Toprakta zifte yapışan keçi ‘Karaca’nın çobanı tabiata bırakılan atıklardan şikayetçi: ‘Hayvanın gözlerinden yaş akıyor’

KimDemis

Aktif Üye
Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi’nde keçi besiciliği yapan 74 yaşındaki Sefer Kaşık, hayvanlarını otlatmak için geçen pazartesi Avdancık Mahallesi’ndeki ormanlık alana gitti.

“Karaca” ismini verdikleri 3 yaşındaki keçinin yol kenarına dökülen zifte yapıştığını, hareket edemediğini nazarann Kaşık’ın yardım istemesinin akabinde bölgeye gelen itfaiye grubu, hayvanı kurtardı.

Sürünün yaklaşık 10 yıldır çobanlığını yapan Salih Toygar, kucakladığı hayvanı ağıla getirdi. Zifte bulanan hayvanı arındırmak ve yaşatmak için ağır gayret harcayan Toygar, göğüsleri ziyan gördüğü için yavrusunu emziremeyen Karaca’yı gözyaşları ortasında temizledi.

“Memeleri gitti hayvanın, çürümeye başladı”

Toygar olağanda keçilere kendisinin çobanlık yaptığını lakin yeni doğan oğlaklarla ilgilendiğinden hayvanları Sefer Kaşık’ın otlatmaya götürdüğünü söylemiş oldu.

Karaca’nın zifte yapıştığını öğrenince çabucak yanına gittiğini belirten Toygar, bacaklarının kilitlendiğini, kıpırdayamadığını gördüğünü, yalnızca nefes alıp verebildiğini anlattı.

Zifti temizlemek için gece geç saatlere kadar uğraştığını, gezinebilmesi için bacaklarını açıp keçiyi ayağa kaldırdığını lisana getiren Toygar, “Yavrusu yanına geldi. Akşam emziremedi, sabah da emziremedi. Göğüsleri gitti hayvanın, çürümeye başladı. Sabahtan beri 3 sefer sağdım hayvanı. Göğüsleri şişti, devamlı süt yapıyor. Bu zavallıyı yaşatmaya çalışıyorum.” diye konuştu.

Sürüdeki hayvanlarla çocuklarından fazlaca vakit geçirdiğini aktaran Toygar, 160 civarında keçi, 120 oğlağın olduğunu, hepsine isim verdiklerini söz etti.

“Hayvanın gözlerinden yaş akıyor”

İsmiyle seslendiği hayvanın, çabucak yanına geldiğini anlatan Toygar, “Karaca artık başını geriye attı. Hayvanın gözlerinden yaş akıyor. İnan ki moralim epeyce bozuk. Bunun üzere ne hayvanlar kaybediyoruz.” sözünü kullandı.

“Doğayı bu türlü katletmenin ne manası var”

Salih Toygar, balık tutmaya gelenlerin olduğu barajın da bulunduğu bölgede hayvanları otlattıklarını lisana getirerek, cam kırığı, olta kesimi üzere atıkların sürülerdeki hayvanlara epey ziyan verdiğine dikkati çekti.

her insanın etraf konusunda hassasiyet göstermesi gerektiğini söyleyen Toygar, şunları kaydetti:

“Toplum olarak ihmal fazlaca yapıyoruz. Her taraf cam kırığı, dağlarda adım atamıyoruz. Yağmur yağdığı vakit tırnakları yumuşuyor ve camlar ayaklarına batıyor. Cam ayaklarının ortasında kalıyor, hayvan yürüyemiyor. 4 topal hayvanımız var. Tamam, bu (zift olayı) bir sefer oldu. Tedbirini alırız tekrarki sefere, yapmayız bu yanılgıları ancak camın önüne geçemiyoruz. Yalnızca hayvanlar için değil tabiat için de epey tehlikeli. Camlar o denli ısınıyor ki ormanların ortasında çabucak yanacak. O kadar tehlikeli.

Hafta sonları balık tutmaya geliyorlar, her taraf olta. Su çekildiği vakit kırılan oltalar dışarıda kalıyor. Oltalar yüzünden geçen sene 6-7 hayvanımızı kaybettik. Ayağına batıyor ve hayvanı kurtaramıyoruz. Bir hayvan plastik atık yemiş, bağırsakları tıkanmış. Ne yaptıysak kurtaramıyoruz hayvanı. Günden güne zayıflıyor. Doğayı bu türlü katletmenin ne manası var, bilmiyorum. Eğitim kıymetli de insan olmak lazım.”

Toprakta zifte yapışan keçi ‘Karaca’nın çobanı tabiata bırakılan atıklardan şikayetçi

Toprakta zifte yapışan keçi ‘Karaca’nın çobanı tabiata bırakılan atıklardan şikayetçi

Yerde zifte yapışan keçi ‘Karaca’nın çobanı tabiata bırakılan atıklardan şikayetçi