Dünyaca ünlü rengarenk egzotik kuşlar Erzincan’da yetiştiriliyor

KimDemis

Aktif Üye
Erzincan’da hobi olarak başladığı kafes kuşu yetiştiriciliğini geliştiren Emrah Öner, kiraladığı dairede dünyaca ünlü egzotik kuşları yetiştirerek yarışlara hazırlanıyor.

Avusturalya başta olmak üzere biroldukça farklı ülke kuşlarını alarak çeşitlendiren kuş yetiştiricisi Emrah Öner, Türkiye’nin de farklı vilayetlerinden getirdiği kuşların bakımlarını kiraladığı dairede itinayla yapıyor.

Finch tipi yaklaşık 12 çeşit kuş besleyen Öner, egzotik kafes kuşu yetiştiriciliğinin kendisi için büyük bir hobi olduğunu söyleyerek kendi konutundan hayli kuşların yanında vakit geçirdiğini söylemiş oldu.

Gökkuşağı İspinozu denen rengarenk kuşlar adeta görsel şölen sunuyor.

Uzun senelerdan kuş yetiştiriciliği yapan ve ırk ayrımı yapması için Emrah Öner’e takviye veren İlker Çınar, bu kuşların bakımına kıymet verilmesi gerektiğini söz ederek, kuş yetiştiriciliğinde değerli olan noktalara değindi. Çınar konuşmasında,

“Genelde kafes kuşlarında yumurta toplamak gerekiyor. Bir grup kuştan bakımları yapılırsa yaklaşık 16 tane yavru alınabilir. Hatta bu 20’ye de çıkabilir ancak biraz zorlarsınız. 2010 yılına kadar daima yarışlara katıldım ve çeşitli dereceler yaptım. Buraya daha hoş daha özel bir kümes kürara biroldukça finch çeşidini Erzincan’a getireceğiz inşallah. Yetiştirmede en büyük tavsiyem ise sabır” dedi.

Kuş yetiştiricisi Emrah Öner ise kuş sevgisinin kendisinde uzun senelerdan bu yana var olduğunu iki kuşla başladığı, kuş yetiştiriciliğine konutunda kâfi alan olmadığı için kiraladığı dairede devam ettiğini ve kendi konutundan daha epeyce kafeslerin yanında vakit harcadığını belirterek, “Bu heves bende çocukluktan beri var ama imkanlar doğrultusunda daha yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

Yaklaşık 1-1,5 yıldır ispinoz çeşitlerine geçiş yaptım. Hobi gayeli yapıyorum aslına bakarsanız. Müsabakaları oluyor bunların onlara hazırlanıyoruz. 2 ekip kuşla başladım, şuan yaklaşık 40 kadro gouldian var ve 7-8 çeşit kuş tipi bulunmakta. Bunlardan da yurt dışı ile irtibat kurarak daha farklı çeşitlere giriş yapacağız.

Bunlardan, Bursa’da, Balıkesir’de, Konya’da, Gaziantep’te, Şanlıurfa’da var. Bu vilayetlerden de çeşitli kan bağlarını kurarak daha farklı renkler daha farklı hoşluklar üretmeye çalışıyoruz. Kuşların yanına günde 3-4 defa uğramak lazım. Ben konuttan fazla buraya daha fazlaca vakit ayırıyorum.

Yani bunlar bir çocuk üzere bakım istiyorlar. Bunlarla uğraşınca gerilim külfet atabiliyorsunuz. Ben buraya geldiğimde her şeyi unutup bir kenara çekiliyorum kuşları izliyorum, dinliyorum ve bakımlarını yapıyorum. Burada ki bütün kuşlarımız Türkiye Kuşlar Federasyonu’na kayıtları var. Buralarda yarışlar düzenleniyor, onlara gidiyoruz. Yani meskende kâfi sayıyı sağlayamadığımız için bu biçimde bir daire kiraladık” diye konuştu.