Gerçekleştiremediği hayalini bu biçimde yaşatıyor: bakılırsanler hayret ediyor

KimDemis

Aktif Üye
Elazığ’da oto lastik ustası olan Adil Alım (30), 3 yaşından beri trenlere büyük ilgi duyuyor. En büyük hayali TCDD’de çalışmak olan Alım senelerca bulduğu her fırsatta tren garına gitti. Raylarda gezen, vagon ile lokomotifleri inceleyen Alım beraberinde binlerce sefer tren seyahati yaptı. Hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen Alım, bunu farklı bir prosedürle ortaya çıkardı.

Minyatür tren modellerini internette bakılırsan Alım, atölyesinde yapmaya başladı. Birinci başlarda amatör kendi eforları ile ilerleyen Alım, ondan sonrasında bunu geliştirerek profesyonel manada çalışmalara imza attı. Gerçek bir lokomotif ve vagonu ölçeklendiren Alım, teğe bir emsal eserler ortaya çıkardı. Gerçeği ile teğe bir olan vagon ve lokomotifler, nazarannleri hayrete düşürüyor. İkram ettiği kimi çalışmalar TCDD 5. Bölge Müdürlüğünde sergilenirken Alım şimdilerde sipariş üzeri çalışmalar yapıyor.

Tren sevgisinin küçük yaşlarda başladığını belirten Adil Alım, “Tren modellerini internette gördüm. Türkiye’de bunu kendim yapmak istedim. Hayalim demir yoluna girmekti nasip olmadı. Nasip olmayınca kendi trenimi kendim yapıyorum. Bu sevgi 3 yaşından geliyor. Daima demir yollarında gezerim, tren seyahatleri yaparım. Oradan başlayınca bizde bunu minyatüre dönüştürelim dedik. Nasip olursa bahçede bunun yürüyenini yapmak istiyorum. Çocukluğumdan beri her akşam gardayımdır. Oralarda gezerim. Trenler ile haşır neşir bir ömrüm var” dedi.

Yaptıklarının ölçekli olduğunu aktaran Alım, “Kaba taslak yapmam. Gerçeğinin uzunluğu ney ise ona bakılırsa bölünür. örneğin 12 ölçek çalışıyorsak o ölçekte birer bir yapılır. Freni, dingili, ekartman açıklığı hepsi gerçeği ile teğe birdir. Gerçek vagonda olan tüm özellikler üzerindedir. Bir vagon yaklaşık 1-1,5 ay vakit alıyor. Aslında yapabileceğimi düşünmüyordum. Atılınca o isteği ve hevesi de içerimde gördüm. Birinci yaptığımızı TCDD 5. Bölge Müdürlüğünde ikram ettik. 7 yıldır sergileniyor. daha sonrasında arkası geldi. Birkaç ikramlık vagon vilayet dışına gönderdik.”

“2 vagon da Eskişehir’e emekli işçiye gidiyor. Vakit buldukça yapıyoruz. Daha güzelini de yapacağız. gorenler hayret ediyor. Hoş bir çalışma diyor. Emekli demir yolu çalışanları daha bir hevesle bakıyor. Kendileri görür görmez eskilere gidiyor. Her boyut yapıyoruz. Bir bölü 15 kadar yapıyoruz. Metal kullanılıyor. Vagon gerçeğinde ahşap var ise onu, demir ise demirini kullanıyoruz. Tekerlekler çeliktir. Kendi özelliğine hastır. Sipariş üzerine çalışıyoruz. İsteyen olduğu vakit yapıyoruz” diye konuştu.