AMB Üyesinden 50 baz puanlık faiz artışına yeşil ışık

BOTR

Yeni Üye
AMB İdare Heyeti Üyesi Schnabel faiz artışından beri enflasyon görünümünde güzelleşme olmadığını belirtti. Bu açıklama, gelece ay da birebir oranda faiz artışı olabileceği beklentisini artırdı.

Schnabel Reuters’a verdiği bir mülakatta fiyat baskılarının süratlice yok olmayacağını ve hatta kısa vadede ivmelenebileceğini belirtti.

Schnabel “Eylül ayında verilecek karar, gelecek datalara bağlı olacak. Son datalara baktığımda Temmuz ayındaki telaşlarımızın çabucak hemen ortadan kaybolmadığınj görüyorum.” halinde konuştu.

Schnabel’in bu açıklamaları, son devirde konuşan siyaset yapıcılar içinde faiz artış patikasına ait en net telaffuz oldu. Bloomberg’in anketine katılan birden fazla ekonomist de güç ve kalıcı arz ezaları üzere berbatlaşan ekonomik görünüm niçiniyle Eylül’de 50 baz puan artış bekliyor.

Schnabel büyümedeki yavaşlamanın bankayı yüzde 2’lik enflasyon gayesine ulaşma amacından döndürmeyeceğini söylemiş oldu ve “uzun müddetli ve derin bir sakinlik beklemiyorum. Euro Bölgesi’nde bir teknik resesyon olup olmayacağı bile kesin değil. Lakin bu ihtimali dışlamıyorum” sözlerini kullandı.