Norveç’in enerji paradoksu: Petrol ve gaz, yeşil teknoloji girişimleriyle nasıl çelişiyor?

KimDemis

Aktif Üye
Norveç, temiz enerji start-up’ları söz konusu olduğunda bir güç merkezidir, ancak ülke, petrol ve doğal gaz ihracatında dünya lideri konumuyla çelişmektedir.

Bu, Ukrayna’daki savaş ve enerji krizinden bu yana bu yıl daha keskin bir şekilde odaklanan bir çelişki.

Bir NATO müttefiki ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi olan Norveç, Rusya’nın gaz arzını kesmesinden bu yana 27 ülkeden oluşan bloğun en büyük doğal gaz tedarikçisi haline gelerek Avrupa Birliği’nin can damarı olduğunu kanıtladı.

Norveç’in petrol ve gaz üretiminden elde edilen gelirin çoğu, parayı Norveç vatandaşları için tutan ve ekonomik istikrarsızlık zamanlarında kullanılan bir devlet servet fonunda tutuluyor.

1990’lardaki kuruluşundan bu yana 1 trilyon Euro’nun üzerinde birikti.

Gaz ve petrolün çoğu ihraç ediliyor ve ülkede kullanılan enerjinin büyük kısmı yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Peki Norveç, ülkenin enerji paradoksu ile nasıl boğuşuyor?

‘Şu an olduğumuz gibi yaşayamayız’

Biyolojik atıklardan üretilen enerji çok şey vaat ediyor, ancak maliyeti ve aldığı süre birçok kişiyi erteledi.

Ancak Oslo merkezli Antec şirketi, biyoatıkları biyogaza (yenilenebilir bir elektrik ve temiz ısı kaynağı) dönüştürebilen ve normal biyoyakıt teknolojisinden beş kat daha hızlı ve daha ucuz enerji üreten bir teknoloji tasarladı.

Antec CEO’su Eirik Gundersen, Norveç’in devlete ait çok uluslu petrol ve gaz şirketi Equinor’a atıfta bulunarak, “Babam Statoil’de çalışan ilk insanlardan biriydi” dedi.

“Yani [petrol ve gaz] masanın etrafında konuşuluyordu. Sonra kendi çocuklarım oldu ve şimdiki gibi yaşayamayacağımızı düşündüm. Hiçbir anlamı yok, ”dedi Euronews Next’e.

Stord’daki bu Endüstriyel Yenilenebilir Enerji Tesisi, yılda 50.000 tondan fazla biyoatığı işleyecek ve Norveç’in en gelişmiş yenilenebilir biyogaz tesisi olacak.

Gundersen daha sonra biyoloji ve mikrobiyoloji alanında geçmişe sahip iki kurucu ortağıyla tanıştı ve şirketi 2010 yılında yeşil enerjinin sözlüğümüzde bile olmadığı bir zamanda kurdular.

Temmuz 2022’ye hızlı ileri sarın ve Antec, RENEVO şirketi ile birlikte Batı Norveç’in Stord kentinde ülkenin ilk yenilenebilir biyogaz tesisini açtı.

Yerel balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve tarım sektörlerinden elde edilen hammaddeleri kullanan tesis, çevredeki bölgeye tarım sektörü için yakıt olarak yenilenebilir, temiz enerji, sıvılaştırılmış biyometan ve organik gübre sağlayacak.

Gundersen, Norveç’in zihniyetini temiz enerjiye daha fazla odaklanmak için değiştirdiğini söyledi.

“2019/2020’den itibaren Norveç, yeşile kayma ve küresel iklim değişikliği hakkında konuşmaya başlıyor” dedi.

“Ve bir bakıma şanslıydık çünkü pazar bizimle gidiyor ve birçok şirket ve hükümet bizim başarılı olduğumuzu görmek istiyor”.

Gururlu ‘ama yine de petrol ve gaz üreticisiyiz’

Yatırımcılar ayrıca kısmen Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının da körüklediği yeşil enerji trenine biniyor.

“Uzun zamandır yatırım yapmak önemliydi ve tabii ki şimdi Avrupa ve Ukrayna’daki krizle hızlandı ve bence gördüğümüz yüksek enerji fiyatları ile daha fazla bir trend haline gelecek. Norveçli yatırım grubu Summa Equity’nin yönetici ortağı Reynir Indahl, Euronews Next’e verdiği demeçte.

“Yenilenebilir ve yeşile geçişin tamamının daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.

Yine de Norveç’te enerji verimli ve çevre dostu olduğumuz için gurur duyabiliriz. Hala bir petrol ve gaz üreticisiyiz.

Reynir Indahl
Summa Özkaynak

Ancak temiz enerjiye geçiş, petrol ve gaza daha az bağımlı hale gelene kadar hala zamana ve sabra ihtiyaç duyuyor. Ve Norveç, Rusya’nın arzını kesmesinden bu yana bloğa doğal gaz sağlama konusunda Avrupa’ya bir can simidi sağladı.

Bununla birlikte, Norveç’teki bir başka büyük tartışma da gaz arama çalışmalarının devam edip etmeyeceğidir.

Kasım ayında Equinor ve ortakları, Avrupa’ya ihraç edilmek üzere yaklaşık 20 milyar metreküp doğal gaz üretmeyi amaçlayan Norveç Denizi’ndeki Irpa gaz keşif projesinin geliştirilmesine 14,8 milyar Norveç kronu (1,44 milyar Euro) yatırım yapacağını duyurdu.

“Yine de Norveç’te enerji verimli ve çevre dostu olmaktan gurur duyabiliriz. Hâlâ bir petrol ve gaz üreticisiyiz” diyen Indahl, yeni keşiflerin ülkenin “siyasi olarak uyumlu olmadığı” ve ülkenin daha agresif olması gereken bir alan olduğunu sözlerine ekledi.

‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgali enerji manzarasını değiştirdi’

Ancak savaş ve enerji krizi nedeniyle, sadece temiz enerjiye geçmek zor.

Norveç petrol ve enerji bakanlığında Norveç devlet sekreteri Andreas Bjelland Eriksen, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Avrupa’daki enerji manzarasını sonsuza kadar değiştirdi ve savaş öncesi duruma geri dönüş yok” dedi.

“Gelecekte Avrupa’nın da gaza ihtiyacı olacak. Rusya’dan başka kaynaklardan gelen gaza ihtiyaçları olacak” dedi.

Bununla birlikte, emtia analiz şirketi ICIS’e göre, AB ülkeleri Kasım ayında gaz talebini dörtte bir oranında azaltırken ilerleme kaydediliyor. Bu kısmen daha sıcak bir sonbahardan ve aynı zamanda alternatif enerji kaynaklarından kaynaklanmaktadır.

Norveç, petrol ve gazdan uzaklaşarak sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarına öncülük ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Avrupa’daki enerji manzarasını sonsuza dek değiştirdi ve savaş öncesi duruma geri dönüş yok.

Andreas Bjelland Eriksen

Bjelland Eriksen, “Avrupa bağlamında Norveç’ten gaz ithal etmeye devam etmenin daha doğal olduğu pek çok yer olduğunu görmek zor” dedi ve ülkenin halihazırda altyapıya ve üretimden kaynaklanan en düşük emisyonlara sahip olduğunu da sözlerine ekledi. kesmeye devam etmek için çalışıyor.

Dolayısıyla, Avrupa’nın gaz tedarikçisi olmakla enerji geçişine yardımcı olmak arasında zor bir denge olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Ancak Avrupa’ya gaz sağlamaya devam etmemiz ve enerji geçişinde rol oynayacak yeni teknolojileri geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bjelland Eriksen’in hevesli olduğu yeni teknolojilerden biri de ülkenin coğrafyası dikkate alındığında hidroelektrik. Aynı zamanda, Norveç’in 1960’lardaki petrol ve gaz patlamasından önce bile gelişmekte olan hidro enerji alanında bir geçmişe sahiptir.

Rüzgar, hükümetin kullandığı bir başka yenilenebilir enerji kaynağı.

Mayıs ayında, petrol ve gaz endüstrisini desteklemeye devam ettiği için çevreciler tarafından eleştirilen merkez sol hükümet, 2040 yılına kadar 30 gigawatt (GW) açık deniz rüzgar kapasitesi geliştirme hedefi belirledi.

‘Şimdi Equinor’daki varlıkları satmak için iyi bir zaman’

Ancak bazıları, hükümetin rüzgar ve güneşi yenilenebilir enerji olarak kullanma çabalarının çok daha önce ortaya çıkabileceğini söylüyor.

“Sanırım yeni yenilenebilir enerji kaynakları eklememiz gerekmediğine dair neredeyse kendini beğenmiş bir görüşe sahiptik ve rüzgar enerjisi konusundaki gelişimimizde ağır davrandık ve güneş enerjisine karşı biraz kibirli davrandık, bunun mümkün olduğuna inandık. Güneş paneli kurulum şirketi Otovo’nun CEO’su Andreas Thorsheim, “Sadece Ekvator’da kullanılabilir” dedi.

Ancak güneş, yağmurlu Norveç gibi ülkelerde bile birçok iklimde kullanılabilir.

Güneş, enerji krizine hızlı bir çözüm olabilir mi?

Thorsheim, ülkede güneş paneli ve rüzgar enerjisi kapasitesine sahip birkaç ev ve işyeri olmasına rağmen, “gelişmesi son derece hızlı” olduğunu söyledi.

Norveç’in nükleer programlarını yenilemeyi tartışırken, mevcut enerji krizine yardımcı olmayacağını söyledi.

“2040’lardaki bir sonraki enerji krizi için bu harika olacak. Ama şu anda sahip olduğumuz, güneş ve rüzgarla çözülmesi gerekecek” dedi.

Thorsheim ayrıca hükümetin Equinor’daki yüzde 67 hissesinin bir kısmını satarak bu yenilenebilir kaynakları daha iyi finanse edebileceğine inanıyor.

“Şimdi, Norveç hükümetinin Avrupa’da olmayan Equinor’daki varlıkları satmasına ve bu beklenmedik mega kazancın tüm gelirlerini Norveç için kullanmasına izin vermek için iyi bir zaman olabilir” dedi.

Bu tür gelirleri yenilenebilir enerjiler için kullanmanın yanı sıra, “Avrupa’nın bu krizden en çok etkilenen bölgeleri ve özellikle Ukrayna için elektrik sektörlerini yeniden inşa etmek zorunda kalacaklar ve ben de kullanılabileceğini” söyledi. Umarım buna büyük katkı sağlayabiliriz”.

‘İnsanlar yeşil enerjiyle uğraşan şirket için çalışmak istiyor’

Avrupa Birliği’nin iklim hedeflerine ulaşmak için zorladığı yenilenebilir enerjilerden biri olan yeşil hidrojene gelince, Hystar şirketi suyu elektrokimyasal olarak etkin bir şekilde hidrojen ve oksijene ayıran “dünyanın en verimli PEM elektrolizörleri” adını verdiği şeyi geliştirdi. .

Bu yöntem, yeşil hidrojen üretimini daha ucuz ve daha erişilebilir hale getirir.

Norveç’in yenilenebilir ve temiz enerji şirketlerinin büyümesi istihdam piyasasını da değiştirdi.

20 yıldır temiz enerji sektöründe çalışan Hystar’ın CEO’su Fredrik Mowill, “On yıl önce herkes büyük petrol ve gaz devleri için çalışmak istiyordu” dedi.

“Mezunlar da dahil olmak üzere insanları bulmak artık çok daha kolay. İnsanlar yeşil enerjiyle uğraşan şirket için çalışmak istiyor”.

“Bence çoğu insan bu iki düşünceye sahip olmaktan oldukça memnun”

Ancak daha önce Norveç’in petrol ve gaz endüstrisinde çalışmış olanlar, yenilenebilir ve yeşil enerji sektörlerinde de çalışmak üzere değişti.

“Petrol ve gaz endüstrisindeki hayatım buydu. Wastefront yönetim kurulu başkanı Maria Moræus Hanssen, “Aslında bir offshore kurulum müdürüydüm” dedi.

Wastefront, düşük karbonlu deniz ve karayolu taşımacılığı yakıtları ve geri kazanılmış karbon siyahı (rCB) üretmek için İngiltere’nin Sunderland kentinde bir atık lastik geri kazanım projesi geliştiriyor.

“Şimdi, dışarıda oturuyorum, sadece oturup eleştiren o grubun içinde olmak istemiyorum. O ben değilim. Sektörün değişmesini istiyorum ve tüm çalışanların bu geçişi yapabilmesini istiyorum”.

Şirket, ömrünü tamamlamış lastikleri geri dönüştürerek sıvı hidrokarbonlar ve karbon siyahı gibi metalara dönüştürüyor ve bunlar daha sonra alternatif yakıt üretimi ve hatta yer kauçuğu üretmek için kullanılabiliyor.

“Kariyerim için son derece minnettarım ve bunun farkına varalım. Demek istediğim, çoğu ülke bu endüstrinin bize sağladığı zenginlik için son derece minnettar.

“Bence çoğu insan bu iki düşünceyi aynı anda kafalarında taşımaktan oldukça rahat.”