Kriz zamanlarında yardım: Avrupa’nın komşu ülkelere acil kredileri

KimDemis

Aktif Üye
Reel Ekonomi’nin bu bölümünde, AB makro-finansal yardımına odaklanıyoruz – kriz zamanlarında komşu ülkelere ekonomilerini istikrara kavuşturmak için verilen acil mali yardım.

Son 30 yılda 27 ülkeye yardım eden 16 milyar avro değerinde 77 MFA operasyonu gerçekleşti. En son örnek, Ukrayna halkıyla dayanışma amacıyla Ukrayna’ya
sağlanan 1,2 milyar Euro’dur.
Makro-finansal yardım (MFA) esas olarak son derece uygun koşullara ve düşük faiz oranlarına sahip krediler şeklinde gelir. Parayı alabilmek için ülkelerin IMF ile bir finansman programına imza atmış, insan haklarına saygı ve yolsuzlukla mücadele koşullarını yerine getirmiş ve demokratik, ekonomik ve yönetişim reformlarını uygulamış olmaları gerekir.

Daha geniş hedef, AB’nin ötesinde istikrar ve refahın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Kuzey Makedonya

AB aday ülkesi Kuzey Makedonya, COVID-19’un neden olduğu şokun ardından ülke ekonomisini istikrara kavuşturmak için 160 milyon avroluk MFA aldı.

Çok sayıda işçinin işten çıkarılması bir tür makas etkisine yol açtı: bir yandan mali gelir durgundu, diğer yandan kamu harcamalarında keskin bir artışa neden oldu.

Buna ek olarak, doğrudan yabancı yatırım kurudu ve ülkenin ticaret dengesini kesti.

Kuzey Makedonya, AB’den 160 milyon Euro acil durum kredisi aldı.

Gençler üzerindeki etkisi

2005 yılından bu yana, Kuzey Makedonya’nın genç işsizlik oranı istikrarlı bir şekilde düşüyordu, ancak 2020’de arttı.

23 yaşındaki Marija Sepetovska, ülkenin iş arayanlar dairesi tarafından uygulamaya konulan AB’nin Gençlik Garantisi sayesinde bir iş buldu.

“Tabii ki pandemide ve özellikle gençler için kariyerinize başlamak için stresli bir zamandı. Aslında giderek daha fazla kendime güveniyorum, özellikle de destekleyen birçok program olduğunu görünce Ülkemiz.”

Marija, bazı arkadaşlarının bu kadar şanslı olmadığını kabul ediyor.

“Benim için çok kolaydı, ama ne yazık ki diğer Makedon gençlerinin çoğu için durum böyle değil. Bazıları büyük fırsatı bulmakta çok zorlanıyor. Dolayısıyla hala en iyi seçenek değil. en iyisi burada” diye ekliyor.

Marija, Kuzey Makedonya’nın iş arayanlar dairesi tarafından uygulamaya konulan AB Gençlik Garantisi sayesinde iş buldu.

Makro-finansal yardımın ilk dilimi acil yardım olarak gönderildi. İkinci ödeme için Kuzey Makedonya’nın bir dizi şartı yerine getirmesi gerekiyordu. Bu, bir genç işsizliği biriminin kurulmasını da içeriyordu.

Birimin ne yaptığını açıklayan başkanı Goran Petkovski, Reel Ekonomi’ye şunları söyledi: “Önce operasyonel plan dahilinde aktif işgücü piyasası önlemlerinin geliştirilmesine ve bu aktif piyasa ile gençleri nasıl daha iyi hedefleyebileceğimize katılıyorlar. Ayrıca yerel iş bulma ofisi içindeki gençlik danışmanlarının işlerinin koordinasyonundan ve tabii ki Gençlik Garantisinin izlenmesi ve raporlanmasından da sorumludurlar.”

Acil kredilerdeki 160 milyon Euro, Kuzey Makedonya’nın zorlu bir ekonomik dönemden geçmesine yardımcı oldu, ancak Güneydoğu Avrupa Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Bölümü’nde Doçent olan Shenaj Hadzimustafa, faydaların gelecekte uzun süre devam edeceğine inanıyor.

“Bütçe ihtiyaçlarının ve ödemeler dengesi ihtiyacının bir kısmını karşılamak için o dönem için paraya ihtiyaç vardı. Ama öte yandan reformlar kalıcı ve olumlu etki yapacak reformlardır. Dolayısıyla bu reformların sadece kısa vadede değil orta ve uzun vadede de etkisini göstermesi gerektiğini düşünüyorum.”

bölgenin istikrarı…

Şimdi dördüncü on yılında, AB kısa süre önce Ukrayna’yı desteklemek için 1,2 milyar avroluk makro-finansal yardımda bulundu. AB ekonomi şefi Paolo Gentiloni Reel Ekonomi böyle bir desteğin çok önemli olduğunu söyledi.

“Bölgenin istikrarıyla ilgileniyoruz. Göç için istikrar. Barış için istikrar vb. Son olarak, bu ülkelerin ticaret ortakları olarak büyük ilgimiz var çünkü Avrupa Birliği üye ülkeleri genel olarak tüm bu ülkelerin ana ticaret ortağıdır.” dedi.

Reel Ekonomi, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovačevski

ile görüştü

AB’nin makro-finansal yardımının Kuzey Makedonya’ya nasıl yardımcı olduğu hakkında daha fazla bilgi için, Reel Ekonomiden Naomi Lloyd ülkenin Başbakanı Dimitar Kovačevski ile konuştu.

Naomi Lloyd, Euronews:

“AB’nin ülkeye yaptığı Makro-finansal yardım ne kadar fark yarattı?”

Dimitar Kovačevski, Kuzey Makedonya Başbakanı:

“AB’nin makro-finansal yardımı bize çok yardımcı oldu, yalnızca salt mali yardım açısından değil, aynı zamanda kamu maliyesi yönetimi alanında ve diğer alanlarda başlattığımız reformların devam etmesine de yardımcı oldu, ancak işbirliği yaptığımız diğer uluslararası ve finansal kuruluşlara ve bağışçılara da açık bir sinyal verdi. kriz zamanlarında istikrarlı bir ekonomi politikası var.”

Naomi Lloyd, Euronews:

“Bu reformları uygulamak ne kadar zordu?”

“Suç ve yolsuzlukla mücadele, Uluslararası Şeffaflık Örgütü raporlarındaki tutumumuzu iyileştirdiğimiz için sonuçlar verdi. Biz şimdi demokratik koşulları olan bir ülkeye girdik çünkü geçmişte demokratik prosedürlerde eksiklikler vardı ve bundan dolayı çok ama çok mutluyuz.”

Naomi Lloyd, Euronews:

“Reformların burada kalmamasını, ancak ileriye dönük olarak tam olarak uygulanmalarını nasıl sağlıyorsunuz?”

“Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu kurumlarıyla düzenli bir koordinasyonumuz olmasını sağladık, bu nedenle düzenli raporlama yapıyoruz. Bu reformların gerçekleşmesini sağlamak için de ülke içinde ve kamu kurumlarında iç mekanizmaların uygulanması konusunda çok çalıştık.”

Naomi Lloyd, Euronews:

“Artık Kuzey Makedonya AB’ye aday. yakında başlasın mı?”

Dimitar Kovačevski. Kuzey Makedonya Başbakanı:

“Kuzey Makedonya’nın Avrupa-Atlantik birliklerine tam üye olmak gibi net bir stratejik hedefi var. Geçen yıl bağımsızlığımızın 30. yılını kutladık ve bu, NATO’nun 30’uncu üyesi olmakla birlikte.Zaten 17. yılımızdayız ve hala müzakerelere başlamıyoruz.Maalesef geçen yıl, eski Bulgar hükümeti tarafından dayatılan başka bir zorluk oldu. yeni hükümetler, yeni bir diyalog başlattık, bu yüzden Bulgaristan Başbakanı ile birlikte güveni ve güveni geri getirmek için Üsküp’te zaten bir toplantı yaptık

.