Orman muhafızlarına yangın eğitimi

KimDemis

Aktif Üye
Bugüne kadar 16 ülkeden 238 kişiyi ağırlayan merkezde, her yıl “yangın mevsimi” (Orman Kanunu’na nazaran mayıs ayı başından kasım ayı sonuna kadarki devir, yangın mevsimi olarak tanımlanıyor) öncesi Türkiye’deki orman teşkilatı mensupları eğitime tabi tutuluyor.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangın mevsiminin yaklaştığını ve buna yönelik gerekli hazırlıkları sürdürdüklerini söylemiş oldu.

Bir yandan yangın çıkmaması için mümkün olduğunca insanlara ulaşarak bilgilendirme yaptıklarını, okullarda tiyatro şovları ile öğrencileri bilinçlendirdiklerini lisana getiren Dikici, öbür yandan da teşkilat üyelerini muhtemel yangınlara karşı eğittiklerini kaydetti.

Yangın mevsimi öncesi her yıl Orman Genel Müdürlüğünde çalışan işletme şeflerine, koruma memurlarına, personellere teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini belirten Dikici, şunları söylemiş oldu:

“Şu anda 2 bin işletme şefimizi Antalya’da eğitime tabi tutuyoruz. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden her hafta 150 kişi gelip tatbikatlara, eğitimlere katılıyor. Bunun yanında koruma memurlarımızı, personellerimizi eğitiyoruz. Her gelen küme 5 gün eğitim alıyor, 3 gün ofiste teorik, 2 gün de toprakta uygulamalı eğitim görüyor. Temsili yangın çıkarıyoruz, söndürüyoruz, arazöz, tırmık kullandırıyoruz.”

Merkezin memleketler arası alana hizmet verdiğini aktaran Dikici, son 2 yıldır salgın niçiniyle yabancılara yönelik eğitimlere orta verildiğini lakin bu yıl Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü iş birliğiyle bir daha farklı ülkelerden ormancıları ağırlayacaklarını kaydetti.

Araç gereç konusunda da gerekli desteklerin yapıldığını bildirdi. Bilhassa hava araçlarının sayısının arttığına işaret eden Dikici, “Antalya’da geçen yıl 5 helikopter vardı, bu yıl 10 helikopter, 2 tane de ek uçak olacak. 12 hava aracımız, bir de idare helikopterimiz ile yangınlara müdahale edeceğiz. Yangın mevsimi öncesi şimdi bütün hazırlıklarımızı tamamladık.” dedi.

Yangınlarla uğraşta yalnızca teşkilatın eforunun kâfi gelmeyeceğini tabir eden Dikici, vatandaşların da gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirterek, “Geçen yılki felaketi unutmayalım, o çektiğimiz acıları tekrar yaşamayalım. Açıkta ateş yakmayalım, pikniğe gidip dikkatsizlik yapmayalım, otomobilden sigarayı atmayalım. Her şeye dikkat edelim. Vatandaşlarımıza fazlaca dikkatli olmaya davet ediyorum.” diye konuştu.