İstanbul’a su sağlayan baraj taştı: Tekneler yan yattı barınaklar sular altında kaldı: Kazandere Barajı Nerede?

KimDemis

Aktif Üye
Geçtiğimiz gün Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde bulunan ve İstanbul’un su gereksinimini karşılayan Kazandere Barajı taştı.

Kısa müddette tarım yerleri ve Kıyıköy Deresi’ne ulaşan taşkın suları, akabinde limana ulaştı. Limandaki balıkçı barınakları sular altında kalırken, kimi tekneler de yan yattı ve birtakım işyerlerini su bastı. Bölgede çalışma başlatıldı.

“Baraj vaktinde boşaltılmadı ve bu felaket yaşandı”

Taşkından etkilenen işletme sahibi Ahmet Gönülal, felaketin Kazandere Barajının vaktinde boşaltılmadığı için olduğunu belirterek, “Taşkın anı buradaydım. 3-4 gündür yağmur yağışı vardı. Barajlar aslına bakarsan doluydu. Lakin bunları sistemli ve denetimli salmadıkları için felaket yaşandı…

Taşkınla gelen pislik dereyi tıkadı. Tıkanınca su geri tepmeye başladı. Suyun tepmesiyle tarlalara, teknelere ve işletmelere ziyan verdi. Zararın birçok Kazandere Barajı mevkiinde ve Papuçdere Barajı tarafında yok. Teknemi kurtarmak için 2, 3 kez dereye girdim. Masa ve sandalyelerimin hepsi denize sürüklendi. Çok korktuk. Çizmeleri giyip kepçe ile işletmeme geldim hemen” dedi.

Barajın vaktinde boşaltıldığında bu biçimde bir felaketin yaşanmayacağını söyleyen Ahmet Gönülal, “Barajın suyunu evvelde salmadılar. Gelen pislikler dereyi tıkadı. Su geriye tepti vaziyet bu. çabucak sonrasında su buradan limana gitti. Şu anda paklık çalışmalarını yapıyoruz” halinde konuştu.

İstanbul’un su gereksinimini karşılıyordu Felaketi yaşattı