Konyalı davulcu mahalle sakinlerini isimleriyle kaldırıyor

KimDemis

Aktif Üye
Derebucak’ta konutunun altındaki atölyeye çevirdiği yerinde cep telefonu teknik servisi ve bilgisayar yazılım ve donanım işi yapan İsrafil Sert, beraberinde Ramazan aylarında çaldığı davulla ikamet ettiği mahallesinde yaşayanları sahura uyandırıyor. Ramazan ayında başlayan 30 günlük mesainin birinci 14 günü yalnızca davulunu çalarak vatandaşları uyandıran Sert, daha sonrasındaki günlerde de hem davul çalıyor tıpkı vakitte manilerini seslendiriyor. İşini yaparken giydiği yeleği ve fesiyle de sıradışı bir davulcu profili çizen Sert, beraberinde sahura kaldırmak için meskenlerinin önüne geldiği şahısları iki kere ismini tekrar ederek uyandırıyor. Davulcu İsrafil Sert’e, Ramazan aylarındaki mesaisinde gece manileri okumaya başlamasının akabinde mahalle sakinlerinden pencerelerden ya da balkonlara çıkarak yahut yanına kadar inerek gönlünden ne koparsa bahşiş verenler, ikramlarda bulunanlar da oluyor.

srafil Sert, Derebucak’ta 36 yıldır Ramazan davulcusu olduğunu belirterek, “Benim maksadım Ramazan ayındaki manevi dokuyu, kokuyu bozmadan yürümek bu yolda, ömrüm artık yettiğince diyelim. Benim gönlüm ister ki 60 yaşına 70 yaşına kadar çalayım ancak ömrümüz neye müsaade ederse Gelenek, bakılırsanek, adet bunlar ölmesin devam etsin, yaşasın ben bunu istiyorum. Benden daha sonra inşallah birileri üstlenir devam ettirir fikrimiz, niyetimiz bu. Musalla Mahallesi, Kenankuyu Mahallesi istikametindeki şimdi her insanın ismini, çocuğunun ismini, ailenin ismini biliyoruz. İsim isim de bağırıyoruz, ikişer kere zikr ediyoruz” dedi.
Bilinen maniler yanında son 3-4 yıldan bu yana okuduğu manilerin kendi manileri olduğunu tabir eden Sert, “Hem eskiyi yâd edelim hem yeniye dönelim niyetinde devam ediyor bu biçimde” tabirlerini kullandı.
Davul imal ettiğini, imal ettiği davullardan sahiplendirdiğini anlatan İsrafil Sert, “Arkadaşların çocuklarına, istekli gönüllü epeyce da hoş oluyor. Özellikle Ramazan gecelerine farklı bir mana katıyor. 3 kişi olduğu oluyor genç arkadaşımızın, dört kişi olduğu oluyor. Yeri geliyor 15-20 kişi de caddede yürüdüğümüz oluyor. Manalı olduğunu da düşünüyorum” formunda konuştu.
Davulcu Sert, davul çalarken, yol üzerinde meskenlerde çay, kahve ikramı, yiyecek ikramı da yapıldığını, bir nevi kendisinin de sofraya oturmuş olduğunu kelamlarına ekledi.