“Bu sene satılan otomobillerin yüzde 15’i elektrikli olacak”

BOTR

Yeni Üye
Uluslararası Güç Ajansı Lideri Fatih Birol Otomotiv Zirvesi-2022’nin konuğu oldu.

Birol “24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte dünya birinci küresel güç krizine girmiş oldu. 70’li senelerda petrol krizi yaşadık; lakin bu sefer yaşanan kriz petrol, doğalgaz, kömürü kapsıyor. Bundan bütün dünya etkileniyor. Bunu üç kümeye ayırırsak bundan en çok etkilenen ülkeler gelişmekte olan ülkeler olarak olarak göze çarpıyor ve bundan yıllar sürecek makroekonomik bir ziyan nazarancekler. İkinci küme, biraz daha oyunun haricinde kalan ülkeler. Üçüncü küme ise Avrupa. Avrupa Rusya’ya göbekten bağlı olduğu için kıymetli bir resesyona girme riskiyle karşı karşıya. Avrupa’da hem güç bulmak konusunda tıpkı vakitte gücün maliyeti konusunda kışın hayli güç geçeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Avrupa’da araba satışlarında yüzde 10 oranında düşüş bakılırsabiliriz”

2022 yılı prestiji ile uzun vakitten beri birinci kere dünyadaki araba satışlarında küçük de olsa bir düşüş beklediklerini söz eden Birol “Amerika’da ve Çin’de araba satışları hâlâ artarken Avrupa’da bu sene yüzde 10 oranında düşüş bakılırsabiliriz. Bu da tüm dünyadaki satış sayılarını negatif etkileyecek.“ dedi.

“Bu sene satılan otomobillerin yüzde 15’i elektrikli olacak”

Birol “Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada yeşil güce gitmek konusunda kıymetli adımlar atılıyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali daha sonrasında bu durumda kısmi bir duraksama olabilir. Avrupa’daki biroldukça ülke bu kışı kömür ile geçirecek; fakat bunun süreksiz olduğunu düşünüyorum. Elektrikli otomobiller krize karşı kontratak olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılında dünyada satılan otomobillerin yüzde 4’ü, 2021’de ise yüzde 9’u elektrikli otomobil idi. Bu sene dünyada satılan otomobillerin yüzde 15’e yakının elektrikli otomobil olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 5-6 sene ortasında bu sayı yüzde 40’lara çıkacak. Avrupa, Çin ve ABD’de elektrikli otomobillerin mevcut krize karşılıkta değerli bir rol oynayacağını düşünüyorum” dedi.

Fosil yakıtlarını azaltmak için itici faktörün artık yalnızca çevresel faktörler değil, bununla birlikte dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu söyleyen Birol “Ülkemizde de umarım elektrikli otomobiller gerekli takviyesi görürler” dedi.