Türkiye’ye gelen Demir Demirkan’ın konser serisi bugün başlıyor

celikci

Yeni Üye
Demir Demirkan uzun ortadan daha sonra ülkesine geri döndü ve hayranlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

2016 yılından bu yana ABD’de yaşayan ve müzik çalışmalarına burada devam eden ünlü müzisyen, bugün İzmir Ooze Venue, 3 Mart’ta İstanbul Dorock XL Kadıköy, 22 Mart’ta Ankara 6:45, 29 Mart’ta Eskişehir IF Sahnesi’nde konser verecek.

Sanatkara sahnede yıllardır birlikte çalıştığı müzisyen arkadaşları, bas gitarda Levent Candaş, davulda Arbak Kol ve gitarda Serkan Gürüzümcü eşlik edecek.

Demir Demirkan ile konser öncesi buluştuk ve merak edilenleri konuştuk.

– 2000’li senelerdaki popülerliği bir kenara bırakıp uzak kıta macerasını seçmiş olmanızın niçini neydi?

En başta müziğimi ülke dışına taşımak isteği vardı. 2016’dan itibaren bununla ilgili çalışmalara başladım. Evvel WAR III – Awakening isimli bir EP, gerisinden da 2019’da Elysium In Ashes isminde bir albüm çıkardım. bir daha 2019’da birinci tanıtım turnesine çıktık. 2020 başında Covid salgını ile bütün operasyon durdu. Artık bir daha başlayacak her şey. İçsel olarak da hudutların tanımlamadığı bir hayat yaşamak istiyordum ailem ile bir arada. niye olmasın, bakarsın başarırız diye çıktık yola, büyük yol katettik ve hâlâ da bu özgürlüğe hakikat ilerlemeye çalışıyoruz.

– Amerika’da yaptığınız müzikte Türkiye’nin nasıl tesiri oldu? Yani Türk müziğinin, tahminen enstrümanların…

Anadolu enstrümanları kullanmadık lakin yöresel müzikal prensipleri kullandık aşikâr bir dozda. Bir daha sonraki projede Anadolu enstrümanlarına daha hayli yer ayırmayı düşünüyorum.

– İki yıl mecburi bir ortadan daha sonra sahnede olacaksınız. Son Türkiye konserinden bu yana neler yaşandı? Amerika’da karantina günleri nasıl geçti?

Kapanma müddetinde yeni bir single yayımladım, ismi Meczup Hayaller. Müziğin görüntü klibini de dinleyicimin toplumsal medya üzerinden gönderdiği görüntüler ile oluşturduk. Kendi imgelerimi de ailecek konutumuzun bahçesinde çektik. Hem bana birebir vakitte dinleyicime büyük moral olduğunu düşünüyorum o devirlerde. Kıymetli olan da buydu. Mecnun Hayaller’den daha sonra da daha evvelinde YouTube’da yayımladığım bir şarkıyı tüm dijital platformlarda yayımladım. İsmi, Hayat Nedir. Kapanmanın sonuna hakikat da Pentagram konserleri başladı.

“DELİ HAYALLER…”

– Karantina sürecinde yayımladığınız ‘Hayat Nedir’ ve ‘Deli Hayaller’ nasıl hislerle ortaya çıktı.

Kapanma 2-3 ay sürer ve biter diye düşünüyorduk. Bütün bu kâbus bittikten daha sonra nasıl ilerleyeceğimizi ve neler yapacağımızı düşlemeye başladım. daha sonra bütün bunlar bana biraz fantezi üzere gelmeye başladı ve Mecnun Hayaller bu türlü çıktı ortaya. Bütün bu saçmalığın olmadığı bir hayata kaçmak ve bugünleri yarının hayallerini kurarak yaşamak istediğimizi fark ettim.

Hayat Nedir, 2006’da yazıp yalnızca YouTube üzerinden yayımladığımız bir müzikti. Toplumsal medyada bir dinleyicim bu şarkıyı niye yanlışsız dürüst piyasaya çıkarmadığımı sordu. daha sonra biraz daha istek geldi bu mevzuda, ben de şarkıyı bütün dijital platformlarda yayımlamaya karar verdim. Klibi 2016 yılının teknolojisi ile çekilip montajlandığı için kimi süreçlerden geçmesi gerekti. Klibin direktörü Hakan Utangaç, bu görseli güncelledi ve bu türlü tekrar YouTube’da da paylaştık.

– Bu iki yıllık süreçte Amerika’daki müzik dalı nasıl ayakta kaldı? Orada bu süreçte sahne aldınız mı?

Hayır, hiç sahne almadım zira her yer kapalıydı. Yasaktı yani. Bölüm bir biçimde ayakta kaldı zira telif sistemi epey uygun çalışıyor ve dijital platformlardaki satış ve streaming sistemlerine daha hayli ilgi oldu. Fakat, olan muzisyenlere yani enstrümanist ve canlı konserler ile hayatlarını kazananlara oldu. Birçok öbür işlere yöneldiler. Birçoğu da hayatları boyunca yaşadığı yerlerden kalkıp daha ucuz bir hayat kurabilecek öteki kentlere taşındılar. Çok acı ki tıpkı ülkemizde olduğu üzere hayatlarına son vermeye karar verenler de oldu.

– Konserlerdeki repertuvar nasıl olacak?

Daha evvelki konserlerinde birkaç cover da vardı ancak bu turnede yalnızca öz repertuvarımıza yer vermeye çalışacağım. Lakin istek gelirse evvelden çaldığım cover’lara yahut diğer sanatkarlara yazdığım müziklere da yer vermeyi düşünüyorum. 2000’de yayımlanan birinci albümünden Meczup Hayaller’e kadar olan 20 yıllık süredeki tüm albüm ve single’lardan seçme bir repertuvar bekliyor izleyicimizi.

PENTAGRAMSIZ OLUR MU?

– Turne daha sonrası yeni müzikler gelecek mi?

İstanbul’da bulunduğum müddet ortasında bir stüdyoyu üç tam gün için kapattım. Arbak Kol ve Kerem Tüzün ile üç gün yeni malzeme yazacağız. Hatırı sayılacak bir şeyler çıkarsa piyasa çıkarmayı düşünüyorum.

– Pentagram ile birlikte sahne alacak mısınız? Kümenin yeni projeleri olacak mı?

elbet! Pentagram’sız olur mu? Benim konserler ve Pentagram konserleri toplamında 13 konser çalacağız mart ve nisan aylarında.

Okumaya devam et...