Halk maske sonucunı erken buluyor

mudhaber

Aktif Üye
Covid-19 salgını devam ederken Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, maske zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Buna göre artık açık havada maske kullanmak zarurî değil. Kapalı ortamda ise havalandırma yeterliyse ve aralık var ise maske takmak artık kural olmayacak. Lakin salgının devam ettiğine dikkat çeken vatandaşlar bu sonucun erken alınan bir karar olduğunu lisana getiriyor.

Kamera: Sinan TUNÇ

Sıhhat Bakanlığı’nın deklare ettiğı 2 Mart 2022 Çarşamba gününün corona virüsü tablosuna bakılırsa son 24 saatte 38 bin 283 yeni olay tespit edildi, 180 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’deki corona hadiselerinde Omicron tesiri sürerken Bilim Heyeti, salgınla gayrette gelinen son nokta ve kısıtlamaları bir daha kıymetlendirdi.

Evvelki akşam, salgın periyodunun yeni yol haritasının belirlendiği toplantı daha sonrası açıklama yapan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, maske zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu.

Koca, “1.Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. 2.Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve uzaklık var ise maske takmak artık kaide değil. 3. Yeni periyotta HES kodu uygulaması kaldırıldı. hiç bir kurum ve kuruluşta HES kodu denetimi yapılamayacak. 4. Hastalık belirtesi olmayan bireylerden test istenmeyecek. 5. Okullarda 2 olay çıkması halinde sınıfın kapatılması halindeki uygulamaya gerek görülmemektedir. Müspet çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek” kararlarını deklare etti.

Bu açıklamadan daha sonra sokakta yaptığımız müşahedelere göre birçok kişi maskesini takmaya devam ediyor.

Konuştuğumuz vatandaşlar ise maske zorunluluğunun kaldırılmasının erken bir karar olduğunu belirterek, salgın bitene kadar maske takmaya devam edeceğini söylüyor.

SÖZCÜ muhabiri, İstanbul Mecidiyeköy’de vatandaşa mikrofon uzattı, “Maske yasağı ile ilgili son kararları nasıl buluyorsunuz?” diye sordu. Verilen karşılıklar şöyleki oldu:

“MASKE OLMADAN SALGININ YAYILIMINI NASIL ÖNLEYECEKSİNİZ?”

Mehmet İyidoğan:
“Bu mikrop bugüne kadar kaç binlerce kişiyi öldürdü. Metroda, metrobüste insanları görüyorsunuz, birbirine yapışık vaziyette seyahat yapıyor. Şayet salgın devam ediyorsa maske olmadan nasıl önleyeceksin? Hastalık bitti diye değil de ekonomik münasebetlerle bu sonucun alındığını düşünüyorum. Lakin bakıyorsun hala her gün 200-300 kişi ölüyor. Onların gözünde insanların bedeli yok üzere; bana o denli geliyor vatandaş olarak…”

“İKİLEMDE BIRAKILAN NOKTALAR VAR”

Gencer Furkan Işık:
“İnsanların açık alanda maske kullanma seviyesinin son periyotta daha az olduğunu görmeye başlamıştık. Avrupa’da da bu tip örnekleri var bunun. O niçinle beklenen bir karardı bu. Lakin ikilemde bırakılan bir nokta var. Biraz bizim yorumumuza bırakılıyor aslında bu mevzu. Yeteri kadar havalandırılmış bir alanda maske takmak zarurî değil lakin kime bakılırsa yeteri kadar havalandırılmış? Bana bakılırsa her yer hoş havalandırılmış olabilir, bu biçimde maske takmıyorum. Yanımdaki kişi rahatsız olacak. Biraz sürüncemede bırakılan bir müddetç. Daha netleştirilmesi lazım. Ben kapalı alanlarda maske takmaya devam edeceğim.”

“SALGIN DEVAM ETTİĞİ SÜRECE MASKE TAKILMALI BENCE”

Ahmet Orhan Türkdönmez:
“Çok gereksiz bir karar. Ben daha 2 gün evvel Covid’i atlattım. Salgın hala devam ettiği sürece maske takılmalı bence. Yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum. Mecburilik kalksa dahi maske takmaya devam edeceğim. Zira koah hastasıyım.”

“VAKA SAYILARINA BAKTIĞIMIZDA BENCE BUNA HAZIR DEĞİLİZ”

İsmini vermek istemeyen vatandaş:
Ben şu anki sıhhat standartlarımızın buna uygun olduğunu düşünmüyorum. Bence erken alınan bir karar. Şu anki hadise sayılarına bakıldığında buna hazır olmadığımızı düşünüyorum.”

“HASTALIK HALA DEVAM EDİYOR”

Hünkar Çakmak:
“Bence erken alınmış bir karar. Ben maske takmaya devam edeceğim. Zira çabucak hemen net olarak salgın bitmedi, hastalık devam ediyor. Bu erken alınan bir karar diye düşünüyorum.”

“BU KARARI ERKEN BULUYORUM”

Arafat Öztürk:
“Ben bu sonucu erken buluyorum. Bence mecburilik bir süre daha devam etmeliydi. Ben maske takmaya devam edeceğim.”

“KAPALI ALANDA MASKE KULLANIMI HALA KAİDE OLMALI”

Nihat Karakaş:
“Ben ailemi korumak için takmak mecburiyetindeyim. Ben hastalığı geçirdim, onlar geçirmesin. Zira nitekim çok makûs bir şey. Birinci 5 gün yataktan bile kalkamadım. Ailem de geçirmesin diye mecbur tedbir alıyorum. Kapalı alanda maske kullanması hala kural olmalı bence.”

“KORKTUĞUM İÇİN TAKMAYA DEVAM EDECEĞİM”

İsmini vermek istemeyen vatandaş:
“Ben bir daha de takmaya devam edeceğim. Korkuyorum zira. Tahminen birden fazla kişi de 1-2 sene daha takmaya devam eder. Zira salgın korkusu milletin içine sinmiş durumda.”