Nefes kesen imajlar: Metrelerce yükseklikte kuvvetli mesai

KimDemis

Aktif Üye
Bahar aylarında gökdelenlerin dış cephelerinde görülen endüstriyel dağcılar yüzlerce metre yükseklikte adeta komanda üzere donanımlı teçhizatlar ile bir arada çalışıyor. 284 metre yükseklikte iple sarkarak çalışan dağcıların güçlü mesaisi havadan imgelere yansıdı. Kendilerini iple erişim teknisyeni olarak tanımlayan personeller de kimileri mesleğe birinci başladıklarında korktuklarını lakin çabucak sonrasında alıştıklarını söz etti. Çalıştıkları anda en ufak kusura yer olmayan emekçilerin en büyük zorluğu ise rüzgar oluyor. Çalışmaya başlamadan evvel her gün rüzgar suratını denetim ediyor, fakat kimi vakit ani rüzgarlarla karşılaşabiliyorlar. Yanlarında camları silmek için su dolu kovaları ve cama tutunmaları için aparatları bulunuyor. bu biçimdece bir elleriyle sabit bir biçimde cama tutunabilirken başka elleriyle paklık yapabiliyorlar.

Rüzgarda yahut mahsur kalma durumlarında iple erişimin daha inançlı olduğunu söz eden iple erişim teknisyeni Emrah Polat, “Sepetle erişilemeyen birfazlaca noktada iple erişim sistemlerini kullanıyoruz. İple çalışmak için bir haftalık bir eğitim alıyoruz. Fakat tek başınıza çıkamıyorsunuz bu eğitimden daha sonra kesinlikle yanınızda tecrübeli birisinin bulunması mecburidir. Her gökdelenin temizlenmesi yüzeyi ve hava şartlarıyla birlikte değişiklik gösteriyor. Ortalama 10 kişi ile bir gökdeleni temizlemek 20 gün sürüyor. Çalıştığımız gökdelenin en yüksek noktası 300 metre civarındadır. Birinci başladığımız vakit herkeste olduğu üzere bizimde endişemiz oldu lakin sonrasındasında yaşadığımız adrenalin bizi daha epey işimize bağladı. Bizim için ipte olmak yerde yürümek kadar güvenliklidir” dedi.

Dört yıldır iple erişim teknisyenliği yaptığını söz eden Veysel Polat, “ İşe birinci başladığımız vakit biraz korktuk lakin ondan sonrasında yükseklik endişem olmadığı için işimi daha kolay yapabildim. Adrenalin dolu hoş ve zevkli bir iş, riskli gözükse bile ekipmanlarımıza güveniyoruz. Etrafımızdakiler fazlaca şaşırıyorlar bu yaptığımız işi riskli buluyorlar. Yükseklik korkusu olanlar bu işi yapamazlar” diye konuştu.