32 yıldır peşinden koştuğu antikalarını satıyor

KimDemis

Aktif Üye
Köse, çabucak hepsi de bir tarih ve yaşanmışlığın göstergesi olan kesimleri, ilerleyen yaşı ve sıhhat meseleleri niçiniyle satmaya karar verdiğini belirterek, “15 yıldır bu dükkandan tek bir modül dahi çıkmadı. Artık ayrılmak hayli güç geliyor” dedi.

Dükkandaki en kıymetli modülün Selçuklu devrine ilişkin deri posta sandığı olduğunun bilgisini veren Köse, Davut yıldızı işlemeli bakır tepsi ile kağnı kayışının da en ender modüllerden biri olduğuna işaret etti.

Elbistan’da yaşayan Cuma Köse, 32 yıl evvel antika merakının peşinden giderek, eski ve otantik eşyaları biriktirmeye başladı. Kısa müddette merakını mesleğe dönüştüren Köse, bir dükkan açarak, başta Elbistan olmak üzere etraf ilçe ve vilayetlerden kapı kapı gezip antika eşyalar topladı. 2005 yılına kadar antika tutkunlarına satış yaparak geçimini sağlayan Köse, para kazansa da bin bir zorlukla bulup dükkanına getirdiği eşyaların, elinden kayıp gitmesine gönlü razı olmadı.

Köse, ‘Bu dükkana antika girer lakin çıkmaz’ dedi ve 15 yıl boyunca tek bir kesim dahi satmadı. Bu müddet zarfında antika eşya toplamaya devam eden Köse’nin dükkanı adeta bir müzeye dönüştü. Köse, şimdilerde ise sıhhat problemlerinin ve ilerleyen yaşının getirdiği aksilikler niçiniyle ‘her birinde tarih gizli’ dediği antikalarını satmak zorunda olmanın hüznüyle baş başa kaldı.

Çocukluğundan beri gelen antika ve otantik eşya merakını mesleğe dönüştürdüğünü anlatan Cuma Köse, “Bu iş, tutku ile yapılacak bir meslek. Benim de tutkum, kimisinin eski püskü diye burun kıvırdığı ancak her birinde yaşanmışlıkların izi olan bu eşyalar. Bakır kazanlar, güğümler, bakraçlar, tabaklar, tepsiler. Radyolar, saatler, ismi bile unutulan demir eşyalar, eski tartılar, ahşap eserler, sürahiler ve daha nicelerinde sahiplerinin anısı capcanlı duruyor. esasen bu eşyaları da, o gözle bakan yani bedelini bilenler alıyor” dedi.

Binden çok eşya biriktirdiğini söyleyen Köse, “Bu dükkandaki her şeyin anısını, kimden ve nasıl aldığımı gün üzere aklımda fiyatım. Hepsini çabucak her gün siler ve parlatırım. Koleksiyonumdaki en kıymetli kesim, Selçuklu devrine ilişkin 2 tane posta sandığı. İkisi de deriden yapılma. Bin yıllık olduğunu varsayım ediyoruz. Şu ana kadar fiyat belirleyemedik. Bir tane Davut yıldızı işlemeli bakır tepsim var. Tepsilere Davut yıldızı işlenmesinin de bir maksadı bulunuyor. Davut yıldızının yangını önlediğine inanıldığı için konutlarda yangın çıkmasın diye işlenirmiş. FM bantlı radyo ile gramofon da özel modüllerden yalnızca bir kaçı. 1 tane kağnı kayışım var. Bunun bir eşinin da daha sıkıntı bulunacağını düşünüyorum. Aslında hepsi benim gözümde eşsiz. Tepsiler, bakır kaplar, tabaklar, bakraçlar kim bilir kimlerin meskeninde nelere şahitlik etti. Kimi, gelinlerin çeyiziydi kimisi de ağaların ya da beyefendilerin sofralarının başköşesinde duruyordu. Beni cezbeden de bu oldu aslına bakarsan” diye konuştu.

“Yerin altındaki değil üzerindeki hazineleri aradım” diyen Cuma Köse, “32 yıldır bıkmadan, usanmadan tabir yerinde ise kapı kapı dolaştım. kimi vakit antikalar beni buldu birden fazla vakit da ben aradım buldum. Tarihe tanıklık etmiş şeyler bunlar. örneğin bir tane ‘batman’ var. Eski bir tartı. Tahminen ismini duyan olmuştur da neye benzediğini bilen kalmamıştır. Görünürde bir demir kesimi lakin benim için tarihin ortasından süzülüp gelen bir şey. Buradaki her şey insanı, geçmişe seyahate çıkarıyor. Hepsi benim için özel. 32 yılın akabinde bunlardan kopmak ve ayrılmak bana fazlaca güç geliyor. Artık yaşım da ilerledi. Eskisi üzere dolaşamıyorum. Merakım hiç azalmadı lakin imkanım elvermiyor. Bakalım alıcısını bulursam satacağım hepsini. Pahasını bilen biri kesinlikle çıkar. Kimileri hurdaya ver diyor. Bunlara insan nasıl kıyar. Bunların hurdaya gitmesi demek tarihi yok etmek demektir. İnşallah, benim üzere hayallerinin ve tutkusunun peşinden giden birine satarım” sözlerini kullandı.