Müzik Vitrini: Gaye çok uygun, siz hasetsiniz!

celikci

Yeni Üye
Gaye Su Akyol, bana kalırsa Türkiye’de alternatif tanınan müziğin en eğlenceli ve bir o kadar da anarşist isimlerinden biri. Yeni albümü “Anadolu Ejderi” de yepyeniliği, kelamları, farklı cinslerden beslenen kuvvetli müzikleriyle bugüne kadar yayımladığı albümlerin üstüne çıkıyor. Fakat yurdum insanları ve bilhassa kültür sanat topluluğuna yakın kimileri dahil olmak üzere biroldukça kişi ne hikmetse on yeni şarkıyı konuşmak yerine Gaye Su Akyol’un memleketler arası basında çıkan haberlerine takılıyor.

Gaye Su Akyol’la, birinci müsabakamız Antik Gelecekler standında, Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde olmuştu. Gaye Su Akyol’un yapıtına bayılmış, küçük bir sohbet bahtı yakalamıştık. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan “Antik Gelecekler” standında Akyol’un, “Başka Bir Gezegenin Arkeolojik Hafriyatında Bulundum” isimli yapıtı vardı ve heykeli, tam da standın konseptine paralel olarak, spekülatif bir gelecekten hayali bir bulguydu.

EĞLENCELİ İSYANKÂR

Akyol’un heykeli, bana kadim bir ilah heykelciğinde bir tıp cinsiyet akışkanlığı sunarken hem de anaerkil bir figür hissi veren çoğul göğüs gibisi kısımlarıyla cinsiyet rollerine karşı bir isyan üzere gelmişti. Akyol’un müzik kelamlarıyla de isyanı anlaşılıyor üstelik bunu fazlaca eğlenceli yapıyor. İngiliz Financial Times gazetesinin Akyol’u, “Tayyip Erdoğan’ın en kaygılı rüyası” diye tanıtması, koca bir içerikten bu biçimde bir başlık seçmesi gazetenin sorunu. olağan olarak Akyol, azılı muhalif sanatkarlar ortasında akla gelen birinci kişi değil fakat anarşist ve eğlenceli bir isyankâr. Üstelik otantik hali ve fazlaca taraflı sanatçı kimliğiyle tipik olarak niteliksizlerin çoğunluğunun kelamının geçtiği bir ülkede bazılarını rahatsız ediyor. Anadolu motifleriyle epik bir müzik şöleni

Akyol’un güç dolu albümünde, “Martılar Öpüşür, Kediler Sevişir”, favorilerimden biri olarak farklı enstrümanların ustalıkla buluştuğu, eski Türk müziği modüllerini hatırlatan tadıyla, kaygı ve dost sofralarına fazlaca yakışacak bir müzik. Kedilerden çok, nostaljik bir Türk müziği modülüyle Anadolu rock sevişmiş üzere. Kelamlara de zevkle eşlik edilir hani: “Ah beni yordun sen, ah yıkıldı hayaller. Ah, buralardan ben gidiyorum”. kuvvetli müziklerle dolu albümde, “Vurgunum ivedisi yok” öbür favorim, kesim hem kelamlarıyla birebir vakitte kuvvetli altyapısıyla birinci dinleyişte eşlik ettiriyor. Sözlerde de büyük aşk var: “İstanbul’u verseler, seni alırım.”

Akyol, “Yaram Derin Kanar” modülünde ise Anadolu’dan epik bir aşk anlatıyor üzere. Vokaller ve altyapı adeta bir Anadolu rock müzikali ve kelamlar de kadim âşıklardan çıkmış üzere. “Anadolu Ejderi” albümünün 10 yeni müziğe ek olarak, fevkalade keyiflendiren bir Neşet Ertaş türküsü yorumu da var: “Gel yanıma gel”. Bence unutulmaz üstadın kesimi yeni haliyle partilerde hayli uygun masraf ve gücüyle ilerleyen saatlerde de oldukça coşturur, aklınızda olsun.

Okumaya devam et...