15 dekarlık meyve bahçesinin iş yükünü tek başına sırtlanıyor: Dünyadan kopuyorsun

KimDemis

Aktif Üye
Beylikova ilçesine bağlı Sülaymaniye Mahallesi’nde bulunan 15 dekarlık alanda meyve yetiştiriciliği yapan Celal Öngel, farklı çeşitlerden meyveleri toprakla buluşturuyor. Yaklaşık 6 yıl evvel emekli olduktan daha sonra çiftçiliğe merak salan Öngel, kurduğu meyve bahçesindeki ağaçlarla tek tek ilgileniyor.

Çapadan budamaya, ilaçlamadan hasada kadar bütün etapları kendi elleriyle tamamlayan Öngel, bununla birlikte da kent geriliminden uzaklaşıyor. Öngel’in bahçesinde ceviz, üzüm, elma, kayısı, nektarin, erik, hünnap, badem ve elma üzere eserler yer alıyor.

Mahallede meyve yetiştiriciliği yapan iki şahıstan biri olduğunu söyleyen Öngel, toprağı değerlendirmenin ve üretmenin ehemmiyetine de vurgu yapıyor.

“Buraların ağaçlık olduğu söylentisi vardı”

Meyve yetiştiriciliğine başlama sürecinden ve tarlasında yer alan eserlerden bahseden Öngel, “Emekli olduktan daha sonra burada bahçe yapmaya karar verdim. Evvelden bu bölgede Rumlar oturmuş ve buraların ağaçlık olduğu söylentisi vardı. Bende ağaç yetişeceğini düşündüm. 5-6 sene evvel ağaçlandırdık…

Ceviz, üzüm, elma, kayısı, nektarin, erik, hünnap, badem ve elma üzere meyvelerini de aldım. Artık mevsim itibariyle ağaçların tabanına çapa yapıyorum. çabucak sonrasında budama, ilaçlama ve sulama basamakları geliyor. Burada vakit geçirmeyi ve çalışmayı seviyorum. Sıhhatime da yeterli geliyor” dedi.

“Burada mümkün olduğu kadar fenni usuller kullanmaya çalışıyorum”

Ağaçların hepsiyle tek tek ilgilendiğinin altını çizen Öngel, hususla ilgili olarak şunları söylemiş oldu:
“Burası 15 dekarlık bir alan. Buraya geldiğim vakit işe o denli bir kaptırıyorum ki kendimi dünyadan kopuyorsun. Ben bu ağaçların hepsinin kıssasını tek tek biliyorum ve tanıyorum…

Hepsinin gelişme sürecini biliyorum ve farklı ayrı ilgilendim. Burada mümkün olduğu kadar fenni usuller kullanmaya çalışıyorum. Damla sulama sistemi var. kimi vakit traktörlerden yardım alıyorum ve orta çapasını yaptırıyorum. Bu bahçeyle tek başıma ilgileniyorum.”

15 dekarlık meyve bahçesinin iş yükünü tek başına sırtlanıyor