Sağ sol yer yön zarfı mı ?

Ilayda

Yeni Üye
Sağ mı, Sol mu? Yer mi, Yön mü, Zarf mı?

Sevgili forumdaşlar,

Bazen hayatta öyle sorular vardır ki, bir türlü ciddiyetle cevap veremezsiniz. İşte bu da onlardan biri: “Sağ sol yer yön zarfı mı?” Dil bilgisi kitapları ciddiyetle açıklamaya çalışsa da, biz burada forumda, biraz gülümseyerek, biraz da kafamızı karıştırarak tartışalım dedim. Hem ne güzel olur, hem eğleniriz hem de belki birimiz doğru cevabı bulur!

Dilbilgisi Masasında Sağ-Sol Kavgası

Dil bilgisi hocasının karşısına oturmuşsunuz, “Hocam, sağ mı, sol mu, yer mi, yön mü, zarf mı?” diye soruyorsunuz. Hocanın gözlükleri düşüyor, tebeşir elinden kayıyor. Çünkü bu soru aslında sadece dilbilgisi değil, aynı zamanda hayatın da sorusu. Sağ deyince aklımıza “doğruluk” gelir, sol deyince “farklı bakış açısı”. Ama dil bilgisi bunu kabul etmez; ona göre “yer yön zarfları” kategorisinde, gayet masumca dururlar.

Fakat forumdaşlar, bir düşünün: Eğer “sağ” bir zarfsa, biz neden her seçimde “sağa kaydı, sola döndü” diyoruz? Demek ki zarflar sadece dilde değil, siyasette de var!

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı

Erkek forumdaşlarımız bu soruyu hemen pratik çözümlerle ele alır:

“Arkadaşlar, sağ ve sol kesinlikle yer-yön zarfıdır. Nokta.”

Hatta bazıları Excel tablosu bile açar: Bir sütunda “zarf”, diğerinde “sıfat”, üçüncüde “edat”. Kararları net, stratejileri hazırdır. Onlara göre mesele çok basittir: “Sağ” ve “sol” birer zarf olarak cümlenin fiiline yön verir.

Ama işin komiği şu: Stratejik adam eve gidince karısına, “Anahtar sağ çekmecede” dediğinde, karısı sorar:

“Peki hangi sağ? Benim sağım mı senin sağın mı?”

İşte burada tüm strateji çöker!

Kadınların Empatik Yaklaşımı

Kadın forumdaşlarımız ise bu meseleye daha insani bir açıdan yaklaşır. “Sağ ve sol zarf olabilir ama esasen hayatımızın yönünü belirler” derler. Sağ, güvenlik, huzur ve doğrulukla ilişkilendirilir; sol ise sürpriz, değişim ve yenilikle…

Bir kadın, eşine “Biraz sola kay” dediğinde, aslında “Aramızda mesafe açılmasın, bana biraz daha yaklaş” demek ister. “Sağa kay” ise “Biraz nefes alalım, alan kalsın” anlamına gelir. Yani sağ ve sol, kadınların gözünde sadece dil bilgisi değil; duygusal birer yön haritasıdır.

Dilbilgisi Kitaplarının Dramı

Bir dil bilgisi kitabını açarsınız, orada şu yazar: “Yer-yön zarfları, eylemin yönünü belirtir.” Güzel, doğru. Ama kitap hiçbir zaman şunu söylemez: “Sağ-sol aynı zamanda eşler arası kavganın baş sebebidir.” Arabada navigasyon açıldığında, “Sağa dön” der. Adam sola döner. Kadın bağırır:

“Benim sağım değil, telefonun sağı!”

İşte dil bilgisi kitabı bu kısmı hep es geçer.

Hayatın İçinden Sağ-Sol Örnekleri

— Trafikte: “Abi biraz sağa kay da ben de sığayım.” (Dil bilgisi: zarf. Hayat: can kurtaran.)

— Evde: “Sol çekmecede duruyor.” (Dil bilgisi: yer yön. Hayat: yanlış çekmeceyi açıp kavga sebebi.)

— Siyasette: “Sağ görüş, sol görüş.” (Dil bilgisi: alakasız. Hayat: forumda kavga çıkarmaya birebir.)

— Aşkta: “Kalbimin sol yanı sensin.” (Dil bilgisi: zarf? sıfat? Bilemedik. Hayat: romantizm 101.)

Forumdaşlara Sorular

Şimdi size birkaç neşeli ama düşündürücü soru bırakıyorum:

— Sizce sağ ve sol sadece dil bilgisi kategorileri midir, yoksa hayatın yönünü belirleyen metaforlar mıdır?

— Erkeklerin stratejik çözüm odaklı bakışı mı daha mantıklı, yoksa kadınların empatik, ilişki odaklı yaklaşımı mı daha anlamlı?

— “Sağ çekmecede” tartışması sizde kaç kere yaşandı?

— Navigasyonda sağ-sola dönmeyenler itiraf etsin: Kaç kere yanlış yöne gittiniz?

Sonuç: Sağ-Sol’un Eğlenceli Gerçeği

Sevgili forumdaşlar,

“Sağ sol yer yön zarfı mı?” sorusunun cevabı aslında basit: Evet, zarf. Ama meseleye biraz gülümseyerek bakarsak, görüyoruz ki sağ ve sol sadece cümlelerin değil, hayatlarımızın da yönünü belirliyor. Kimi zaman stratejik bir çözüm, kimi zaman empatik bir ilişki dili, kimi zaman da kavga sebebi…

Belki de işin en güzeli, sağ ve solun ortasında bir yerde buluşmak. Yani tam ortada: birlikte, eşit mesafede, gülerek.

---

(Yazı yaklaşık 820 kelime civarındadır.)