İşte İspanya’da dört günlük bir çalışma haftası denemesinin kaçak bir başarı olmamasının nedeni budur

KimDemis

Aktif Üye
Dört günlük çalışma haftalarının denemeleri, başarı olarak selamlandı ve çalışanlara, kendilerine fazladan bir gün geçirme şansı büyük ölçüde atlama fırsatı verildi.

Ancak, çok sayıda işçinin teklifi reddettiği İspanyol telekom şirketi Telefónica’da durum böyle değil.

Susana Lopez (bu makale için adı değiştirildi) Euronews Next’e verdiği demeçte, çok uluslu şirket tarafından önerilen dört günlük çalışma haftasına, departmanında hoş karşılanmadığı için katılmamaya karar verdiğini söyledi.

“İş arkadaşlarım arasında şirket içinde büyümek ve bu esnek çalışma gününden yararlanmak istemek çelişkili görüldü” dedi.

Bu baskı olmasaydı, yine de kabul ederdi. “40 yaşında olsaydım ve artık kariyer geliştirme şansım olmadığını bilseydim, yüzde 100 alırdım” dedi.

Cuma günü, şirket tarafından önerilen dört günlük öncü çalışma haftasına katılmak için son teslim tarihine sadece saatler kala, çalışanların sadece yüzde 1’i bunu seçmişti.

İspanya’daki toplam 18.000 işçiden oluşan iş gücünden şirket, katılım kotasını yalnızca yüzde 10 ile, maksimum 1.800 ile sınırladı. Bu sayıdan şimdilik sadece 200’ü esnek haftayı çalışma gerçeklikleri haline getirmek istedi.

Dört günlük hafta, dört günlük ücret

Teklifin düşük kabulünün temel nedenlerinden biri, diğer dört günlük hafta denemelerinin aksine, bunun maaşınızdan fedakarlık gerektirmesidir.

Pazartesiden perşembeye günde sekiz saat olmak üzere 32 saatlik bir haftaya geçildiğinde, personel mevcut çalışma haftasından beş buçuk saati çıkarmış olacak ve bu da hissede orantılı bir azalmayla birlikte geliyor.

Şirket bunu telafi etmek için yüzde 20’lik bir ikramiye teklif ediyor, ancak Barselona’daki Comisiones Obreras sendikasının başkanı Jaume Álvarez’e göre, bu yine de öncekinden yaklaşık yüzde 12 daha az bir maaş ayarlaması anlamına geliyor.

Comisiones Obreras ve bir başka sendika olan UGT için bu tazminat, dört günlük hafta teklifini hala çok çekici kılmıyor.

Şirketteki UGT sendikasının sözcüsü Diego Gallart, “En az yüzde 30 istiyoruz” dedi.

“Öyle olsa bile, bunun tamamen maaş meselesi olduğunu düşünmüyorum. Genel olarak, Telefónica’nın personelinin hissettiği ekonomik sıkıntılardan biri değildir. Maaş seviyeleri yüksektir. Bazıları için ücret faktörünün devreye girmesi mümkündür, ancak diğerleri için değil” diye ekledi.

Gallart, önlemin geçici niteliğinin de alımı etkileyebileceğini söyledi. Öneri, geçen Ekim ayında başlayan ve yaklaşık 150 işçinin kaydolduğu bir pilot testin uzantısı.

Bu yıl 1 Eylül’den 31 Aralık’a kadar sürecek. Bu aylardan sonra şirket, planın devam edip etmeyeceğine karar verecek.

Gallart, “Önlemi duyurmanın en iyi yolu bu değil çünkü yönetim Ocak ayında da devam edeceğini garanti etmedi. Bunu garanti etmezseniz, insanlar hayatlarını sadece üç aylığına değiştirmez” dedi.

Emekli maaşım ne olacak?

Buna ek olarak, yaşlı çalışanlar sosyal güvenlik katkı paylarından endişe duymaktadır.

Şirket içinde, zaman zaman önerilen “teşvikli işten ayrılma planı” gibi bu çalışanlar için daha çekici olan başka planlar da vardır.

Çalışanların 65 yaşında erken emekli olurken maaşlarının yüzde 68’ini koruyabilecekleri bu plana katılmak için çalışanların 38,5 yıl primli hizmet alması gerekiyor.

Gallart, “Dört günlük iş gününe katılırlarsa, daha az saat çalıştıkları için bu yılların katkılarını almaları daha uzun sürecektir” dedi.

‘Herkesin istediği derde deva gerçekçi değil’

İspanya’nın kuzeyindeki A Coruña’da bir Telefónica çalışanı olan Javier Graña, dört günlük çalışma haftasını denemeye karar verdi ve şirket tarafından tanıtılır tanıtılmaz programa kaydoldu.

“Hayattaki önemli şeyler için daha fazla zamana sahip olma ihtiyacı hissettim” dedi.

Ayrıca, bunun gönüllü bir program olduğu ve çalışanların daha sonraki bir tarihte vazgeçebilecekleri gerçeğine ikna oldu. Ekibindeki üç kişiden ikisi denemeye karar verdi.

Öyle olsa bile, Graña, dört günlük haftayı kabul etmesine rağmen, maaştaki düşüşün programa katılıp katılmama konusunda önemli bir faktör olduğunu kabul ediyor.

“Bir işçi olarak ilk iş tam bilgiye sahip olmak ve paranızın yetip yetmediğine bakmak. Cuma günü yapmadığım iş Pazartesi günü beni bekleyeceği için tazminatın fazla olduğunu düşünmüyorum. “.

Ancak Graña, mevcut teklifin yalnızca ilk adım olduğunu ve koşulların gelecekte iyileştirileceğini varsayıyor.

Bu noktada sendikalar aynı fikirde değiller: “Dört günlük bir işgününün hissede azalma olmadan uygulanacağına inanmıyorum. UGT sözcüsü, herkesin istediği her derde devanın gerçekçi olmadığını anlıyoruz” dedi.

“Eğer hisse kesintisi olmasaydı, başka rakamlardan bahsediyor olurduk, programa katılmanın suratına tokatlar atılırdı. Açıkçası şirketler bunu üstlenmek istemiyor ve İspanyol iş dünyasını bilerek, bu çok zor. bu olur” diye ekledi.

“Bir işverenin ücret faturasını düşürmeden gönüllü olarak binlerce üretken saati kaybetmesini çok karmaşık görüyorum”.