2002: Çeyrek altın 20 TL, 2022: Kabak 20 TL!

mudhaber

Aktif Üye
Türk iktisadı AKP’nin 20. yılında çöküş yaşıyor. 2002 yılında vatandaş 20 liraya çeyrek altın alabilirken, bugün 20 liraya bir kilo kabak fakat alıyor. Biber, patlıcan, taze fasulye üzere zerzevatları ise 20 liraya almak mümkün değil…

Kamera: Sinan TUNÇ

AKP’nin iktidar olduğu son 20 yılda Türkiye’deki hayat pahalılığı rekor düzeylere ulaştı. Hükumet yetkilileri minimum fiyata ve öğrenci kredisine-bursuna artırım yapmakla övünürken; iğniçin ipliğe her şeye gelen artırım oranı, maaşlara gelen artırım oranından daha fazla olduğu için yurttaşların alım gücü neredeyse sıfırlandı.

2002 yılında vatandaş ortalama 20 liraya çeyrek altın alabilirken; bugün 20 liraya bir kilo kabak alabiliyor. Biber, patlıcan, taze fasulye üzere zerzevatları ise 20 liraya almak mümkün değil…

SÖZCÜ muhabiri, İstanbul Kağıthane’de, Çeliktepe Pazarı’nda vatandaşa mikrofon uzattı. Halk, “AKP’nin iktidara geldiği 2002’de bir çeyrek altın alınabilen parayla bugün bir kilo kabak alınabilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu. Yurttaşlar, şu karşılıkları verdi:

“SARAY’A YAKIN OLANLAR İÇİN BAŞARI”

Emine Hanım:
Yanlış iktisat siyasetleri kararı bu hale geldik. Yapılan artırımlar, çiftçinin desteklenmemesi, biroldukca sebep var. Şu an aklıma bir şey gelmiyor zira insan pazara gelip fiyatları görür görmez ruhsal olarak geriliyor. Umarım düzelir ülkemiz. (Sizce bu durum bir ekonomik muvaffakiyet mı?) Pardon, neyin başarısı? Ekonomik muvaffakiyet bakılırsabiliyor muyuz? Kur Muhafazalı Mevduat’la varlıklı olanlar için muvaffakiyet tabi ki… Saray’a yakın birtakım bireylerin banka hesaplarının artarak çoğalması, onlar için muvaffakiyet tabi ki…

“ZAMLA YAŞAR HALE GELDİK”

Sadık Borduç: AKP iktidara geldi geleli her şeye artırım yaptı. Artık artırımla yaşar hale geldik. Eşimizle, dostumuzla değil, artırımla yaşar hale geldik. (Sizce bu durum bir ekonomik muvaffakiyet mı?) Başarısızlık. Muvaffakiyet olur mu? Ben memur emeklisiyim, 2000 lira maaş alırken rahat geçiniyordum. Artık maaşım 5 bin lira oldu, 15 gün lakin dayanabiliyorum.

“İNŞALLAH SONUMUZ HAYIR OLUR”

Yaşar Cevizli:
Bu durumu epey makus değerlendiriyorum. Git gide berbat duruma düşüyoruz. İçler acısı durumdayız. (Sizce bu durum bir ekonomik muvaffakiyet mı?) (Gülerek) Sizin gözleriniz ne söylüyor? Değil. Çok kötü… İnşallah sonumuz hayır olur.

YAZIK GÜNAH

Ali Akçil:
“Ne söylesek boş. Biz daima ona oy veriyoruz. Yazık günah… Ben 6 aydır işsizim. İnsanlara anlatamıyorsun. Bir şey söylemiş olduğin vakit, ‘Ya sen AKP’ye nasıl bunları söylersin?’ diyorlar. Grup fiyat üzere parti tutuyorlar.”

İsmini vermek istemeyen vatandaşlardan kimileri ise şunları söylemiş oldu:

“GEÇİNEMİYORUZ”

– Maaşlı çalışan birisi olarak geçinemiyorum. Birkaç yeşillik aldım, meyve alamadım kendime. Her şey ateş kıymeti. Bu ülkenin okumuş bireylerine verdiği paha bu mu? Burada sürünüyoruz biz. Artık bu sistemin değişmesi gerekiyor.

“HAKKIMIZI YİYENLERE HARAM OLSUN”

– Çok kötü… Ne diyeyim? Hakkımızı yiyenlere haram olsun. Çocuklarım, torunlarım et istiyor, alıp yiyemiyoruz. Dün torunum bana, ‘Babaannem yarım lahmacun alır mısın?’ dedi, ‘Param yok kızım’ dedim…

“EKONOMİK MUVAFFAKİYET DEĞİL”

– Uygun değerlendirmiyorum. Fiyat artışları bütçemizi hayli zorluyor. İnşallah düzelir… Bu durum bir ekonomik muvaffakiyet değil.