Avrupa’da çocuk yoksulluğu skandalı – hükümetler yeterince şey yapıyor mu?

KimDemis

Aktif Üye
Avrupa’da büyüyen dört çocuktan biri yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındadır. Bu şok edici bir istatistik ve yaşam boyu etkileri çok büyük. Yoksulluk içinde büyümek, bir çocuğun okulu bırakma olasılığının daha yüksek olduğu ve uygun bir iş bulma olasılığının daha düşük olduğu, dolayısıyla çocuklarının da yoksulluk içinde büyüme riskiyle karşı karşıya olduğu anlamına gelir.

AB’nin Avrupa Çocuk Garantisi, çocuk devası ve çocuklara destek konusunda Avrupa Sosyal Haklar Sütunu’nu uygulamaya koyarak bu dezavantaj döngüsünü kırmayı amaçlıyor.

Mart 2021’de başlatılan Garanti, erken çocukluk eğitimi ve okul sonrası etkinlikler dahil olmak üzere ücretsiz eğitime, günde sağlıklı bir okul yemeğine, sağlık hizmetlerine, iyi beslenmeye ve tüm çocuklar için uygun konutlara erişim hakkını belirler.

Lansmandan bir yıl sonra AB ülkeleri, Çocuk Garantisini nasıl uygulamaya koyacaklarını açıklayarak ulusal eylem planlarını Avrupa Komisyonu’na sunmak zorundadır. Daha sonra her iki yılda bir ilerlemeleri hakkında rapor vermek zorunda kalacaklar.

Çocuk Garantisi nedir?

‘Çocuk Garantisi’, Avrupa Birliği’ndeki en savunmasız çocukların sağlık, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini sağlamayı amaçlayan Avrupa Komisyonu’nun bir girişimidir. , çocuk bakımı, uygun barınma ve yeterli beslenme, nihayetinde Avrupa’da çocuk haklarının aşamalı olarak gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlıyor

UNICEF

Ukraynalı mültecilere yardım eylemi

Birleşmiş Milletler’e göre, Ukrayna’da saniyede bir çocuk savaş mültecisi oluyor. Rus işgalinin başlamasından bu yana ülkeden kaçan toplam insan sayısı, yarısı bu çocuklarla birlikte üç milyonu geçti.

AB hükümetlerinin, Ukraynalı mülteci akınını hesaba katmak için Çocuk Garantisinin uygulanmasına ilişkin ulusal eylem planlarına yönelik çağrılar var.

_”_Herhangi bir savaşta, çocuklar en yüksek fiyatı hissedenlerdir,” diyor, savunmasız çocuklarla çalışan bir organizasyonlar ağı olan Eurochild’in Genel Sekreteri Jana Hainsworth

_“_Şu anda tahribatın büyüklüğünü anlamak çok zor. Açıkçası en önemli şey canları, insani yardım koridorları, onları güvenli bir yere çıkarmak. Üye devletlerin hiç şüphesiz buna yanıt vermesi gerekecek. ve ulusal eylem planlarının bu son zorluğu dikkate alması ve yaptıkları hizmetlerin ve yatırımların Ukrayna’dan gelen yeni göçmenleri kapsayacağı süreyi vermesi konusunda çok hevesliyiz._”_

Jana Hainsworth, Eurochild Genel Sekreteri, Euronews

Çocuk Garantisi ve Roman Topluluğu

Çocuk Garantisinin hedeflerinden biri Roman çocukların sosyal içermesidir. Roman çocuklar Avrupa’nın en güvencesiz çocukları arasında: %24’lük ortalamaya kıyasla %85’i yoksulluk riski altında. Bunun üstesinden gelmenin yollarından biri, eğitim oranlarını ve erişimi iyileştirmektir.

Real Economy’nin Fanny Gauret’i, Hırvatistan’ın Međimurje bölgesine gidiyordu. ulusların Roman topluluğunun büyük bir kısmı yaşıyor. Burada çocukların %90’ından fazlası tehlikeli koşullarda büyüyor.

Avrupa Komisyonu tarafından UNICEF ile ortaklaşa finanse edilen bir pilot program, Roman ailelerin çocuklarını eğitimde tutmalarına yardımcı oluyor.

Avrupa Komisyonu, 7 ülkede Çocuk Garantisi pilot programları kurmak için UNICEF ile işbirliği yaptı.

Çocuk Garantisi Atölyesi

Fanny, Kuršanec’in Roman yerleşiminde yaşayan ve bu girişime katılan bazı annelerle görüştü.

Snježana Oršuš, çocuklarıyla nasıl daha iyi iletişim kuracağını öğrenmek için mahallede kurulan bir atölyeye katılır. Ayrıca çocuk psikolojisini, çocuklarıyla nasıl dengeli bir ilişki kurulacağını ve pozitif bir rutinin nasıl oluşturulacağını öğrenir.

“Değişikliği görüyorum. Çocuklarım atölyedeyken oynuyorlar, çiziyorlar ve ihtiyaçları olan her şeye sahipler. Eve geldiğimizde aynı şeyleri yapmamı istiyorlar ve biz de tekrar yapıyoruz. Ben çocukken, annemle babam arasında tartışmalar vardı. Kendi kendime, çocuklarımın buna asla dayanamayacağını ve onlardan iyi bir dev alacağımı söyledim. Böylece okula gidebilsinler ve her zaman temiz kalsınlar.”

Snježana Oršuš
Kuršanec’teki Roman atölyesi katılımcısı

Pilot program ayrıca 3 yaşındaki çocuklar için resmi olmayan bir eğitim ve oyun alanı açtı 6. Çocuklarıyla Romanca konuşan Bojana buraya gelmeyi çok seviyor.

_ “Çocuklar sosyalleşsinler, konuşsunlar, Hırvatça konuşmayı öğrensinler diye onları atölyeye getiriyorum çünkü okula başladıklarında onlar için daha kolay olacak. Çocuklarımın benim alamadıklarıma sahip olmasını, okulu bitirmesini, bir işi olmasını isterim.” _

Hırvatistan’da bir yıllık okul öncesi eğitim zorunlu iken, Roman çocukların sadece %30’u devam etmektedir. Bu, %80 katılımın olduğu diğer Hırvat çocuklardan önemli ölçüde daha azdır.

Fanny Gauret ve Andrea Krznar, bir atölye katılımcısı olan Snježana Oršuš

(

ile tanışır) )

Fanny Gauret, Pilot program ve Çocuk Garantisi saha koordinatörü Andrea Krznar ile de görüştü. Programın amaçlarını açıklıyor,

“Çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmaları için daha iyi fırsatlar yaratmak için ebeveynlerin becerilerini güçlendiriyoruz. Birçok ebeveyn, çocuklarının anaokuluna kaydolmak için çok küçük olduğunu düşünüyor çünkü evde onlardan deva alacak biri var, diğer neden ise devlet tarafından bir miktar fon olmasına rağmen hizmetlerin pahalı olması, belki bazen bazı ebeveynler bunun farkında değil. bunun.”

Andrea Krznar
Saha koordinatörü, AB Çocuk Garantisi

Avrupa Birliği, özellikle Avrupa Birliği sayesinde çocuklar için diğer programları da finanse eder. Sosyal Fon Artı.

Hükümetlerin Çocuk Garantisini uygulayabilme yollarından biri, Avrupa Sosyal Fonu Artı’dan (ESF+) gelen paradır. Çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu ülkeler, aldıkları fonların en az %5’ini bununla mücadele etmek için harcamalıdır.

Berlin’de yaşayan bir AB politika analisti olan Benjamin Ignac, eğitimin ve olumlu, destekleyici bir ev ortamının önemini vurguluyor. Kuršanec gibi bir Roman yerleşiminde büyüdü. Ailesi ve öğretmenlerinin desteği ve bursları sayesinde Benjamin, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Oxford’da okudu.

_“ Anne babamın ve ağabeyimin bana okumayı, yazmayı ve bazı temel matematik işlemlerini öğretmeleri büyük şanstı. Genel olarak Roman topluluğuna toplum tarafından nasıl davranıldığını gördüğümde, sistemi yıkmak için tek umudumun eğitim ve finansal özgürlük olduğunu anladım. Öğretmenlerim kararlarımda gezinmeme yardım ettiğinde, hayatım üzerinde büyük bir etkisi oldu. Dolayısıyla bu konuda okul müdürlerine ve öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir ._ _”_

Okul Öncesi Kayıt Numaraları Hırvatistan’da

Çocuk Garantisinin başlamasından bu yana bir yıl sonra: neredeyiz?

AB ülkeleri, Çocuk Garantisini Mart 2022’de nasıl uygulamaya koyacaklarına ilişkin eylem planlarını sunmalıdır.

Euronews, Eurochild Genel Sekreteri Jana Hainsworth’a bu konuda ne kadar umutlu olduğunu sordu. Çocuk Garantisi tamamen ulusal hükümetler tarafından uygulanacaktır.

“Bu çok önemli bir dönüm noktası. Ulusal eylem planları hala geliyor. Bazıları iddialı. Bazılarında hırs yok diyor Hainsworth.

O ısrar ediyor, Çocuk garantisi kağıt üzerinde bir taahhüt olarak kalmamalıdır. Bu ulusal eylem planlarının, sürekli gözden geçirmelere tabi, düzenli olarak güncellenen belgeler haline geldiğini görmek istiyoruz.”

Eurochild başkanı ayrıca toplumun farklı sektörlerinin birlikte çalışması için çağrıda bulundu. “Sorumlu olan tüm farklı bakanlıklar arasında işbirliğini gerektirir ve çok daha önemlisi, politikalarla doğrudan ilgilenecek kişilerin katılımını gerektirir. Bu nedenle STK’ların yanı sıra hizmet alacak toplulukların, ailelerin, çocukların da katılımını görmek istiyoruz.”