Kayısıyı don vurdu, büyük kriz kapıda

mudhaber

Aktif Üye
Malatya’da iki gün tesirli olan soğuk hava çiçekteki kayısıyı vurdu. Köylerde hasar tespiti yapan Tüm Köy-Sen Lideri Ali Gürel, bu yıl rekoltenin yüzde 70 düşeceğini söylemiş oldu. Kuru kayısı ihracatının yüzde 85’ini karşılayan kentte yıllık 150 bin ton kuru kayısı rekoltesinin 40 bin tona düşebileceği belirtiliyor.

Malatya’da 12-13 Nisan geceleri tesirli olan soğuk hava kayısı ağaçlarını vurdu.

Üretici-Köylü Sendikası (TÜM-KÖY SEN), soğuk havaya çiçekte yakalanan kayısı da hasar tespiti yaptı.

Akçadağ, Battalgazi, Yazıhan, Hekimhan, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçelerinde 650 rakımın üzerindeki alanlarda önemli don meseleleri yaşandığı gözlendi.

Tüm-Köy Sen Malatya Şubesi Lideri Ali Gürel, “Sahada inceleme yaptı, çiftçilerle görüştük. Birinci belirlemelerimize nazaran ağaçların yüzde 70’inde yanma var. Tıpkı oranda rekolte düşecek. Bu yıl mağduriyetler yaşanacak” dedi.

‘GELECEK YILI DA VURACAK’

SÖZCÜ’ye konuşan Gürel, yaşanan don felaketinin gelecek yılı da etkileyeceğini belirterek, “Kayısı daima bakım isteyen, üretimi kolay olmayan bir eser. Hasar yalnızca bu yılı değil gelecek yılları da etkileyecek. Ağaçların toparlanması uzun vakit alacak” dedi.

“Malatya’nın yıllık 150 bin ton olan kuru kayısı üretiminin 40 bin tonlara düşeceğini düşünüyoruz. Yaş kayısı da randıman büyük oranda düşecek” diyen Gürel, “Bu yıl kayısı ile ilgili önemli bir kasvet olacak. Kriz kapıda. Üreticiler hayli güç durumda. Girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda devletin üreticinin yanında olmasını istiyoruz” diye konuştu.

’40 BİN AİLE MAĞDUR DURUMDA’

Doğanşehirli üretici Recep Çakar, çiftçinin girdi maliyetleri yüzünden aslına bakarsan ıstırapta olduğunu belirterek, “Ben lisans mezunuyum. Liyakat olmadığı için alanımda uzmanlaşamadım baba mesleği çiftçiliğe geri döndüm. Mağduriyet gelip burada da beni vurdu” dedi.

“Büyük bir don felaketi yaşadık. 650 ile bin 200 rakımlı alanlardaki kayısılarda büyük hasar oluştu” diyen Çakar, “Kayısı yaklaşık 40 bin ailenin geçim kaynağı. Şu anda bu aileler mağdur durumda. Devletten eser bazlı dayanak bekliyoruz. Malatya’nın afet bölgesi ilen edilmesini istiyoruz. Mağduriyetimiz giderilmeli. Girdi maliyetleri üç katına çıktı. bu türlü devam ederse kayısı üretimi yapamayız. Her şeyden kısarak eser elde etmeye çalıştık. Eser yanında da mağdur olduk” halinde konuştu.

‘YARDIM ALAMAZSAK PERİŞAN OLURUZ’

Ören mahallesi üreticilerinden Arif Öztürk, “Bir yılık emeğimiz bir afetle gitmiş oldu. Ağaçlarımıza bakamayacak durumdayız. Devletten yardım bekliyoruz. Yardım alamazsak seneye bu ağaçlardan eser alamayacağımız için perişan duruma düşeceğiz” diyerek yardım talep etti.

Dedeyazı köyü üreticilerinden Volkan Yıldırım ise; “Kayısılarımız simsiyah oldu. Bütün köy mağduruz. Şu an ağaçlarımızın bakımını yapamayacak durumdayız. Geçen yıl dondan dolayı meşakkat yaşadık, yardım alamadık. İnsanlarımız geçinemiyor. Yazın mevsimlik çalışanlar geliyor onların borçlarını bile sıkıntı ödüyoruz. Girdi maliyetleri fazlaca arttı. Gençlerimiz köyde işsiz. Tek gelirimiz kayısı. Bu dta şayet olmazsa biz bitmiş durumdayız” dedi.

‘ÜRÜNLERİN YÜZDE 80’İ YANDI’

Ziraat Mühendisi İstek Cengiz ise bölgede incelemelerde bulunduğunu yüzde 70-80 oranında yanma olduğuna dikkat çekerek şunları söylemiş oldu:

“Burada üretici mağdur ve perişan durumda. 1 kilo kuru kayısıya harcanan emek 25 lirayı buluyor. Devlet dayanağı olmadan çiftçinin bunu karşılaması mümkün değil. Gübrenin, mazotun fiyatı ortada. Çiftçi yanan eserinin oluşturduğu kaybı karşılayamaz. Devlet olmadıktan daha sonra çiftçi tek başına ayakta kalamaz. Biz de kıymetli eser yemeye mahkûm oluruz” sözlerini kullandı.
Doğanşehirli üretici Coşkun Karakaş sıkıntı durumda olduklarını belirterek, “Durum pek düzgün görünmüyor. Dayanak şayet olmazsa üretemez hale geleceğiz. Girdi maliyetleri azaltılmalı, faizsiz kredilerle çiftçi desteklenmeli, ilaç ve gübre fiyatları düşürülmeli.”

‘BU HASARI DÜZELTMEK ÇOK MALİYETLİ OLACAK’

Üretici Naci Bozkuş don hasarını düzeltmenin çiftçi için epeyce maliyetli olacağını söyleyerek, “Bu bahçelerin bakımı son derece güç ve masraflı. Don yalnızca bu yılı değil gelecek yılları da etkileyecek. Ağaçta çağla yandı. Ağacın kendisi de yanık. Bunu düzeltmek için her yıl 6-7 kere ilaç atmak gerekiyor. Çiftçi bahçesi için masraf yapmak zorunda. Bu durumda lakin üçüncü sene sonunda eser alabilecek duruma gelecek. Tabi bir sefer daha don olmazsı. Genel olarak bütün bu vurgun yerlerine ayırt edilmeden yardım yapılmalı” sözlerini kullandı.