Yedi bin ahşap kesimle Sultanahmet Mescidi’nin maketini yaptı

KimDemis

Aktif Üye
Altınordu’da ayna dizayncısı Serkan Alper, geçen yıl tarihi yapıları incelemek için İstanbul’a gitti. Burada Osmanlı padişahı 1’inci Ahmed’in mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırdığı ve 1617 yılında ibadete açılan Sultanahmet Mescidi’nin mimarisinden etkilenen Alper, tarihi yapının maketini yapmaya karar verdi.

Çalıştığı ustalarla da fikrini paylaşan Alper, birinci vakit içinderda maketin projesini tamamladı. Proje doğrultusunda farklı geometrik biçimlere sahip 7 bin küçük ahşap kesim hazırlandı. sonrasındasında bu kesimler birleştirildi ve 2 metre 10 santim uzunluğunda, 1,5 metre genişliğinde ayna tabanlı tabana yerleştirildi. bu biçimdece Sultanahmet Mescidi’nin maketi, 3 ay süren çalışma ile tamamlandı. Etraf düzenlemesinin yanı sıra ışıklandırmasıyla da dikkat çeken maket, titizlikle hazırlanan detaylarıyla beğeni topladı.

12 kişilik grubun çalışması ile Sultanahmet Mescidi’nin maketinin hazırladığını belirten Serkan Alper, “Sultanahmet Mescidi, bizim için epey değerli, Türkiye’nin bayrağı. Ayasofya’yı gölgede bırakan, ecdadımızın yaptığı epey özel bir cami. İstanbul’da gezdiğim sırada fazlaca etkilenmiştim.

Ordu’ya döndüğümde caminin maketini yapmayı başıma koymuştum. Ustalarımız ve grubumuzla görüştük, cami ile ilgili proje hazırladık. 12 kişilik bir grupla birlikte fazlaca hassas bir çalışma yürüttük. 3 ayın sonunda maketimizi tamamladık” dedi.

Sultanahmet Mescidi’nin birebirini yaptıklarını lisana getiren Alper, “Kullandığımız bütün gereçler ahşaptır. Katiyetle plastik çerçeve yoktur. Sultanahmet Mescidi’nin boya tonuna kadar hepsi teğe bir aynısıdır.

Camimizde 6 tane minaremiz, ana kapı ve başka girişlerimiz, bahçesi, taşı teğe bir aynısıdır. Bunu öbür maketlerden ayıran özellik; ahşaptan ve 7 bin modülden oluşması.

7 bin parçayı bir ortaya topluyorsunuz ve teğe bir görseli birebir bir cami yapıyorsunuz. Sultanahmet Mescidi üzere büyük bir camiyi gezmek; tahminen 1-2 günü alır ancak bu maketle beşerler, 1 dakika ortasında caminin yapılışını, mimarisini, kubbelerini, her şeyini gorebilir” diye konuştu.