İstiklal Marşı kabulü 101. yıl evvel gerçekleşti! İstiklal Marşı kelamları ve Mehmet Akif Ersoy…

mudhaber

Aktif Üye
Ulusal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı kabulü üzerinden 101 yıl geçti. 1921 yılında yapılan müsabakaya 724 eser katılmış lakin Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser, 12 Mart 1921’de TBMM’de İstiklal Marşı olarak kabul edilmişti. Bestesi Osman Zeki Üngör’e ilişkin olan İstiklal Marşı’nın orkestrasyonu Edgar Manas tarafınca yapıldı.

İstiklal Marşı kabulünün 101. yılında kutlanıyor. Ulusal birlik ve birlikteliğin yanı sıra bağımsızlığımızı anlatan İstiklal Marşı, Anadolu’da Ulusal Caba’nın devam ettiği sırada Mehmet Akif Ersoy tarafınca kaleme alınmış, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafınca 101 yıl evvel ulusal marş olarak kabul edilmiştir. İşte İstiklal Marşı’nın kabulü ve müellifi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkındaki bilinmeyenler…

İSTİKLAL MARŞI’NI TÜRK MİLLETİ’NE ARMAĞAN ETTİ

Mehmet Akif Ersoy’un en değerli yapıtı olan “Safahat”, 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 yılında yazdığı birinci kısımda Osmanlı toplumunun meşrutiyet devrini; 1912 yılında yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” isimli ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir. 1913’de Safahat’ın üçüncü kısmı olan “Halkın Sesleri”ni ve 1914 yılında dördüncü kısım “Fatih Kürsüsünde”yi yazdı. Akabinde 1917 tarihindeki “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihindeki “Asım”ı yazdı. Son ve 7. kısım olan “Gölgeler”i 1933 yılında yazdı. Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık yapıtına “İstiklal Marşı”nı koymayarak bu yapıtını Türk Milleti’ne armağan etmişti.

Başlangıcı 1911 olan “Safahat”, 1933 yılında tamamlandı. Özmer Ziya Doğrul, Mehmet Akif Ersoy’un kitaplarına almadığı şiirlerini de ekleyerek yapıtı, 1943 yılında yeniden yayımladı. Akabinde 1987 yılında M. Ertuğrul Düzdağ, yapıtı evvelki baskıları içindeki farkı gösteren yeni bir basımını yaptı. “Kur’an’dan Ayet ve Hadisler” ve “Mehmet Akif Ersoy’un Makaleleri” isimli çalışmaları da vefatından daha sonra yayımlanmıştır.

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ SÜRECİ…

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin ulusal bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak emeliyle Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte müsabakası düzenlemiş, kelam konusu müsabakaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para mükafatı konduğu için evvel müsabakaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini müsabakaya koymuştur. Yapılan elemeler kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihindeki oturumunda, kimi mebusların itirazlarına karşın Mehmet Âkif’in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı’nı okuyan birinci kişi periyodun Ulusal Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin yapıtı olduğunu beyan etmiştir.

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

20 Aralık 1873’te İstanbul’da doğan Ersoy’ın babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı Devleti’ne bağlı Arnavutluk’un İpek kazasına bağlı Şuşise Köyü’nden İstanbul’a gelmişti. Ersoy’un annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi’nin kızı olarak Samsun’da doğmuştu. Mehmet Tahir Efendi, ona ebced hesabıyla doğduğu yıl olan 1290’a karşılık gelen Rağıf ismini vermişse de etrafı tarafınca Akif olarak çağrıldı. Akif haricinde bir de Nuriye isminde bir kızları bulunuyordu.

Mehmet Akif, İstanbul’da Fatih’in Sarıgüzel semtinin Nasuh Mahallesi’nde doğdu. Çocukluğu Osmanlı Devleti’nin “hasta adam” olarak nitelendirildiği periyoda denk geldi. 1878 yılında, Akif 4 yaşındayken Fatih’de Buyruk Buhari Mahalle Mektebi’ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten daha sonra Fatih İbtidaisi’ne geçti. Birebir yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başladı.

Babasının yazın Emin Paşa’nın çocuklarına ders vermesi sebebiyle Emin Paşa’nın çocukları ile arkadaşlık kurdu. Mehmet Akif, 1882 yılında ilköğretimini tamamlayarak Fatih Merkez Rüştiyesi’ne başladı. Ayrıyeten Fatih Camii’nde Esad Dede’nin İran Edebiyatı derslerine katılıyordu. Lise eğitiminde Mülkiye’nin İdadi kısmında başladıktan daha sonra yüksek kısmına geçti. Kısa bir süre daha sonra meskenlerinin yanması ve babasının vefatı sebebiyle okula devam edemeyip sivil veterinerlik okulu olan Baytar Mektebi’ne geçti. Şiirle ilgisi bu vakitte başlayan Mehmet Akif, birinci şiirlerini bu vakitte yazmaya başladı.

İSTİKLAL MARŞI KELAMLARI

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir fakat.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız daha sonra helal…
Hakkıdır, hakk’a tapan, milletimin istiklal!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel üzereyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm üzere serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl bu biçimde bir imanı boğar,
‘Medeniyet!’ dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va’dettigi günler hakk’ın…
Kim bilir, tahminen yarın, tahminen yarından da yakın.

Bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek geçme, teşhis:
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, ilahi, şudur fakat emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

bu biçimde vecd ile bin secde eder -var ise- taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-i mücerred üzere yerden na’şım;
bu biçimde yükselerek arsa kıymet tahminen başım.

Dalgalan sen de şafaklar üzere ey ulu hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür hayatış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, hakk’a tapan, milletimin istiklal.

Mehmet Akif Ersoy