Çiçeği burnunda bakana tarımı kurtaracak 10 teklif

mudhaber

Aktif Üye
Eski Ziraat Mühendisleri Birliği Lideri ve TBMM Tarım Komitesi üyesi Yılmaz Hastürk, Bakan Kirişçi’ye yasal düzenlemeler için davette bulundu.

Tarım
ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifasıyla boşalan bakanlık koltuğuna, meslekten bir ismin atanması tarımla ilgili kuruluşların temsilcileri tarafınca memnuniyetle karşılandı. Bir devir Ziraat Mühendisleri Birliği Başkanlığı yapan, DYP Milletvekilliği periyodunda de TBMM Tarım Komitesi’nin tesirli isimleri içinde yer alan Yılmaz Hastürk, yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye şu tekliflerde bulundu:

1- Ziraat Bankası bir daha ziraî emelli kredilere öncelik vermeli, daha evvel kullanılan krediler ödenebilecek bir seviyeye çekilmeli.

2- Ziraat mühendisleri, veteriner doktorlar, teknisyenler ve tarım alanında yatırım yapmayı düşünenlerin, atıl tarım alanları ile kamuya ilişkin alanları kullanmaları için yasal tedbirler alınmalı.

3- Tüm tarım araç ve gereçleri 5 yıl müddetle KDV ve öteki vergilerden muaf tutulmalı.

4- Gübre, tohum, ilaç üzere girdiler üretim sonunda tahsil edilmek kaydı ile müteselsil kefalet ile kamu kaynakları temin edilerek makul masraflar eği ile verilmeli.

5- Üretimde kullanılan motorin vergiden muaf tutulmalı.

6- İvedilikle Ulusal Üretim Planı yapılarak ziraî üretim yönlendirilmeli.

7- Büyükşehirler etrafındaki köyler mahalle statüsünden çıkarılarak tekrar köy statüsüne çekilmeli. Tarım topraklarında yapısal yerleşimlere son verilmek için ağır cezalar getirecek yasal düzenleme yapılmalı.

8- Yetişmiş ağaç ve orman envanterinin bulunduğu alanların öbür bir yatırım alanı olarak değerlendirilmelerine son verilmeli.

9- Mali ve yasal önlemler alınarak bahar gübreleri, üreticilere dağıtılmalı.

10- Yerli tohum ve damızlık üretimi için gerekli tedbirlere başvurulmalı.