Yaylacılar dönüşe geçti: Doğu Karadeniz’de ‘vargit’ çiçekleri açtı

KimDemis

Aktif Üye
Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Taşlı Yaylası’na ilkbaharda göç edenlerin birden fazla havaların soğumasıyla dönüş yolunu tuttu.

Vargit çiçekleri ile renklenen yaylalarda dönüş yoluna giren yaylacılar, hayvanlarıyla birlikte yaklaşık 5 saatlik yürüyüş daha sonrası köylerine indi.

Hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Hancı, “Mayıs ayında yaylaya geldim. Hayvanlarım var burada bir işletmem var.

Bu çiçekler o aylarda da açar. Mayıs aylarında açan bu çiçeğe ‘vargel’ çiçekleri deriz. Yayla vaktinin geldiğini tabiat bize söyler. Bu aylarda açan tıpkı çiçeğe de ‘vargit’ deriz. Yayla vaktinin bittiğini söyler bu çiçekler de bize. Bu çiçekler yaylaların takvimidir. Vargit çiçeklerinin açmasıyla herkes yaylalardan gitti. Biz kar yağana kadar buradayız. Hayvanlarımız burada rahat ediyor. Kaçkarla’ra kar yağdı. Yakında buraya da yağar” dedi.

Hasan Genç ise, “Vargit çiçeklerinin açması yayla vaktinin bittiğinin göstergesidir. Lakin ben kar yağana kadar burada kalacağım.

Ağustos ayının sonlarında açmaya başlarlar. Ben hayvanlarımı alıp buraya geldim.

Çiçeklerin açması epeyce hoş bir görüntü sunuyor bize” diye konuştu.