AB grevleri, 2026 yılına kadar büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadınlara %40 kota uygulama kararı aldı.

KimDemis

Aktif Üye
Avrupa Birliği, kadınların büyük şirketlerin yönetim kurullarında en az yüzde 40 sandalyeye sahip olmalarını sağlamak için cinsiyet kotaları getirmeyi kabul etti.

Konuyla ilgili on yıllık bir çıkmazdan sonra, teklif bu yıl Almanya ve Fransa’dan gelen taze destekle yeni bir ivme kazandı ve nihayet Salı günü Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi arasında siyasi bir anlaşmaya varıldı.

Mevzuat, 27 AB üye devletinin tamamında borsaya kayıtlı şirketlerin, 2026 ortasına kadar, yönetim kurulunda olmayan yönetim kurulu koltuklarının en az yüzde 40’ını veya tüm yönetim kurulu direktör rollerinin yüzde 33’ünü kadınların almasını şart koşuyor.

Şirketler, yönetim kurullarında yeterli sayıda kadını işe almadıkları ve kanuna uymadıkları için yönetici atamalarının iptal edildiğini gördükleri için para cezasına çarptırılabilir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “Çeşitlilik yalnızca bir adalet meselesi değildir. Aynı zamanda büyümeyi ve yeniliği de teşvik eder. Liderlikte daha fazla kadına sahip olmak için iş gerekçesi açıktır,” dedi. “Üst düzey işler için nitelikli birçok kadın var: onları alabilmeliler.”

Eşit olmayan ilerleme

Geçen yıl, AB verileri kadınların kadın başına 30,6 işgal ettiğini gösterdi. blok genelinde yönetim kurulu pozisyonlarının yüzdesi, ancak bu ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteriyordu, Kıbrıs’ta yönetim kurullarında kadınların oranı yüzde 8,5 ve Fransa’da yüzde 45’ten fazlaydı

Fransa ilk olarak kurullarda kadınlara yönelik kanunî hedefleri uygulamaya koydu Kendi yüzde 40 kotası 2017’de yürürlüğe girdi ve bir AB kurumu olan Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü’ne
(EIGE) göre bugün bu sayıyı aşan tek AB devleti.
İtalya, Hollanda, İsveç, Belçika ve Almanya, yönetim kurulu odasında kadınların yüzde 36 ila 38,8’i ile sınıfının en iyisiydi. 10 icracı olmayan yönetici kadındı

EIGE sai d Nisan ‘de, bağlayıcı kotaların, daha yumuşak önlemler alan veya hiç önlem almayan ülkelere kıyasla yönetim kurullarına daha fazla kadın getirilmesinde daha etkili olduğu kanıtlandı.

Ne değişecek?

“Yönetim Kurullarında Kadın” yönergesi en az 250 çalışanı olan şirketler için geçerlidir.

Şirketlerde şeffaf işe alım prosedürleri getirmeyi amaçlar, böylece icracı olmayan direktör pozisyonlarının en az yüzde 40’ı veya icra ve icra dışı rollerin toplam yüzde 33’ü yetersiz temsil edilen kişiler tarafından işgal edilir. seks – genellikle kadınlar.

Adayların bir görev için eşit niteliklere sahip olduğu durumlarda, öncelik yeterince temsil edilmeyen cinsiyetten adaya verilmelidir.

Borsaya kote şirketlerin, yönetim kurullarında cinsiyet temsili ve hedeflere ulaşılamamışsa bu hedeflere nasıl ulaşmayı planladıkları konusunda yetkili makamlara yıllık olarak bilgi vermeleri gerekecektir.

Direktifin eş raportörü, Sosyal Demokrat Avusturyalı MEP Evelyn Regner “Yönetim kurullarında daha fazla kadın şirketleri daha dayanıklı, daha yenilikçi kılıyor ve işyerindeki yukarıdan aşağıya yapıların değişmesine yardımcı olacak” dedi. bir açıklama .

“Seçim süreçleri net, önceden belirlenmiş kriterlere dayanmalı ve bu anlaşma ile sadece en iyi adaylar seçilecek ve böylece kurulların genel kalitesi artırılacaktır”.

Şirketler cezalarla karşı karşıya kalacak

Üye devletlerin önümüzdeki iki yıl içinde direktifi kendi ulusal mevzuatlarına aktarmaları gerekecek.

Şirketler, 30 Haziran 2026’ya kadar yeni hedefe uymak zorunda kalacaklar. Bu, Konsey’in 31 Aralık 2027 tarihli önerisinden daha sıkı bir son tarih.

AB’nin önerisi seçim ve raporlama yükümlülüklerine uymayan şirketler için “etkili, caydırıcı ve orantılı” cezaları içerir. Bunlar, para cezalarını ve tartışmalı atamaların iptalini içerebilir.

Üye Devletlerin ayrıca, bir tür emsal baskısı olarak hedeflere ulaşan şirketler hakkında bilgi yayınlaması ve uyumluluğu teşvik etmesi gerekecektir.

Avrupa Parlamentosu, daha sonraki bir aşamada, borsaya kote olmayan şirketleri de kapsaması gerekip gerekmediğine ilişkin direktifin kapsamının değerlendirilmesini talep etti.