Elon Musk’ın Tesla’sı Meta’yı geçerek 2022’nin en kötü performans gösteren değerli teknoloji stoğu oldu

KimDemis

Aktif Üye
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, hisseleri iki yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra yılı bir artışla kapatıyor ve Meta’yı yenerek 2022’de en değerli teknoloji şirketlerinin en kötü performans gösteren hissesi oldu.

Elon Musk, Twitter satın alımını finanse etmek için bu yıl yaklaşık 23 milyar $ (21 milyar €) değerinde Tesla hissesini sattığı ve sosyal medya şirketinde çok fazla zaman harcadığı için yatırımcıların tepkisiyle karşılaştığı sırada geldi.

Tesla’nın hisseleri Salı günü yüzde 11 düştü ve bu, Kasım 2023’teki rekor seviyesinden yüzde 73’lük bir düşüş anlamına geliyor.

Musk, 22 Aralık’ta Twitter Spaces’ta Tesla hisselerini 18 ila 24 ay boyunca satmayı bırakacağını söyledi.

Bir Tesla hissedarı ile yaptığı bir tartışmada Musk, şirketin düşen hisse fiyatını Federal Rezerv faiz artışlarından sorumlu tuttu ve “insanlar hisse senetlerindeki paralarını giderek nakde çevirecek ve böylece hisse senetlerinin düşmesine neden olacak” tweetini attı.

Bu arada, Reuters tarafından görülen dahili bir belgeye göre Tesla, Şanghay’da azaltılmış bir üretim programı yürütecek. Şirket üretimi neden yavaşlatacağını söylemedi.

Tesla’nın Cumartesi günü Şangay fabrikasında üretimi askıya alması ve Aralık ayının son haftasında fabrikadaki çoğu işi duraklatmak için yerleşik bir planı öne çekmesiyle geldi.

Tesla’nın Şangay’daki son üretim kesintileri, Çin’in bu ayın başlarında sıfır COVID politikasından geri adım atmasının ardından artan bir enfeksiyon dalgasının ortasında geldi. Bu hareket, Tesla dışındaki üretim operasyonlarını kesintiye uğratmasına rağmen işletmeler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Diğer otomobil üreticileri gibi Tesla da dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de gerileyen taleple karşı karşıya kaldı. Bu ayın başlarında Tesla, Aralık ayında araç alan alıcılar için ek bir teşvik teklif etti.

Şirket, sigorta masrafları için bir sübvansiyona ek olarak, Çin’de Model 3 ve Model Y arabalarının fiyatlarını yüzde 9’a kadar düşürdü.