Ev ne zaman alınmalı ?

Ilayda

Yeni Üye
[color=Ev Ne Zaman Alınmalı? Gerçekler, Hikâyeler ve Forumdaşlarla Paylaşılacak Deneyimler]

Selam dostlar,

Hani bazen akşam oturup çayınızı içerken “Acaba bu kirada verdiğim para boşa mı gidiyor?” diye içinizden geçirirsiniz ya… İşte bu soru aslında hepimizin hayatına bir noktada dokunuyor: **Ev ne zaman alınmalı?** Bu mesele sadece ekonomik değil, duygusal, toplumsal ve hatta psikolojik bir karar. Ben de biraz verilerle, biraz yaşanmış hikâyelerle bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim.

---

[color=Ekonomik Gerçekler: Rakamların Dilinden Ev Almak]

Türkiye’de 2023 sonu itibarıyla TÜİK verilerine göre konut fiyat endeksi yıllık bazda %84 arttı. Bu artış kiralara da doğrudan yansıdı. İstanbul’da ortalama kira 15.000 TL’yi bulurken, Anadolu’da birçok şehirde bile 8-10 bin TL bandına dayandı.

Ekonomi uzmanlarının ortak görüşü:

* Eğer kira, evin satış değerinin %6’sını aşıyorsa, kirada kalmak uzun vadede daha maliyetli oluyor.

* Banka faizleri yüksek olduğunda krediyle ev almak yük haline dönüşüyor, ancak kira-fiyat dengesi bozulduğunda borca girmek daha mantıklı hale gelebiliyor.

Yani mesele yalnızca “Param var mı?” değil, “Paramı nereye koyarsam uzun vadede daha akıllıca olur?” sorusuna dönüşüyor.

---

[color=Bir Arkadaşın Hikâyesi: Kayseri’deki Dönüm Noktası]

Geçenlerde bir arkadaşım anlattı: Kayseri’de kirada yaşıyorlardı, kira 6 bin TL iken ev fiyatı 1,5 milyondu. “Kredi alırsam aylık 12 bin TL ödeyeceğim” diye düşündü ve erteledi. İki yıl geçti, aynı evin fiyatı 3 milyona çıktı, kira 12 bin TL’ye dayandı. Şimdi geriye dönüp bakınca “Keşke o zaman alsaydım, şu an iki katı para ödüyorum” diyor.

Ama başka bir örnek de var: Ankara’da yaşayan bir çift, yüksek faiz döneminde kredi çekmedi, kirada kaldı. Çünkü piyasada durgunluk başladı, fiyatlar uzun süre yatay seyretti. Şimdi daha uygun şartlarda ev sahibi olma ihtimalleri var.

Demek ki tek bir doğru yok, şehrin, zamanın, hatta ailenin beklentilerinin belirleyici rolü var.

---

[color=Erkeklerin Bakışı: Pratik ve Hesaplı]

Forumlarda erkeklerin yazdığı yorumlarda genelde şu bakış açısı öne çıkıyor:

* “Ben aylık şu kadar kira veriyorum, kredi taksitiyle kıyasladığımda şu tarihte almak mantıklı.”

* “Faiz oranı %X iken kredi çekilmez, biraz daha beklemek lazım.”

* “Evin ileride değer kazanıp kazanmaması önemli, yoksa yatırım çöpe gider.”

Erkeklerin yaklaşımı daha çok matematiğe dayanıyor, risk analizi yapıyorlar. Onlar için ev, hem bir yaşam alanı hem de sermayeyi koruyan bir araç.

---

[color=Kadınların Bakışı: Duygu ve Güven]

Kadın forumdaşların yorumlarında ise daha farklı bir duygu tonu dikkat çekiyor:

* “Çocuğumun kök salacağı, arkadaşlık kuracağı bir mahalle olsun istiyorum.”

* “Kira kontratı her yıl stres demek, evim olursa huzurum olur.”

* “Ailemle birlikte güvenli bir yuvaya sahip olmanın verdiği rahatlığı hiçbir faiz oranı ölçemez.”

Kadınların bakışı daha çok aidiyet, topluluk, güven duyguları üzerinden şekilleniyor. Onlar için ev, sadece tuğla ve betondan ibaret değil; hatıraların biriktiği, kök salınan bir yuva.

---

[color=Verilere Dayalı Genel Analiz]

🔹 **Kira / Satın Alma Oranı:** Dünya genelinde kabul gören oran %5-6’dır. Yani bir evin satış değeri, yıllık kira bedelinin 20 katını geçiyorsa, almak yerine kirada kalmak mantıklı olabilir. Türkiye’de bu oran bazı şehirlerde 15’e düşmüş durumda, bu da “almanın daha mantıklı olabileceği” sinyali veriyor.

🔹 **Faiz ve Enflasyon Dengesi:** Eğer enflasyon %60, kredi faizi %30 ise, aslında uzun vadede kredi yükü enflasyon karşısında eriyebilir. Ama faiz %40’ı geçtiğinde, kredi çok ciddi bir maliyet haline geliyor.

🔹 **Kişisel Durum:** Bekâr birinin, kirada kalıp sermayesini yatırım araçlarında değerlendirmesi mantıklı olabilirken, evli ve çocuklu aileler için “istikrar” daha öncelikli oluyor.

---

[color=İnsan Hikâyeleriyle Derinleşen Karar]

Bir komşum, yıllarca “Ev almak zor, kirada kalalım” dedi. Çocukları büyüdü, defalarca taşınmak zorunda kaldılar, her yeni mahalleye alışma süreci yaşandı. Bir gün bana şöyle dedi:

> “Paramız o dönem çok değildi ama keşke küçücük bir daire de olsa alsaydık. Çocuklar tek bir odada büyüse de kendi evlerinde büyürlerdi.”

Diğer yandan, başka bir forumdaş anlatıyordu:

> “Kardeşim ev aldı, kredi taksitleri yüzünden yıllarca seyahate çıkamadı, çocuklarına kurs bile yazdırmadı. Ben kirada kaldım ama paramı işime yatırdım, şimdi iki dairem oldu.”

Bu hikâyeler bize şunu söylüyor: **Ev almanın zamanı, aslında kişisel önceliklerin zamanıdır.**

---

[color=Sonuç: Ev Ne Zaman Alınmalı?]

Ne ekonomik veriler tek başına yeter, ne de duygular…

* Rakamları göz ardı edemezsiniz, çünkü yanlış zamanda alınan ev borç yüküne dönüşebilir.

* Duyguları da yok sayamazsınız, çünkü bir yuva, insanın ruhsal dengesine en çok katkı sağlayan şeydir.

---

[color=Forumdaşlara Sorular]

* Sizce ev alırken daha çok **matematiğe mi, duygulara mı** kulak vermek lazım?

* Kredi yükünü göze almak mı yoksa kira stresini kabullenmek mi daha doğru?

* Siz kendi hayatınızda bu kararı nasıl verdiniz ya da vermeyi düşünüyorsunuz?

Haydi dostlar, kendi hikâyelerinizi, yaşadığınız şehirlerdeki gözlemlerinizi paylaşın. Çünkü belki de birimizin hikâyesi, diğerimizin yolunu aydınlatacak…