Son haline inanamayacaksınız: Hurda cipi nazarannler şaşkına döndü

KimDemis

Aktif Üye
Aydın’ın Çine ilçesinde 45 yıldır tarihi cipleri tamir eden Nail Akşit, dükkanına metal yığını halinde gelen ciplere adeta bir daha ayağa kaldırıyor.

11 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini 45 yıldır sürdüren cip ustası Akşit, işi öğrettiği oğlu ile bir arada mesleğini birinci günkü heyecanla yapıyor.

Dükkanlarına metal yığını olarak gelen asırlık cipler, müşterinin istediği biçimde tasarlanıp sıfır olarak çıkıyor. İşini severek yapan baba Akşit’in müsaadeden giden 28 yaşındaki Fazilet Akşit ise ileride babası üzere düzgün bir usta olmak istiyor.

Türkiye’de en çok eski model cip varlığına sahip vilayetlerin başında gelen Aydın’da sayılı cip ustalarından olan Nail Akşit, 3 yıldır oğlu ile birlikte mesleğini devam ettiriyor.

Oğlunun işi devralması yardımıyla mesleğine devam ettiğini söz eden Akşit; “1977 yılında bu işe çırak olarak başladım, o günden beri mesleğimi birinci günkü heyecan ile yapıyorum. 1 oğlum var, artık işi ona öğrettim. Onunla birlikte devam ettiriyoruz. Oğlum yanımda olmasaydı bu işi bırakacaktım aslına bakarsanız.

Şu cipi toplamak için en az bir ay harcayacağım. Anahtar teslim hale getirmek için en az 3 ay gerekiyor. Lakin bu işten zevk alıyorum. Olağan pikap araçlarda geliyor buraya ancak şu cipi toparlamaktan aldığım keyfi diğer hiç bir araçta almıyorum.

Bu tarihi cipler fazlaca özel aslında. Lastiklerini söktüğün vakit jantlarının üzerinde tren yolunda dahi gidebilir. Vaktinde o biçimde tasarlanmış. Bir cipi toplamak yaklaşık 50 bin TL’yi buluyor. Kesimleri epey kıymetli lakin bu arabayı bir sefer elden geçir 20 sene gerine bakmazsın” dedi.

Babasından devraldığı mesleğini 3 yıldır severek yaptığını tabir eden 28 yaşındaki Fazilet Akşit ise “Bu işi babamdan öğrendim ve severek yapıyorum. Buraya gelen her türlü cipi, müşterinin isteğine göre tasarlayıp sıfır üzere yapıyoruz. Babamdan işin inceliklerini öğreniyorum. Nasip olursa onun üzere yeterli bir usta olacağım” dedi.