Kömür ve doğalgazda kabus periyodu

mudhaber

Aktif Üye
Elektriğin yüzde 50’si ithal doğalgaz ve kömürden elde ediliyor. Çimento kesimi kömür alamaz hale geldiği için şalterleri indirecek. Yeni artırımlar da kapıda.

Güçte
dışa bağımlı olan Türkiye, Ukrayna ve Rusya içindeki savaş niçiniyle her gün daha ağır bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalıyor. Petrol varil fiyatlarındaki artışın yanı sıra doğalgaz ve kömürdeki yükseliş üretim maliyetlerini süratle büyütüyor. Memleketler arası piyasalarda bin metreküp doğalgazın fiyatı 2 bin dolara hakikat giderken, savaşın başladığı hafta kömür fiyatı yüzde 50 artarak 450 dolara kadar çıktı.

Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) datalarına nazaran lisanslı elektrik üretiminin yüzde 31.8’i doğalgaz, yüzde 20.97’si de ithal kömürden sağlanıyor. Bölüm temsilcilerine nazaran, bilhassa kömürde fiyatlar kısa müddette katlanınca akaryakıtta olduğu üzere elektrikte de artırım kelam konusu oldu. Doğalgaza rağmen kısa vadelerde alınıp kullanıldığı için kömürdeki fiyat değişimleri daha süratli tesir gösteriyor.

Volkan Bozay

STOKLAR BİTMEK ÜZERE

Yalnızca elektrik üreten termik santraller değil, kömür kullanan kesimler de çıkmaza girdi. Kömüre son 1 haftada gelen yüzde 50 artırım daha sonrası demir çelik ve çimento dalları ne yapacağını şaşırdı. Geçen yıl 5 milyon ton kömür ithal eden çimentocuların 15-20 günlük kömür stoku kaldı. SÖZCÜ’ye konuşan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, kömürün büyük kısmının Rusya’dan ithal edildiğini, tedarik düşüncesinin büyüdüğünü ve birkaç haftaya üretimin durma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylemiş oldu.

Nakliyeciler yaptırımdan kaygı ediyor

■ Rusya
‘da kömür bulsalar dahi bunu nakliye edemediklerini söz eden Volkan Bozay, güvenliğin yanısıra lojistik şirketlerinin Batı ülkelerinden yaptırım yeme korkusu taşıdıklarını aktardı. olağanüstü bir periyottan geçildiğini vurgulayan Bozay, Rusya haricindeki bir ülkeden sipariş verilmesi durumunda dahi bunun Türkiye’ye varışının en az 4-5 haftayı bulacağını lisana getirdi. Bozay, “Çimento üretim maliyetlerinin %80’ini güç oluşturuyor. Kömürdeki her 10 dolarlık artış üretim maliyetlerimizi yaklaşık 1.5 dolar artırıyor” dedi.