Ataması yapılan öğretmenler bu sefer de ‘güvenlik soruşturması’na takıldı

celikci

Yeni Üye
Eylül ayında atamaları yapılan öğretmenlerden bir kısmı, üç aydır güvenlik soruşturması kararınu bekliyor. İstanbul’a ataması yapılan ve konut tutan öğretmenler, kiralarını ödeyemediği için oda arkadaşı aramak zorunda kalıyor.

Sosyal medyada dayanışma kümeleri oluşturan öğretmenler, ekonomik açıdan mağdur olduklarını ve öğrencilerine kavuşamadıklarını belirterek soruşturmaların bir an evvel sonuçlanmasını istiyor.

Eğitim İş Sendikası Genel Lideri Kadem Özbay, “1 Eylül’de ataması yapılan 20 bin öğretmenin birçoklarının güvenlik soruşturması sürdüğü mazeretiyle vazifeye başlatılmaması ve bu öğretmenlerimize ‘ücretli’ statüsü teklif edilmesi MEB’in beceriksizliğinin göstergesi” dedi.

İçişleri Bakanı Süleymen Soylu’nun Eylül ayında “Yeni atanan öğretmenlerimizin güvenlik soruşturmalarında elimizi çabuk tutuyoruz” kelamlarının üzerinden aylar geçtiğini hatırlatan Özbay, şöyleki devam etti:

“Bu durum bir mağduriyet yarattığı üzere akıllara desteği olan bir kuşkuyu de ekmiştir. Yakın geçmişte bu sistemin bir muhalif eleği üzere kullanılması, bilhassa 17-25 Aralık sürecindeki güvenlik soruşturmalarında hiç bir tarikatla en ufak sağlantısı bulunmayan ilerici eğitimcilerin de maksat alınmış olması ne yazık ki bu kuşkuları besliyor. Üstelik en üst mahkemede hakkınızda bir dava açıldığında dahi bilgi alabiliyorken bu güvenlik soruşturmalarının içeriğine ve akıbetine dair hiç bir karşılık alınamıyor olması da sıkıntının hukukla çelişir öbür bir boyutu.”

EĞİTİM HAKKI İHLAL EDİLDİ

Eğitim Sen Genel Lideri Prof. Dr. Nejla Şura, “Soruşturma uzadığı için öğretmenler konut kiralayamadı, kiralayan ödeyemedi, çocuklar öğretmenleriyle buluşamadı ve eğitim hakkı ihlali yaşandı” dedi.

Hukuksuz resmi bir “fişleme” uygulamasının yasalaştırıldığını belirten Şura, “Sözleşmeli öğretmen atamalarının akabinde atanan bütün öğretmenler hakkında ilgili yasal düzenlemeye dayanılarak güvenlik soruşturması yapılmakta ve atanan öğretmenler geçmişe yönelik olarak kıymetlendirilmektedir. Güvenlik soruşturması yapan üniteler en epey istihbarata dayalı ayrıntıları kullandıklarından öğretmenlerin güvenlik soruşturması olumsuz çıkabilmektedir. Fakat Danıştay istihbari bilgiyi tek başına güvenlik soruşturmasında kanıt kabul etmediğinden yönetim mahkemesine dava açıldığında uygulamanın iptali istikametinde kararlar verilebilmektedir” diye konuştu.

Okumaya devam et...