Emine Erdoğan: 772 Ukraynalı yetim çocuğu ülkemizde konuk ediyoruz

mudhaber

Aktif Üye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç Yönetimi Başkanlığı ve Afet ve Acil Durum İdare Başkanlığımız ile Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün ortak eforlarıyla, halihazırda 772 Ukraynalı yetim çocuğu ülkemizde konuk ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, milletlerarası müdafaa altındaki Ukraynalı konuk çocuklarla iftar yemeğinde bir ortaya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen programa, AFAD Lideri Yunus Sezer, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Lideri Abdullah Eren, medya temsilcileri ve Ukrayna vatandaşı Kırım Tatar sanatçı Jamala katıldı.

Emine Erdoğan, çocuklara seslenerek şunları söylemiş oldu:

* Sözlerimin başında söz etmek isterim ki burada kendi meskeninizde, kendi yuvanızdasınız. Her ihtiyacınızda ve meselelerinizin tahlilinde tüm gücümüzle yanınızdayız. Tüm soydaşlarımız can kardeşimizdir.

* Dünyanın tüm insanları ise insanlık ailesinden yakın akrabamızdır. Ayrıca, bugün ortamızda Ukraynalı değerli sanatçı Jamala da bulunuyor. Biliyorsunuz, kendisi 2016’da düzenlenen Eurovision müsabakasında birinci olmuştu.

* Artık ise Ukrayna’da savaştan etkilenenler için tüm dünyada dayanışma konserleri düzenliyor. Size de sanatın birleştirici gücüyle bize eşlik ettiğiniz için epeyce teşekkür ediyorum. Bilhassa ortasında bulunduğumuz ramazan ayının ruhu, bizlere kardeş olmayı, birbirimizin elinden tutmayı bir daha hatırlatmalıdır.

* Türkiye’nin insani yardım siyasetlerini belirleyen tek kriter, insandır. Ne lisan, ne din, ne ırk beşerler içinde imtiyaza ya da ayrımcılığa sebep olamaz. Bu bakış açısıyla, dostluk elimiz tüm ülkelere, tüm insanlara, tüm bayan ve çocuklara uzanır. Biz çocukları insanlığın ortak emaneti kabul ederiz.

* Bugün, savaştan kaçan yaklaşık 4 milyon insanın konut sahibiyiz. Coğrafyamızda, halihazırda devam eden savaşların yaralarını sarmaya çalışırken, Ukrayna’da çıkan savaş bizi derinden sarstı.

“BU SAVAŞIN DURDURULMASI İÇİN DİPLOMASİ EFORLARIMIZ VAR”

Erdoğan, çıkan her savaşın, atılan her kurşunun, insanlık kıymetlerinin bütününü delik deşik ettiğini belirterek şöyleki konuştu:

* Gelecekte doğacak güneşin önüne, adeta şimdiden kara bir perde çekiyor. Savaşlardan herkes tarifsiz ziyan görürken, maalesef bayanlar ve çocuklar orantısız olarak etkileniyorlar.

* Ukrayna’da savaş başladığından bugüne kadar geçen kısa müddette, 4,6 milyon insan, Avrupa ülkelerine sığındı. 13 milyon kişinin ise güvenlik riskleri niçiniyle çatışma bölgesinde mahsur kaldığı kestirim ediliyor.

* Yüzlerce sivilin ömrünü kaybettiğine dair açıklamalar var. meğer Ukrayna savaşı başlamadan yalnızca iki hafta evvel oradaydık. Sevgili dostum Olena Zelenska ile epeyce değerli bir vakit geçirmiş, birfazlaca yeni proje hakkında görüşmüştük.

* Şu kısacık vakte bu kadar büyük acıların sığması, akıl alacak üzere değil. Türkiye olarak, birinci andan beri kalbimiz Ukrayna’nın hoş insanlarıyla birlikte atıyor. Her platformda bu savaşın durdurulması için diplomasi gayretlerimiz var.

“772 UKRAYNALI ÇOCUĞU ÜLKEMİZDE KONUK EDİYORUZ”

Emine Erdoğan, Olena Zelenska’nın ricası üzerine bir görüntü bildiriyle memleketler arası topluma seslendiğini anımsatarak, bir daha Zelenska’nın gönderdiği bir mektup üzerine, Ukraynalı yetim çocukların Türkiye’de konuk edilmesi için bir teşebbüs başlatmış olduğunı vurguladı.

Erdoğan, kelamlarına şöyleki devam etti:

* İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç Yönetimi Başkanlığı ve Afet ve Acil Durum İdare Başkanlığımız ile Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün ortak gayretleriyle halihazırda 772 Ukraynalı yetim çocuğu ülkemizde konuk ediyoruz.

* Ukrayna’daki Kırım Tatarı ve Ahıska Türkü soydaşlarımızın da her daim yanındayız. Bugün Ukrayna’dan ortalarında soydaşlarımızın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kardeşimiz ülkemizde konaklıyor.

* Kurumlarımız yüksek bir uyumla gelişmeleri takip ediyor ve konuklarımızın muhtaçlıklarını karşılıyor. Sıhhat hizmetlerinden, savaş mağduru çocuklar için ruhsal dayanağa kadar epey taraflı yardımlar sağlanıyor.

“SURİYE’DEN YÜKSELEN FERYATLAR, ARTIK UKRAYNA’DAN DÜNYAYA YAYILIYOR”

Emine Erdoğan, Türkiye’nin, konumu prestijiyle göç güzergahında bulunan ve uzun tarihinde sayısız insanı bağrına basan bir ülke olduğunu vurguladı. Bu tavrın arkasında, kökleri son derece derinlere uzanan bir merhamet kültürü olduğunu belirten Erdoğan, kelamlarına şöyleki devam etti:

* Kırılmış kalplere bir nebze merhem olabiliyorsak, ne memnun bize. Bizler, zulüm nereden ve kime gelirse gelsin, hiç bir ayrım yapmadan, zalimin karşısında durmakla mükellefiz. Bu manada, milletlerarası toplumun, birtakım savaşlar için gösterdiği kuvvetli refleksi, tüm beşerler ve tüm coğrafyalar için göstermesini diliyorum.

* Şayet beli bükülmüş insanlığı ayağa kaldıracaksak, bunu lakin akan tüm gözyaşlarını ayrım yapmadan silmeyi isteyerek başarabiliriz. senelerdır Suriye’den yükselen acı feryatlar, artık Ukrayna’dan dünyaya yayılıyor. Filistin’den bu yüzyılın en büyük yarası olarak hâlâ kan akıyor.

* Bayanların yerlerde sürüklendiği imajları hazmedemiyoruz. Filistinli çocukların bileklerine kelepçe takılıyor, Filistinli çocuklar tutuklanıyor. Mübarek ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya yapılan son akınlar kalbimizi bir daha paramparça etti.

* An itibariyle dünyada etkin olarak devam eden onlarca savaş var. Artık hiç birimizin bu biçimde bir dünyada yaşamaya tahammülü yok.

İftar yemeğinden daha sonra Ukraynalı çocuklar Çanakkale Türküsü’nü okudu. Sanatçı Jamala da sahnede müziklerini seslendirdi. (DHA)