Tarikat ve cemaat kurslarını yeğleyen aileler, çocuklarını okula göndermiyor

celikci

Yeni Üye
Türkiye’de 6-17 yaş kümesi çocuklar için eğitim zarurî lakin yüzbinlerce çocuğun eğitimin haricinde olduğu biliniyor. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e göre, ilkokul kademesinde 11 bin 654, ortaokul kademesinde 28 bin 421, ortaöğretim kademesinde ise 240 bin 668 olmak üzere 280 bin 743 çocuk eğitimin haricinde. Eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşları raporlarına bakılırsa ise eğitimin haricinde olan çocuk ve genç sayısı bu sayıdan 2-3 kat fazla.

Çocuğu okula göndermemenin cezası günlük 15 TL. Lakin bunun da uygulanıp uygulanmadığı, bu ailelerin tespit edilerek çocuğu okula göndermeme niçinlerinin incelenip incelenmediği bilinmiyor.

“TAKİBİ YAPILMIYOR”

Eğitimci Alaattin Dinçer, “Okul çağına gelmiş her çocuğun e-okul sistemi üzerinden ikamet ettiği en yakın okula kaydı otomatik olarak yapılır. Buna karşın ebeveyn göndermiyorsa ya göz yumuluyor ya takibi yapılmıyor demektir. halbuki muhtarlıklar, nüfus yönetimleri ve okul idareleri üzerinden bu sıkıntı çözülebilir” dedi.

Eğitim İş Genel Lideri Kadem Özbay, “eğitim hakkı”nın yok sayıldığını vurgulayarak “okul çağında bulunmasına karşın tarikat ve cemaatlerin kelamda verdiği dini eğitime devam eden, sokaklarda, tarlada fabrikada çalıştırılan, şiddetin istismarın ve zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanı olan milyonlarca çocuk bulunmaktadır” diye konuştu.

“DEVLET GÖZ YUMUYOR”

Yasaya nazaran çocuğunu okula göndermeyene ikaz mektuplarının gönderilmesi, para cezasının kesilmesi gerektiğini anlatan sendika lideri, “Kaç şahsa ikaz yazısı gönderilmiş, kaç şahsa yaptırım uygulanmıştır? Bakanlık gelmeyen çocukların takibini yapmış mıdır? Bütün partilere evrak hazırlayıp davette bulunacağız. Çocukların eğitim hakkını şuurlu olarak gasp edenlerle ilgili ne yapılıyor? Bu ülkenin çocukları okulda yok. Devlet çocukların, tarikatların cemaatlerin kelamda okullarına gitmesine göz yumuyor” dedi.

Okumaya devam et...