Erdoğan muştusunu verdi gece yarısı harekete geçildi: 7 tonluk beton bloklar kaldırılıyor

KimDemis

Aktif Üye
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Ekim’de toplu açılış merasimi için geldiği Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda yaptığı konuşmada “Bugün buraya muştuyla geliyorum. Son ziyaretimde Diyarbakır Cezaevi’ni boşaltma ve kültür merkezi yapma kelamı vermiştim. Kelamımızı tuttuk. Adalet Bakanlığımız cezaevini büsbütün boşalttı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız eski cezaevinin onarımı için gereken projeleri hazırladı. İçinde müzeden kütüphaneye, kültür ve sanat ünitelerine kadar bir fazlaca kısmın yer alacağı bu yapıtın şimdiden Diyarbakırımıza iyi olmasını diliyorum. Diyarbakır Cezaevi müze oluyor” tabirlerini kullandı.

Bunun üzerine bir gün daha sonra cezaevi içerisinde bulunan 270 tutuklu ve 170 işçi, kentteki öbür cezaevine nakledilerek cezaevinin tabelası söküldü.

Üretimine 1972 yılında başlanılan cezaevi, 4 Temmuz 1980’de E Tipi Cezaevi olarak hizmete girdi. 50 bin metrekare üzerine inşa edilen cezaevi 12 Eylül Darbesi’nden daha sonra yaşanan azaplarla ön plana çıktı.

Bir devir, ‘Dünyanın en berbat şöhretli 10 cezaevi’ içinde gösterilen cezaevinin etrafı, terör tedbirleri kapsamında müdafaa duvarı ile çevrildi. 2015 ile 2016 yılları içinde kentte meydana gelen terör olaylarında el imali patlayıcılara karşı yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda her biri 2 metre genişliğinde, 3 metre uzunluğunda ve 7 ton tartısında bloklarla kaplandı.

Müze sonucunın akabinde tabelası kaldırılan cezaevinin etrafındaki bloklar kaldırılmaya başlandı. Alınan güvenlik tedbirlerinin akabinde yerlerinden sökülen bloklar vinçler sayesinde TIR’la yüklendi.

Müzeye dönüştürülecek Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin etrafındaki 7 tonluk bloklar kaldırılıyor

Müzeye dönüştürülecek Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin etrafındaki 7 tonluk bloklar kaldırılıyor