Liseli öğrenciler üretti: En büyük geçim kaynakları olacak

KimDemis

Aktif Üye
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Aysel Akın-Klaus Wagner Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, klasik tarım faaliyetlerinin yanında, bu yıl okul bahçelerine yapılan atölyede istiridye mantarı ürettiler. Birinci hasadı yapan öğrenciler, semt pazarında birinci satışlarını gerçekleştirecek.

Uygulamalı eğitim

Okul olarak birinci kez profesyonel manada üretime başladıklarını kaydeden Okul Müdürü Tülay Ateş, “Öğrencilerimiz iş kollarında tecrübe kazanıyorlar.

Burada üretilen mantarların satışını yaparak kar elde ediyoruz. Okulumuza gelir olarak dönüyor.

Öğrencilerimiz de küçük çaplı bir mantar atölyesinde mantar yetiştiriciliğini bakılırsarek, deneyimleyerek öğrenmiş oluyorlar. Öğretmenlerimizin uzmanlık alanıyla birleştirerek, yerinde incelemeler kararı bu atölye meydana geldi.

Öğrencilerimiz bu okuldan mezun olduktan daha sonra klasik tarımın haricinde, uygulayabilecekleri ve yapabilecekleri bir üretim halini uygulamalı olarak göstermiş oluyoruz. Derslerimizde de aslına bakarsan bu uygulamalar mevcut. Çocuklarımız da burada çalışmaları öğreniyorlar” dedi.

100 metrekarelik kapalı alanda istiridye mantarı üretim alanı olarak planladıklarını belirten Ateş, “Bakanlığımızın dayanağıyla sistemi tam donanımlı olarak hayata geçirdik. Yetkililerimize teşekkür ediyoruz.

Burada ürettiğimiz mantarların, alan öğretmenimizin denetiminde hasat daha sonrası satışı gerçekleştiriliyor. Bu vesileyle okulumuzun muhtaçlıklarını da karşılamış oluyoruz” halinde konuştu.

Mezuniyet daha sonrası geçim kaynağı
Modern atölyelerinin bu sene kurulduğunu söz eden Müdür Ateş, “20 gün evvel kompostlarımız geldi.

İklimlendirmesini sağladık ve yavaş yavaş eserler başladı. Burada 5 tonluk kompostumuz var. Olağanda 10 ton alacak kadar planladık fakat öğrencilerimizin öğrenmesi için birinci etapta deneyim edinerek ilerliyoruz.

Aileleriyle birlikte mantar üretimi yapan öğrencilerimiz var. Bizi ziyadesiyle şad ediyor.

Mezun olduktan daha sonra küçük bir alanda aile geçimini sağlayabilecek seviyede gelir elde edebilirler. Bizim emelimiz, okul olarak alternatif tarım mamüllerine de yönelmek istiyoruz.

Klâsik tarımın yanında bunu da yapmak istiyoruz. Okul yerimiz küçük daha büyük arazi de çalışma yaparsak bilhassa tropik ve bilinmeyen eserlere yönelik, piyasanın istediği eserler konusunda öğrencilerimize eğitim verebiliriz” dedi.

Liseli öğrenciler üretti

En büyük geçim kaynakları olacak