Bursa’daki uçak kazası niye oldu, kaç kişi öldü?

KimDemis

Aktif Üye
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde sokak ortasına düşen ve 2 pilotun hayatını kaybettiği uçak kazası ile ilgili başlatılan soruşturma sürerken, kazaya ait ayrıntılar ortaya çıktı. Mersin’in Anamur İlçesi’nde dünyaya gelen Murat Avşar’ın en büyük hayali pilot olmaktı.

Ankara’da Vizyon Havacılık’tan PPL sertifikasını alarak pilotluğa hak kazanan Avşar’ın havayolu pilotu olmak ve PIC (karar veren pilot) sertifikası için 100 saatlik bir eğitim uçuşunu tamamlaması gerekiyordu. 90 saatlik uçuşu tamamlayan genç pilot, geri kalan 10 saatlik uçuş için Bursa’da faaliyetlerini sürdüren YBS havacılık şirketine evvelki gün müracaat etti ve uçuşlarını tamamlamak için anlaştı.

Sabah’ın haberine bakılırsa; Havayolu şirketine ilişkin UPT kuyruk numaralı Tecnam P 2002JF tipi tek motorlu uçakla iki gün evvel Yunuseli Havalimanı’ndan havalanan pilot Murat Avşar, 10 saatlik lisans programının 4 saatini tamamlayarak geri döndü.

Avşar kazanın olduğu gün de tekrar 4 saatlik bir eğitim için Yunuseli Havaalimanı’ndan Yenişehir Havalimanı’na gitmek üzere gözetmen pilot Furkan Otkum ile havalandı. Uçak, kalkış yaptıktan yaklaşık 5 dakika daha sonra kırıma uğradı. Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde düşerek alev alan uçakta bulunan Furkan Otkum ile Murat Avşar hayatını kaybetti.

Kazada ömrünü kaybeden Murat Avşar’ın en büyük hayali olan havayolu pilotu olmaya birinci adım olan PIC (Karar veren pilot) sertifikası alabilmek için yalnızca 6 saatlik bir eğitime gereksinimi kalmıştı. Kazada ölen gözetmen pilot Furkan Otkum ise Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Genel Havacılık İşletmesi Uçuş Akademesi’nden 2019 yılında mezun olmuştu ve uzun müddettir şirkette eğitim pilotu olarak nazaranv yapıyordu.

Kazanın akabinde Ankara’dan gelen kaza kırım grubu enkazda incelemeler yaptı. İncelemelerin akabinde uçağın enkazı sokaktan kaldırılırken, kazayla ilgili olarak YBS havacılık şirketi sahibi Yenal Ahmet T. İle birlikte, uçağın uçuş kurallarına uygunluğunu denetleyen Fevzi A. ve Uçak Teknisyeni Mustafa K. gözaltına alındı.

Uçağın bağlı olduğu hava yolu şirketi, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: ” Acımız epey büyük. Bu kuvvetli süreç bizler kadar vefat eden pilotlarımızın yakınları için de sıkıntı bir müddetçtir.

Bu elim kazanın meydana geliş sebeplerinin şeffaflıkla araştırılması konusunda hava aracı, motor, pervane üreticileri, emniyet güçleri, ulaşım emniyeti inceleme kurulu ve ilgili başka tüm otoritelerle irtibatımız, uyumumuz ve inceleme sürecimiz devam etmektedir. Öte yandan vefat eden grubumuzun aileleri ile de temas halinde ve yaralarımızı sarmak için var gücümüzle çalışmaktayız”

Pilot olmak isteyen bir kişinin özel pilot lisansı (PPL) alabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafınca onaylı olan eğitim tertiplerinde 100 saat teori, 45 saat uçuş eğitim alması gerekiyor. PPL lisansını alan kişinin eğitimine devam etmesi durumunda en az 100 saat PIC ( Karar Veren Pilot ) uçuşu yapması gerekiyor. PIC uçuşlarını tamamlayan pilot adayının gece ve aletli uçuş eğitimini tamamladıktan sona ise ticari pilot lisansı alabilmesi için 15 saat daha uçuş yapması gerekiyor. Bunları tamamlayan pilotlar havayollarına başvurup yeni bir eğitim sürecine dahil oluyorlar.

Ölen pilot Furkan Otkum’un dayısı Ahmet Polat, yeğeninin 4,5 yıldır pilotluk yaptığını belirterek, “Yeni bir Furkan faciası olmaması ismine söylüyorum; bu beşerler bizim zirvemizde uçuyorlar, vasıflı mı vasıfsız mı, kaç saat uçmuş, nasıl bu kademeye gelmiş, bunların araştırılması gerekiyor.

Bizim canımız gitti lakin öbür canların gitmesini istemiyoruz. her insanın Furkan’la uçmak istediğini biliyoruz. Burada şirketi suçlamak için envanter ayrıntıları gerekiyor.

Envanterde uçağın başına neler geldiği muhakkak. Ben duyduğumu söylüyorum; bu uçak evvel İzmir’e gidip geliyor, daha sonra Furkan’a veriliyor, tekrar bir öğrenciyle eğitim yaptırılıyor.

Bu hakikat mu değil mi bilmiyoruz. Yetkililere sesleniyorum; lütfen bu şirketler denetlensin, yeni Furkan olayları yaşanmasın. Furkan pilotluk hayalinin yanında bunu benimsemiş bir tanesiydi” dedi. Polat, yeğeninin Ramazan Bayramı’ndan daha sonra nişanlısıyla düğün yapmayı planladığını söylemiş oldu.