Keskin nişancılar nasıl seçiliyor, hangi eğitimlerden geçiyor?

KimDemis

Aktif Üye
TSK’nın yurt içi ve yurt haricindeki operasyonlarında misyon yapacak uzman keskin nişancılar, fiziki kondisyonu ve atış hünerleri yüksek profesyonel askerler içinden seçilerek Atıcılık ve Uzman Nişancı Eğitim Birlik Komutanlığındaki 3 kademeden oluşan 9 haftalık eğitime alınıyor.

Keskin nişancı adayı askerler, eğitimleri mühletince her güne spor yaparak başlıyor.

Adaylar, kuvvetli kısımlardan oluşan pentatlonda yaptıkları çalışmalarla çeviklik, dayanıklılık ve istikrar hünerlerini artırıyor.

Keskin nişancıların, kuvvetli arazi şartlarında biroldukca kas kümesini tıpkı anda kullanımı gerektiği için adaylara her gün kürek çekme antrenmanı de yaptırılıyor.

Uzun aralık eğitimi veriliyor
Adaylara, eğitimin birinci basamağında, kullanacakları keskin nişancı tüfekleri hakkında dersler veriliyor.

Temel nişancılık ile hava şartlarının uzun aralıklı atışa tesirleri konusunda da eğitim alan adaylar, 800 metreye kadar çeşitli amaçlara yaptıkları atışlarla öğrendiklerini uygulama ve maharetlerini geliştirme imkanı buluyor.

Yerli ve ulusal silahlar kullanılıyor

Yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen silah ve mühimmat, Türk askerinin gücüne güç katıyor.

Keskin nişancı adayları 800 metreye kadarki atış faaliyetlerinde yerli ve ulusal keskin nişancı tüfeği KNT-76’yı kullanıyor.

Optik aygıtlardan gece görüş ve termal dürbünlere kadar biroldukça teçhizatın yerli imkanlarla üretilmesi, eğitim muhtaçlığının daha kolay karşılanmasını, bakım maliyetlerinin azalmasını ve keskin nişancıların aktifliğinin artmasını sağlıyor.

Yerde görünmez oluyorlar

Eğitimin birinci kademesini geçen adaylar ikinci safhada Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında uygulamalı arazi eğitimine başlıyor.

Bu süreçte adaylara yerde sızma, gizlenme, maksat tespiti ve sıyrılma eğitimleri veriliyor.

Gizlenme konusunda uzmanlaşan adaylar, giydikleri kamuflaj kıyafetleri, ilerleme ve siper alış biçimleriyle her türlü toprakta adeta görünmez oluyor.

Simülasyon ile her şart hazırlanıyor

Adaylar, nişancılık yeteneklerini topraktaki atış eğitimlerinin yanı sıra simülasyon takviyeli derslerle de geliştiriyor.

Simülasyon dershanesinde her türlü hava şartı ve yerde atış eğitimi imkanı bulan adaylar, yanlışsız atışın nasıl olması gerektiğini simülatör aracılığıyla öğreniyor.

TSK envanterindeki bütün silahların entegre edilebildiği simülasyon, adayların muvaffakiyet oranını artırıcı bir ortam ve atış maliyetinden tasarruf sağlıyor.

Adayların yüzde 10’u uzman nişancı eğitimine seçiliyor

Eğitimlerin birinci iki etabını muvaffakiyetle tamamlayan adayların yalnızca yüzde 10’u, üçüncü safhadaki uzman nişancı eğitimine seçiliyor. Bu evrede adaylar keskin nişancı tüfekleriyle 1200 metre araya kadar atış yapıyor.

Keskin nişancı adayları, her türlü arazi ve hava şartında, gece gündüz fark etmeksizin amaçlarını tek atışla tam isabetle vurmada uzmanlaşıyor. Bu süreçte, rastgele bir basamakta başarısız olan adaylar eğitim programından çıkarılırken, başarılı olanlar yurt içi ve haricindeki vazife bölgelerine gönderiliyor.