Meta, Donald Trump da dahil olmak üzere VIP Facebook kullanıcılarına özel muamele gördüğü için eleştirildi

KimDemis

Aktif Üye
Meta’nın bağımsız politika oluşturma konseyi Salı günü yaptığı açıklamada, Facebook ve Instagram’ın politikacılar, ünlüler ve yüksek profilli kullanıcıların kural çiğneyen gönderilerine özel muamele yaparak işi insan haklarının önüne koyduğunu söyledi.

Gözetim Kurulu tarafından bir yıl süren bir soruşturma, yüksek profilli kullanıcıları Facebook’un içerik kurallarından etkili bir şekilde koruyan “çapraz kontrol” olarak bilinen bir sistemin elden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Panel bir raporda, “Meta kurula çapraz kontrolün Meta’nın insan hakları taahhütlerini ilerletmeyi amaçladığını söylese de, programın ticari kaygıları karşılamak için daha doğrudan yapılandırılmış göründüğünü gördük” dedi.

“Çapraz kontrol, büyük ölçüde ticari ilgi alanlarına göre seçilen belirli kullanıcılara ekstra koruma sağlayarak, aksi takdirde hızlı bir şekilde kaldırılacak içeriğin daha uzun süre kalması ve potansiyel olarak zarar vermesine olanak tanır”.

2018’de Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından oluşturulan Gözetim Kurulu, Facebook’un eski ABD başkanı Donald Trump’ı askıya alma kararını incelerken 2021’de çapraz kontrolü öğrendiğini söyledi.

Bu tür içeriklerin, yalnızca onu yayınlayan kişi bir iş ortağı veya ünlü olduğu için platformda izlenme toplayarak kalmasına izin verilmemelidir.

Gözetim Kurulu

Bu, The Wall Street Journal’ın Facebook’un iki kademeli bir içerik moderasyon sistemi çalıştırdığını ve normal kullanıcıları Facebook’un kurallarına tabi kıldığını ancak gizlice çapraz kontrol programına alınan VIP kullanıcıları hariç tuttuğunu açıklamasından sonra gelir.

Trump, Zuckerberg’in kendisi ve hatta Brezilyalı futbol yıldızı Neymar’ın yanı sıra özel listedeydi.

Wall Street Journal raporunun ardından Meta, Eylül 2021’de Gözetim Kurulu’ndan sistemi gözden geçirmesini ve düzeltmenin yollarını önermesini istedi.

Kurul, “Çapraz kontrol nedeniyle, Meta’nın kurallarını çiğnediği tespit edilen içerik, en viral olduğu ve zarar verebileceği zaman Facebook ve Instagram’da bırakılıyor” dedi.

Kurul, sorunun nasıl çözüleceğine dair 32 tavsiyede bulundu ve ilk değerlendirmede Meta’nın kurallarını “yüksek önem” ile ihlal eden içeriğin “daha fazla inceleme yapılırken kaldırılması veya gizlenmesi gerektiğini” söyledi.

“Bu tür içeriğin, yalnızca onu yayınlayan kişinin bir iş ortağı veya ünlü olduğu için platformda görüntülenme elde etmesine izin verilmemelidir”.