Pandemide başarılı olmak: firmanızın gelişmesi için ihtiyaç duyduğu finansal yardımı almak

KimDemis

Aktif Üye
Business Planet, bir işletmenin COVID fırtınasını atlatmak için gereken mali desteği aldıktan sonra nasıl çiçek açtığını görmek için Finlandiya’ya gidiyor.

GardenLiving, gelişen bir bahçecilik işletmesidir. Helsinki yakınlarında bulunan şirket, bitkiler ve bahçe ürünleri konusunda uzmandır ve peyzaj tasarımı, bahçe bakımı ve yenileme dahil olmak üzere bir dizi ısmarlama hizmet sunmaktadır.

Şirket kendisini Finlandiya’daki ilk yeşil yaşam tarzı konsepti olarak markalaştırdı ve bu yıl iş patlaması yaşıyor. Ancak 12 ay önce, pandemi vurduğunda ve sokağa çıkma kısıtlamaları yürürlüğe girdiğinde işler o kadar da pembe görünmüyordu.

Şirketin kurucusu Eva Wuite, “Bu çok kötü bir zamandı” diye itiraf ediyor.

“Mart ayında restoranlara verilen tüm siparişler iptal oldu ve aynı anda bahçe sezonunun başlaması için tüm faturaları tıslamak zorunda kaldım. Yani her şey geliyordu ve ben de tıslamak zorunda kaldım.”

GardenLiving CEO’su Eva Wuite, Mart 2020’de nasıl bir nakit kriziyle karşı karşıya kaldığını anlatıyor.

Tıpkı Avrupa’daki yüzbinlerce küçük işletme sahibi gibi, Eva da bir likidite kriziyle karşı karşıya kaldı. Neyse ki, bankası Finnvera aracılığıyla AB garantili bir kredi ile ayağa kalkıp faturaları tıslayabildi – elde etmenin çok kolay olduğunda ısrar ettiği bir şey.

Aslında oldukça kolaydı. Bankamı aradım ve iki gün içinde kredi aldık. Şartlar iyiydi.

Eva Wuite
GardenLiving’in Kurucusu ve CEO’su

Daha iyi geri zıplamak

Eva’nın kredisi, Avrupa Yatırım Fonu’nun bankaları borç vermeye teşvik etmek için sekiz milyar avroyu serbest bırakmasının ardından mümkün oldu.

Helsinki Bölgesi Ticaret Odası Avrupa İşletmeler Ağı’nın kıdemli danışmanı Johanna Marin-Hyppönen, şu anda küçük ve orta ölçekli işletmelere pandemi sırasında yardımcı olacak bir dizi AB planı olduğunu söylüyor.

“Aslında, AB finansman olanaklarıyla ilgilenen KOBİ’ler için pek çok yardım mevcuttur. Örneğin Avrupa İşletme Ağı, şirketlere AB finansmanı konusunda tavsiyeler veriyor ve şirketlere işleri için uygun finansman araçları bulmalarında yardımcı oluyor.”

Daha yakın bir tarihte, Avrupa Komisyonu’nun mali piyasalardan borçlanmasını içeren Avrupa Birliği’nin 750 milyar Euro’luk Yeni Nesil AB kurtarma fonu, Avrupa’nın salgından zarar gören ekonomisinin daha güçlü bir şekilde toparlanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Finlandiya’daki Avrupa İşletme Ağı’ndan Johanna Marin-Hyppönen, küçük işletmeler için AB finansmanı hakkında Business Planet ile konuşuyor.

“AB’nin kurtarma fonu, özellikle ikiz geçiş, diğer bir deyişle yeşil ve dijital geçiş ile ilgili olarak Avrupalı KOBİ’ler için olanaklar ve ek finansman sağlayacaktır. Bu finansmanın bir kısmı, farklı AB programları aracılığıyla şirketlere yönlendirilmektedir ve bu programlar, daha yüksek bütçelere sahipler ve KOBİ’lerin yenilenmesini hedefliyorlar” diyor Marin-Hyppönen.

GardenLiving’e gelince, son derece zorlu bir yıla rağmen, çiçek açan talepten yararlanmayı umuyor.

“İlk sorunlara rağmen geçen yıl hala yüzde 12 büyüdük. İnsanlar daha çok evde kaldılar ve bahçelerini ve evlerini geliştirmek istediler. Neyse ki bu yıl şirketlerin de fabrikalara yeniden yatırım yapmaya başladığını fark ettik ve yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz” diye açıklıyor Eva.

Kullanışlı bağlantılar

Kurumsal Avrupa Ağı

Avrupa Yatırım Fonu