Yunanistan ‘pes’ dedirtti: Türk bilim insanı tasarladı komşu çalıp ‘milli’ ilan etti

KimDemis

Aktif Üye
Ankara’da meskeninin terasında kendi imkanlarıyla insansız hava aracı (İHA) yapan Alper Sarısan’ın yaptığı aracın bir kopyası, Yunanistan tarafınca insansız hava aracı olarak tanıtıldı.

Ankara’da yaşayan Alper Sarısam’ın öyküsü, meskeninin terasında 1970 model Cri Cri tipi uçağı modellemesiyle başladı. Devrin Avrupası’nda üretilen Cri Cri’yi meskeninin terasında yapan Alper Sarısam, gerekli müsaadeleri karşılayamadığı için uçakla deneme sürüşü gerçekleştiremedi.

Bu durum karşısında kolları sıvayan Sarısan, uçağını uçurabilmek için Cri Cri uçağını bir İHA’ya çevirdi. bir daha muhakkak başlı mahzurlara takılan Sarısan, çeşitli sponsorluklar aracılığıyla kendisine bir pist ayarladı ve insansız hava aracını uçurma fırsatı buldu.

Sarısan’ın gerçekleştirdiği uçuşun akabinde, yaptığı İHA’nın gelişmiş bir versiyonu ise Yunanistan tarafınca kopyalandı. ‘Ülkenin yerli İHA’sı Talos’ olarak tanıtılan İHA, toplumsal medyada viral oldu.

15 Temmuz darbe teşebbüsünde gazi olmasıyla birlikte uçağın imaline başladığını bildiren Sarısan, “İnternette gezerken yurt haricinde, Avrupa’da, Amerika’da insanların oturduğu yerden kendi bahçelerinde, atölyelerinde uçakları yaptıklarını gördüm. Dünyanın en küçük tek işçili, çift motorlu uçağı olan Cri Cri’yi gördüm. ‘Ülkemizde bu uçakları yapabiliriz, niye yapmayalım?’ diyerek başladım” tabirlerini kullandı.

“İHA’ya çevrilmiş uçağı Yunanistan’ın birinci insansız hava aracı olarak görmekteyiz”
Ayrıca, aracın TeknoFest 2021’de sergilendiğini bildiren Sarısan, “Tek işçiyle uçuş testini yapamadığımız için insansız hava aracına çevirdik. Radyo denetim sistemleriyle uçuş evresine getirmiştik. Şu anki İHA’larla teğe bir olarak uçacak evreye geldik. Sergilediğimiz ALPKUŞ, Yunanistan’ın birebirini yaparak; motor olsun, plan olsun büsbütün teğe bir Cri Cri uçağının planı üzerinden giderek, İHA’ya çevirdiğini ve benim ALPKUŞ olarak isimlendirdiğim, 5 buçuk yılımı vererek İHA’ya çevirdiğim uçağı, Yunanistan’ın birinci insansız hava aracı olarak görmekteyiz” biçiminde konuştu.

Desteklenmesi halinde bu cins araçların daha uygun bir düzeye çıkacağını belirten Sarısan, “Bu noktada daha sonra ise bakanlıklarımız olsun, bünyesinde takımlı olarak çalıştığım Tarım ve Orman Bakanlığı olsun yahut özel kesim olsun. Yunanistan bir ülke olarak benim 5 buçuk yılımı verip bu ALPKUŞ’u yapıp birinci insansız hava aracım diyorsa, ALPKUŞ; bizim de kurumlarımız, özel kesim ve birfazlaca alandan takviye sağlanması halinde ülkemize yararlı ve daha ileri düzeye gelecek bir İHA’ya dönüşebilir” diye konuştu.

Yunanistan ‘pes’ dedirtti

Türk bilim insanı tasarladı komşu çalıp ‘milli’ ilan etti