Şarap ve Rom: Angolalı üreticiler yurt içinde gelişiyor ve küresel pazara göz dikiyor

KimDemis

Aktif Üye
Yılda iki hasata izin veren bir toprak ve iklime sahip olan Angola’nın zengin tarım bölgesi Namibe’deki Vale do Bero bağı, yetiştiricilerin iç pazardaki talebi nasıl karşıladığının bir örneğidir.

Vale do Bero’nun 25 hektarlık bir arazisi var – yılda 80.000 şişe üretiyor. Bu çok fazla tirbuşon!

Sahibi Paulo Múrias, şarap üretimi yapılmadan önce zeytin yetiştirmeye çalışırken bağcılığa hobi olarak başlayan bir doktordu.

“Zeytin ağaçları ortaya çıkmadığı için, burada şarap üretmeye çalışmak fikriyle, en başından beri tanımladığım ikinci kültür olan asma kültürü olan asma kültürüne gittim. Ve bu plan, diyelim ki, başından beri bir başarıydı,” diye seviniyor Múrias.

Múrias, yılda iki hasadın yararlı bir faktör olduğunu kabul ediyor. Fransa, İtalya ve İspanya gibi çoğu ülke, takvim yılında yalnızca bir hasat alır.

“Bir avantajdı, çoğu ülkeye göre çok büyük bir avantajdı çünkü çoğu ülkede sadece bir yıllık üretim var.”

Ve ne tür asmalar dikti? Múrias, her şeyi Angola paletine yakın tuttu.

“Angola halkının Portekiz şarabının tadına alışması basit bir nedenden dolayı Portekiz üzümlerini seçmeye karar verdim ve bu yüzden asma türleri açısından onları Portekiz’den ithal etmeye karar verdim.”

Múrias şöyle devam ediyor: “Üzümler tüm çevreyi, bu işi içeren terörü emer. Dolayısıyla şu anda Vale do Bero’nun aslında Angola şarabının tadı olduğunu düşünüyorum.”

Caxaramba: Yükselen bir rom içki fabrikası

Namibe’nin şarap üreticileriyle birlikte, Benguela eyaletindeki rom damıtıcı Caxaramba ile ortak bir hedef, küresel olarak ihracat yapmaktır. Sahibi Ricardo Guerra, Portekiz’de uzun bir şarap yapımı geleneğine sahip bir aileden geliyor. Aynı zamanda beşinci nesil Angolalı.

“Şu anda, 2010’dan beri, başladığımızdan beri, bu rüya, bu deneyim. Fransız ve Amerikan meşe meşe fıçılarıyla uğraşmaya başlıyoruz” diyor Guerra.

“Burada yaklaşık 50.000 litre rom var ve bu 50.000 litreyi yapmak için neredeyse 500.000 litreyi fermente etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla damıtma işlemi çok, çok, çok, çok küçük olduğu için.”

Bu gönderiyi Instagram’da görüntüle

Caxaramba (@caxaramba) tarafından paylaşılan bir gönderi

Varillerin dışında Caxaramba, tedarikinin çoğunu Angola’daki şirketlerden alıyor ve ithalata bağımlılıktan kurtuluyor.

“Ürünlerimizin neredeyse %95’i şimdiden Angola’dan satın alındı. Bu bizim için büyük bir zafer.”

Şimdi Guerra, üretimi çarpıcı bir şekilde genişletmek ve Angola romunu dünyaya getirmek istiyor.

“Önümüzdeki 10 yılda yılda 50.000 litre yaşlanmak yerine yılda 500.000 litre yaşlanmak istiyorum. Bu bizim sahip olduğumuz bir hedef. Bence mümkün. Sonra tabi ki markamızı uluslararasılaştırmak istiyoruz. Markamızı dünyaya göstermek istiyoruz çünkü özel bir ürünümüz olduğuna inanıyoruz.”

Peki Caxaramba romunu bu kadar özel yapan nedir?

“Bunu hissedebilirsiniz, bunun sahip olduğu tüm karmaşıklık. O kadar güçlü değil. Alkolü hissedemiyorsunuz ve ahşabın yapısını, lezzetini hissediyorsunuz. Bu yüzden benzersiz, bu yüzden özel ve bu yüzden tüm tutkumu bu fıçıların içine koyuyorum. Yani… şerefe!”