Terk edilmiş köye ziyaretçi akını: Bir yılda 80 bin kişi geldi

KimDemis

Aktif Üye
Antalya’da Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve kervan ticaretinin değerini kaybetmesiyle yaşayanları tarafınca terk edilen Akseki’nin Sarıhacılar köyü, yıkıntılar içindeki tarihi düğmeli konutları bir bir restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Köyde yaşayanların göç etmesiyle uzun yıllar kimsesiz kalan, Akseki’ye mahsus düğmeli konutların birçoklarının vakit içinde yıkılmasıyla da harabeye dönüşen köyün, turistik faaliyetlere mesken sahipliği yapması için harekete geçildi.

Tarihi 160 düğmeli meskenden 35’inin ayakta kalabildiği köyde, Osmanlı Devri’nde yapılmış han, 8 su sarnıcı ve cami bulunuyor.

Yaşayanlarının taşınırken iş yerlerinde ve konutlarında kimi eşyalarını bıraktığı köyde, günümüzde iki çoban ve 2 aile olmak üzere 4 hanede hayat devam ediyor. Harabe görünümünün yanı sıra doğal ve tarihi hoşluğuyla de beğeni toplayan köyü 2022 yılında 80 bin civarında turistin ziyaret ettiği açıklandı.

“Antalya’da beton yapının olmadığı köy”

İnşası sırasında iskele olarak kullanılması için dışarıda bırakılan ahşap kısımlarının düğmeye benzetilmesi niçiniyle “düğmeli evler” olarak isimlendirilen 350 yıllık yapılar, merak uyandırıyor.

Ziyaretçilerden Murat Katırcı, aslen Zonguldaklı olduğunu ve Almanya’da ikamet ettiğini söylemiş oldu. Eşi ile bir arada Antalya’ya tatile geldiklerini anlatan Katırcı, “Eşim ile birlikte bir haftalığına Antalya’ya tatile geldik. Alternatif turizm çerçevesinde evvel Ormana Mahallesinde bulunan düğmeli konutları ve Altınbeşik Mağarasını ziyaret ettik. ondan sonrasında ise Sarıhacılar köyüne düğmeli konutları görmeye geldik. Burası tarihi ve enteresan tarihi bir yer. Beşere geçmişini hatırlatıyor. Burada yapılan müze şahane. Bu köye biz birinci defa geldik. Burada beton yapı yok. Tabiatı ve meskenleri ile özgünlüğünü korumuş, Türkiye’de eşi gibisi olmayan bir yer. her insanın gelip görmesini tavsiye ediyorum. Geldiğim için fazlaca mutluyum” dedi.

Almanya’dan Türkiye’ye tatile gelen Ursula Lorıns ise “Almanya’dan Türkiye’ye 3 haftalığına tatile geldim. Düğmeli konutları ve buraya yapılan tipleri epeyce duydum. Sarıhacılar köyündeki düğmeli konutlar muazzam bir yer. Tarihini korumuş. Şahane bir yer” diye konuştu.

Turizm rehberi Alper Berber, Antalya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri alternatif turizm bünyesinde Ormana ve Akseki tipi düzenlediklerini söylemiş oldu.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin bilhassa düğmeli konutlara hayran kaldıklarını anlatan Berber, “Buraya gelen beşerler buraları fazlaca beğeniyorlar. Buraya gelenler tekrar gelmek istiyor. Restore edilen meskenleri görür görmez hayran kalıyorlar. İbradı bölgesinde ise Altınbeşik Mağarası ve Ormana Mahallesindeki düğmeli meskenleri de ziyaret ediyoruz. Her geçen yıl buralara yabancı ziyaretçi sayılarımız artıyor. Bizlerde mutluyuz, yabancı ziyaretçilerde epeyce memnunlar” halinde konuştu.

Alternatif turizm işletmecisi Mustafa Kavasoğlu, 2009 yılında birinci sefer tarihi Sarıhacılar köyüne geldiğini ve burasının terk edilmiş kimsenin yaşamadığı bir köy olarak gördüğünü söylemiş oldu.

Sarıhacılar köyünün tarihi dokusunu korumuş ve hiç beton yapı olmayan bir köy olduğunu söyleyen Kavasoğlu, “Ben geldiğimde bu köyde yaşayan 4 aile yaşıyordu. Buranın dokusu beni hayli etkiledi. Çok enteresan ve epeyce hoş buldum. Buranın her tarafında tarih kokuyordu. Düğmeli konutlar epeyce özgün biçimde korunmuş. Mescidi ise olağanüstü işlemeleri olan bir yer olduğunu gördüm. Sokağı, dağı taşı beşerler yaşamadığı için özgün kalmış bir köydü. O devirde alternatif turizm konusunda burada bir çalışma yapılmamıştı. Buranın alternatif turizmde fazlaca kıymetli bir yer olabileceği tarafında araştırmalarım oldu. Burada edindiğim mülkleri 2010 yılında restore etmeye başladım. Hala onarım çalışmalarım devam ediyor. 2015 yılında birinci vakit içinderda buraya müze açtım. Gelen ziyaretçileri ağırlamak için restoran yaptım. 2016 yılında butik oteli faaliyete soktum. Bugün 12 oda ve 25 yatak kapasitemiz var” tabirlerini kullandı.

“80 bin ziyaretçi”

Pandemidilk evvel tarihi köye gelen konukların yüzde 95’nin yabancı olduğunu ve pandemi daha sonrası ise müşteri portföyünün değiştiğini söyleyen Kavasoğlu, şunları kaydetti:

“Pandemiden daha sonra müşteri Portföyümüz büsbütün değişti. 2022 yılında müşterilerimizin yüzde 85’i yerli, ve yüzde 15 yabancı konuklar gelmeye başladı. Çoklukla yabancı ziyaretçilerden İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika ve Almanya üzere kuzey ülkelerinden konuk ağırlıyorduk. bir daha bu yıl epey az sayıda da olsa yabancı konuk ağırladık. Pandemiden daha sonra eski yabancı sayımızı yakalayamadık. Bu yıl yerli müşterilerimiz pek fazla ağırladık. Köyümüzü bu yıl yerli ve yabancı ziyaretçi olarak 75-80 bin civarında konuk ziyaret etti.”

“Beton yapı girmeyen köy”

Sarıhacılar köyünün farklı bir özelliğini olduğunu dikkat çeken Kavasoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Bu köyün farklı özelliklerinden biriside bu köyde tek beton yapı yapılmamış, beton yapı bina girmeyen tek köy. Ben bugüne kadar Türkiye’de birfazlaca yerleri gezdim. Burada Türkiye’de dokusu büsbütün korunmuş biçimde bulunan tek köy diyebilirim. Bu da buranın alternatif turizm bedelini hayli arttırıyor.”

“Ziyaretçiler butik otellerde kalıyor”

Kuruluşu Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan tarihi köydeki “düğmeli evler” 2007’de müdafaa altına alındı. “Düğmeli evler”de Kültür ve Turizm Bakanlığının takviyesiyle tarih yaşatmaya çalışılırken, gelen ziyaretçiler de butik otellerde kalıyor.

1800’lü senelerda 170 haneye sahip olduğu bilinen Sarıhacılar köyünün 400 yıllık tarihi mescidi; iç süslemeleri ve tahta oymaları ile meşhur.

Kültür ve Turizm Bakanlığının da takviyesiyle son 18 yıldır yaklaşık 17 mesken büsbütün elden geçerek onarım çalışmaları tamamlandı.