İsveç Başbakanı Kristersson’dan Ankara’da birinci ileti: Terör örgütleriyle diyaloğa girmeyeceğiz

KimDemis

Aktif Üye
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, misyona geldikten daha sonra Türkiye’ye birinci resmi ziyaretini gerçekleştirdi.

Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya geldi.

Başbakan Kristersson’ın ziyareti, Stockholm idaresinin NATO üyesi olmaya çalıştığı bir periyotta ehemmiyet arz ediyor.

Terörle uğraş iletilerinin akabinde kritik Türkiye ziyareti

nazaranve gelir gelmez terörle gayret konusunda peş peşe bildiriler veren Kristersson, “Hükümetim, Türkiye ile yapılan üçlü mutabakatın uygulanması için gayretleri ikiye katlayacak. Terörle gayret önceliğimiz. Türkiye’ye karşı üstlendiğimiz taahhütleri ciddiye alıyoruz.” dedi.

PKK/YPG’ye karşı atılacak adımlara değinen Kristersson, terörle uğraşa “daha açık ve derinden” takviye vereceklerini belirterek, “Türkiye’nin global terörle çaba dileğine büyük hürmet duyuyoruz.” tabirini kullandı.

İsveç Başbakanı Ankara’ya geldi

bu biçimde bir devirde Ankara’ya gelen İsveç önderi, ziyareti kapsamında en evvel Anıtkabir’i ziyaret etti.

birlikteindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine gelen Kristersson, buraya çelenk bırakıp hürmet duruşunda bulundu.

“Terör örgütleriyle diyaloğa girmeyeceğiz”

İsveç Parlamentosu’nun, Türkiye ile ‘İsveç Parlamentolar Ortası Dostluk Grubu’ kurulması için çalışma başlatmış olduğunı duyuran Başbakan Kristersson, “İsveç, muhtırayı sonuna kadar uygulayacak. İsveç, terör örgütleriyle (PKK/PYD) diyaloğa girmeyecek.” diye konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek benim için büyük bir onur”
Öte yandan Kristersson, hürmet duruşunun akabinde hatıra fotoğrafı çektirdi. AA’nın haberine göre, sonrasındasında Misak-ı Ulusal Kulesi’ne geçen Kristersson, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalarken, şunları yazdı:

“Yaklaşık 100 yıl evvel tarafınızca kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek benim için büyük bir onurdur.

1934’te Ankara’daki İsveç Büyükelçiliği’nin açılışında, devrin Veliaht Prensi Gustaf Adolf ile çekilmiş fotoğraflarınız, bana ülkelerimiz içindeki yakın bağların ne kadar eskiye dayandığını anımsatmaktadır. İsveç ve bu hoş ülke içindeki bağları derinleştirme temennilerimle.”

Ziyarette, Kristersson’a Ankara Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Yönet Can Tezel, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström ve Ankara Büyükşehir Belediye Lider Vekili Sait Atalay eşlik etti.

Kristersson: Terör örgütlerine iştirak önlenecek

Kristersson, daha evvel yaptığı açıklamada, “Hükümetin ana noktası NATO üyesi olmaktır. İsveç, Finlandiya ve Türkiye içindeki mutabakat yerine getirilecek, terör örgütlerine iştirak önlenecektir.” demişti.
Ankara’ya seyahat isteğini vurgulayan Kristersson, “Mümkün olan en kısa müddette gidip, Türk yetkililerle görüşmek için sabırsızlanıyorum.” halinde konuşmuştu.