Fotoğraf sanatkarı Dilan Bozyel Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı

celikci

Yeni Üye
hayatının birinci 19 yılını Diyarbakır’da geçiren fotoğraf sanatkarı Dilan Bozyel ile tesadüf bu ya, Diyarbakır’a yaptığım bir seyahat sırasında tanıştım. Onu biliyordum şüphesiz; Paris – Beyrut sınırında çektiği fotoğraflarından oluşan standını gezmiş, fotoğraflarıyla biroldukça mecrada karşılaşmıştım. Son atölye çalışmalarıyla sıkça gündeme gelen fotoğraf sanatkarı, foto muhabiri, müellif ve direktör Dilan Bozyel ile eksik ancak tatlı bir sohbete buyurmak isterseniz, haydi başlayalım.

– Fotoğraf çekmek bir iş, bir meslek mi senin için, yoksa keyif aldığın, kendini tabir ettiğin bir araç mı?

On altı yıldır fotoğraf çekiyorum. Yalnızca karnımı doyurmak için değil; kendimi tabir edebilmek, kendimi tanımak için, ışığın peşinde hayatta olduğumu anlayabilmek için.

– Son devirde farklı farklı işlerinle gündemdesin… En son Kalben ile yaptığın görüntü klip yayımlandı. Bu tempoyu seviyor musun, yorulduğun olmuyor mu?

Kendimi sanatın rastgele bir disipliniyle oyalamazsam bu biçimde hoyrat bir dünyada yaşayamazdım. Kendimi daima geliştirmek, başarmaya çalışmak, ömrün her anını daha kıymetli algılamak ve hiç durmamak. Bu tempoyu sevmekten öte alışkanlık, alışkanlıktan öte bu tempoyla yorulmak, yoğrulmak; hayatta olduğumu bu türlü hissetmeye bayılıyorum.

– Paris-Beyrut çizgisinde çektiğin fotoğraflarla açtığın stant fazlaca ilgi görmüştü. Yakında yeni bir stant var mı ve bu sefer neler yer alacak stantta?

Yaz periyoduna dek bir stant planım yok, Baş Dergisi’nde yedi yıldır yazdığım fotoğraf öykülerini derleyip bir kitap haline getirmeyi planlıyorum. çabucak sonrasındasında, umarım gelecek dönem ortasında, gerçek bir galeriyle anlaşırsam ya da bağımsız olarak, evvelki işlerime göre daha gözü pek ve daha politik bir stant hayalim var.

– Fotoğrafçı olarak Türkiye’den ve dünyadan sana ilham veren ustaların kimler?

Direktör Metin Erksan, Fotoğrafçı Diane Arbus, olağan olarak Orta Güler, Şair Arthur Rimbaud, Müzikçi Barış Manço, Bach, Shakespeare, Montaigne, Modigliani.

– Neler seni besler, nelerden ilham alırsın?

Tam bir ilham arsızıyım ben. Savaştan, barıştan, yabani bir çiçekten, rüzgârdan, dağlardan, herkes ve her şeyden; kimi vakit hiç aşikâr etmeden yalnızca sükunet içinde izleyerek, kimi vakit dahil olarak kasırgaya. Son projeye de sıkıca tutundum; “olmasıgerektiğigibi” hashtagiyle düzenlenen etkinliklerde doğal anları fotoğrafladım.

Okumaya devam et...