Hangi memurlar 657'ye tabidir ?

DunyaVatandasi

Global Mod
Global Mod
[color=]İstisnai Memur Olmak İçin Ne Yapmalı? Sistemin Görünmeyen Kapılarından Biri[/color]

Türkiye’de kamuya giriş denince insanların aklına genelde aynı tablo geliyor: KPSS, mülakat, yıllarca bekleme, açılan sınırlı kadrolar ve bitmek bilmeyen rekabet. Bu yüzden “istisnai memurluk” kavramını ilk kez duyan birçok kişi şaşırıyor. Çünkü burada alışılmış memuriyet yolundan farklı bir alan var. Üstelik bu alan, yıllardır hem kamu yönetimi tartışmalarında hem de siyasi gündemde dikkat çeken başlıklardan biri olmayı sürdürüyor.

İşin ilginç tarafı şu: İstisnai memurluk sadece bir kadro türü değil. Aynı zamanda devletin bazı kritik pozisyonlarda neden farklı bir yöntem tercih ettiğini gösteren özel bir sistem. O yüzden meseleye sadece “torpilli kadro” ya da “ayrıcalıklı atama” gibi yüzeysel bakıldığında konu eksik kalıyor. Çünkü arka planda devletin çalışma mantığı, güven ilişkisi ve yönetim refleksi de var.

[color=]İstisnai Memurluk Tam Olarak Nedir?[/color]

İstisnai memurluk, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içinde yer alan özel bir memuriyet türüdür. “İstisnai” denmesinin nedeni, klasik memur alım süreçlerinden ayrı tutulmasıdır.

Yani burada standart KPSS sıralaması veya merkezi yerleştirme zorunluluğu yoktur.

Devlet bazı kadroları, görevin niteliği nedeniyle ayrı değerlendirebilir. Özellikle güven ilişkisi, temsil görevi veya doğrudan yönetim bağlantısı gerektiren pozisyonlarda bu yöntem tercih edilir.

Örnek olarak şunlar dikkat çeker:

* Bakan müşavirlikleri

* Özel kalem müdürlükleri

* Cumhurbaşkanlığına bağlı bazı görevler

* Büyükelçiliklerde belirli pozisyonlar

* Bazı üst düzey danışmanlık kadroları

Bu kadroların ortak noktası, teknik bilgiden çok güven, koordinasyon ve doğrudan çalışma uyumu gerektirmesidir.

[color=]Peki İstisnai Memur Nasıl Olunur?[/color]

İnsanların en çok merak ettiği soru bu. Çünkü burada klasik “sınava girdim, puan aldım, atandım” düzeni tam olarak işlemiyor.

İstisnai memur olmanın yolu genellikle şu unsurlardan geçiyor:

* Uygun bir eğitim geçmişi

* Kamu kurumlarında deneyim

* İdari çevrelerle çalışma uyumu

* Güven veren bir profil

* Bazen siyasi veya bürokratik bağlantılar

* Belirli alanlarda uzmanlık

Buradaki kritik gerçek şu: Bu sistem tamamen rastgele işlemiyor ama tamamen standart da değil.

Özellikle Ankara bürokrasisini yakından takip edenler bilir; bazı görevlerde kişinin teknik bilgisinden çok kriz yönetimi, iletişim becerisi ve kurum içi koordinasyon yeteneği önemseniyor.

Çünkü bazı pozisyonlarda yanlış tercih sadece bireysel hata değil, doğrudan yönetim krizine dönüşebilir.

[color=]KPSS’siz Memurluk Meselesi Neden Sürekli Gündem Oluyor?[/color]

İstisnai memurluk konusu sosyal medyada veya haberlerde sık sık tartışılıyor. Bunun temel nedeni, kamuya girişte eşitlik beklentisinin çok güçlü olması.

Yıllarca sınava hazırlanan biri doğal olarak şu soruyu soruyor:

“Ben puanla beklerken biri nasıl sınavsız memur oluyor?”

Bu soru toplumda ciddi karşılık buluyor. Çünkü Türkiye’de memuriyet hâlâ ekonomik güvence, düzenli gelir ve sosyal istikrar anlamına geliyor.

Özellikle ekonomik dalgalanmaların arttığı dönemlerde kamu kadrolarına ilgi daha da yükseliyor. Böyle zamanlarda istisnai atamalar daha görünür hale geliyor.

Ama burada önemli bir ayrım var.

İstisnai memurluk sistemi yeni ortaya çıkmış bir uygulama değil. Uzun yıllardır devlet yapısının içinde var. Sadece son dönemde kamuoyu artık bürokratik detayları daha yakından takip ediyor.

Eskiden kapalı kapılar ardında konuşulan atamalar bugün birkaç dakika içinde sosyal medyada yayılıyor. Bu da konuyu daha görünür hale getiriyor.

[color=]Her İstisnai Atama Tartışmalı mı?[/color]

Aslında hayır. Çünkü bazı görevler gerçekten standart memuriyet mantığıyla yürümüyor.

Örneğin bir bakanın özel kaleminde çalışan kişinin sadece evrak yönetmesi yetmez. Aynı anda kriz trafiğini yönetmesi, siyasi hassasiyetleri anlaması, yoğun tempoda koordinasyon sağlaması gerekir.

Benzer şekilde dış temsil görevlerinde de yalnızca mevzuat bilgisi yeterli olmayabilir.

Devlet bazen bu nedenle doğrudan çalışma uyumunu önceleyebiliyor.

Ama işin problemli tarafı şu noktada başlıyor:

Şeffaflık eksik olduğunda toplum doğal olarak kuşku duyuyor.

Çünkü hangi kriterle seçildiği net görülmeyen her kadro zamanla tartışmaya açık hale geliyor.

[color=]İstisnai Kadrolar Sonradan Kalıcı Memuriyete Dönüşebilir mi?[/color]

Bu konu uzun süre çok tartışıldı ve hâlâ dikkatle takip ediliyor.

Bazı durumlarda istisnai kadroya giren kişiler daha sonra farklı memuriyet statülerine geçebiliyor. İşte tartışmanın büyüdüğü noktalardan biri de burası.

Çünkü eleştiriler genelde şu düşünce etrafında şekilleniyor:

“İstisnai kadro başlangıçta geçici görünse de zamanla kalıcı kamu kariyerine dönüşüyor.”

Bu yüzden mevzuat değişiklikleri ve yargı kararları sık sık gündeme geliyor.

Özellikle son yıllarda kamu personel sistemine dair reform tartışmalarında bu başlık daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı.

[color=]Gerçek Hayatta Bu Sistem Nasıl İşliyor?[/color]

Kağıt üzerindeki tanım başka, uygulamadaki gerçek başka olabiliyor.

Ankara’daki bürokrasi çevrelerinde uzun yıllardır bilinen bir gerçek vardır: Bazı görevlerde “güven ilişkisi” her şeyin önüne geçer.

Çünkü üst düzey kamu yönetiminde bilgi kadar sadakat, iletişim disiplini ve kriz anındaki refleks de önemlidir.

Örneğin gece yarısı başlayan bir yönetim krizinde, yanında çalışacak kişinin sadece sınav puanı değil, olay yönetme becerisi de kritik hale gelir.

Bu yüzden istisnai memurluk tamamen “kolay memuriyet” gibi düşünülürse konu eksik anlaşılır.

Ama diğer taraftan denetim zayıfladığında sistemin kötüye kullanım ihtimali de büyür. İşte kamuoyundaki hassasiyet tam burada oluşuyor.

[color=]İstisnai Memur Olmak İsteyen Biri Ne Yapmalı?[/color]

Bu alana yönelmek isteyen biri için birkaç temel gerçek var.

Öncelikle güçlü bir eğitim altyapısı hâlâ önemli. Özellikle:

* Hukuk

* Siyaset bilimi

* Kamu yönetimi

* Uluslararası ilişkiler

* İletişim

gibi bölümler öne çıkabiliyor.

Bunun yanında:

* Bürokratik süreçleri anlamak

* Kamu yönetimi kültürünü tanımak

* İletişim becerisini geliştirmek

* Güncel siyasi ve ekonomik gündemi takip etmek

* Kurumsal çalışma disiplinine uyum sağlamak

önemli hale geliyor.

Çünkü bu görevlerde teknik bilgi kadar temsil kabiliyeti de aranıyor.

Ayrıca birçok kişi gözden kaçırıyor ama referans meselesi Türkiye bürokrasisinin gerçeği olmaya devam ediyor. Bu sadece siyasette değil, özel sektörde de benzer şekilde işliyor. İnsanlar kritik pozisyonlarda çoğu zaman tanıdığı ve güvendiği kişilerle çalışmak istiyor.

[color=]Önümüzdeki Dönemde Sistem Değişir mi?[/color]

Bu soru son yıllarda daha sık soruluyor.

Kamu personel sistemi artık daha fazla tartışılıyor çünkü genç nüfusun memuriyet beklentisi büyüyor. Ekonomik şartlar zorlaştıkça devlet kadroları daha cazip hale geliyor.

Bu da doğal olarak “eşit erişim” tartışmasını güçlendiriyor.

Önümüzdeki dönemde daha şeffaf kriterler, daha net denetim mekanizmaları ve sınırlı istisnai kadro politikaları gündeme gelebilir.

Ama tamamen kaldırılması çok olası görünmüyor. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde yönetim kadrolarında benzer özel atama sistemleri bulunuyor.

Asıl mesele, bu sistemin güven veren şekilde işletilmesi.

[color=]Sonuç: İstisnai Memurluk Bir Kadrodan Fazlası[/color]

İstisnai memurluk sadece “sınavsız memuriyet” başlığıyla açıklanacak kadar basit bir konu değil. Bu sistemin içinde devlet yönetimi, güven ilişkisi, bürokratik yapı ve kamu algısı birlikte yer alıyor.

Bir yanda yönetim refleksi ihtiyacı var, diğer yanda toplumun adalet beklentisi.

Bu denge kurulamadığında tartışmalar büyüyor. Kurulduğunda ise sistem daha az görünür hale geliyor.

Bugün istisnai memurluk hakkında yapılan tartışmalar aslında daha büyük bir sorunun parçası: Devlette liyakat, güven ve şeffaflık nasıl dengelenecek?

Asıl cevap aranan konu da tam olarak bu.