Apartman yönetimini kim denetler ?

Efe

Yeni Üye
Apartman Kurallarını Kim Belirler? Sosyal Sınıf, Toplumsal Cinsiyet ve Güç İlişkileri Üzerine Bir Forum Tartışması

Yeni bir apartmana taşınan çoğu kişinin ilk fark ettiği şeylerden biri şudur: Kurallar aslında “herkese eşit” gibi görünse de, onları belirleyen süreç her zaman eşit değildir. Çöp saatinden aidat miktarına, ortak alan kullanımından otopark düzenine kadar birçok detay, yalnızca teknik bir yönetim meselesi değil; aynı zamanda sosyal ilişkilerin ve güç dengelerinin yansımasıdır. Bu yazıda apartman kurallarının kim tarafından ve nasıl belirlendiğini, bunun toplumsal cinsiyet, sınıf ve dolaylı olarak etnik-kültürel farklılıklarla nasıl kesiştiğini tartışmak istiyorum.

1. Hukuki Çerçeve: Kuralların Görünür Sahibi Kim?

Türkiye’de apartman yönetimi temel olarak Kat Mülkiyeti Kanunu (634 sayılı yasa) çerçevesinde şekillenir. Bu kanuna göre:

Apartman kuralları “yönetim planı” ile belirlenir

Kat malikleri kurulu (yani daire sahipleri) en yüksek karar organıdır

Yönetici ya da yönetim şirketi bu kararları uygular

Yani görünürde demokratik bir yapı vardır: Her daire sahibi oy kullanır, çoğunluk karar alır. Ancak sosyolojik açıdan bakıldığında “çoğunluk” her zaman “eşit temsil” anlamına gelmez.

UN-Habitat raporları ve kent yönetişimi literatürü, özellikle apartman ve site yönetimlerinde katılımın gelir düzeyi, eğitim seviyesi ve mülkiyet sahipliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterir. Kiracılar çoğu zaman karar süreçlerine ya hiç dahil edilmez ya da sınırlı söz hakkına sahiptir.

2. Sınıf Faktörü: Kuralları Kimler Yazabiliyor?

Apartman kurallarının oluşumunda en belirleyici faktörlerden biri ekonomik sınıftır. Çünkü mülkiyet sahibi olmak, otomatik olarak karar alma hakkı verir.

Orta ve üst gelir gruplarının yoğun olduğu sitelerde:

Yönetim şirketleri profesyonelleşmiştir

Kurallar daha “katı” ve detaylıdır

Güvenlik, kamera sistemleri, giriş-çıkış kontrolü gibi uygulamalar yaygındır

Daha düşük gelirli apartmanlarda ise:

Yönetim genellikle gönüllü bir daire sahibi tarafından yürütülür

Kurallar daha esnektir veya yazılı değildir

Uygulama kişisel ilişkilere dayanır

Bu fark, aslında “düzen” ile “esneklik” arasındaki gerilimi ortaya çıkarır. Sosyal sınıf sadece ekonomik gücü değil, aynı zamanda “hangi yaşam tarzının normal kabul edildiğini” de belirler.

Kent sosyolojisi çalışmalarında (örneğin Pierre Bourdieu’nün habitus kavramı üzerinden yapılan analizlerde) yaşam alanlarının, sınıfsal zevklerin ve “uygun davranış” normlarının üretildiği yerler olduğu vurgulanır.

3. Toplumsal Cinsiyet: Görünmeyen Katılım Farkı

Apartman yönetim toplantılarında dikkat çeken bir gerçek vardır: Katılım çoğunlukla erkek ağırlıklıdır. Ancak bu, kadınların ilgisizliğinden değil; zaman, bakım emeği ve sosyal rollerin dağılımından kaynaklanır.

Birçok araştırma (örneğin Avrupa Konut Çalışmaları ve Türkiye’de yerel yönetim katılım analizleri), kadınların:

Çocuk bakımı

Yaşlı bakımı

Ev içi görünmeyen emek

nedeniyle toplantılara katılımının daha düşük olabildiğini gösterir.

Ancak bu, kadınların apartman yaşamına etkisiz olduğu anlamına gelmez. Tam tersine, kadınlar çoğu zaman:

Komşuluk ilişkilerinin sürdürücüsü

Ortak alan kullanım normlarının belirleyicisi

Güvenlik ve çocuk dostu alan taleplerinin taşıyıcısı

olarak sürece dolaylı ama güçlü şekilde etki eder.

Erkeklerin ise bazı bağlamlarda daha “çözüm odaklı” teknik konulara (aidat hesapları, bakım-onarım, hukuki süreçler) yöneldiği gözlemlenir. Ancak bu bir genelleme değildir; şehir sosyolojisi araştırmaları, bu rollerin kültürel olarak şekillendiğini ve bireyden bireye değiştiğini vurgular.

Önemli olan nokta şudur: Toplumsal cinsiyet, karar alma süreçlerinde doğrudan değil, dolaylı bir katman olarak etkisini gösterir.

4. Etnik ve Kültürel Çeşitlilik: Görünmeyen Uyum Mekanizmaları

Apartmanlar aynı zamanda kültürel farklılıkların bir arada yaşandığı mikro toplumlardır. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde ve Bursa gibi göç alan kentlerde:

Farklı bölgesel kültürler

Farklı yaşam alışkanlıkları

Farklı dini/pratik ritüeller

aynı bina içinde bir araya gelir.

Bu çeşitlilik çoğu zaman açık çatışma üretmez; ancak “örtük kurallar” yaratır. Örneğin:

Gürültü saatleri

Misafir kabul normları

Ortak alan kullanım biçimleri

yazılı olmayan sosyal uzlaşmalarla şekillenir.

Sosyolojik literatürde bu durum “gündelik yaşam müzakeresi” olarak tanımlanır. Yani apartman kuralları sadece yönetim planında değil, komşular arasındaki sürekli etkileşimde yeniden üretilir.

5. Güç, Temsil ve Sessiz Gruplar

Apartman yönetimlerinde en önemli sorunlardan biri “sessiz gruplar”dır. Bunlar genellikle:

Kiracılar

Genç bireyler

Kadınlar (özellikle bakım yükü yüksek olanlar)

Düşük gelirli haneler

olabilir.

Bu gruplar karar süreçlerine daha az katıldığında, kurallar “temsili eksik” bir şekilde oluşur. Bu durum, sosyal eşitsizliğin en küçük ölçekli ama en görünür biçimlerinden biridir.

6. Tartışma İçin Sorular

Apartman kuralları gerçekten demokratik bir şekilde mi belirleniyor, yoksa mülkiyet sahiplerinin ağırlığı mı belirleyici?

Kiracıların karar süreçlerine daha fazla dahil edilmesi mümkün mü?

Kadınların görünmeyen emeği yönetim süreçlerine nasıl daha görünür hale getirilebilir?

“Düzen” ile “eşit katılım” arasında bir denge kurulabilir mi?

Farklı sosyoekonomik grupların aynı apartmanda yaşaması, kuralların adalet algısını nasıl etkiliyor?

7. Sonuç Yerine Bir Gözlem

Apartman kuralları kağıt üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenir. Ancak pratikte bu kurallar; sınıf ilişkileri, toplumsal cinsiyet rolleri, kültürel alışkanlıklar ve günlük güç dengeleri tarafından sürekli yeniden şekillendirilir.

Bu nedenle apartman yönetimi sadece “teknik bir idare” değil, küçük ölçekli bir toplumsal laboratuvardır. Burada yaşanan her tartışma, aslında daha büyük toplumsal yapının minyatür bir yansımasıdır.

Bu çerçeveden bakıldığında asıl soru şuna dönüşür:

Kuralları kim belirliyor değil, “kimlerin sesi gerçekten duyuluyor?”