Kelam sırası Fed’in üst seviye yetkililerinde

BOTR

Yeni Üye
ABD’de Mart ayında yapılacak Fed toplantısı öncesi yetkililerden açıklamaları gelmeye devam ediyor.

İki üst seviye Fed yetkilisi, şişkin bilançolarını gelecek aylarda küçültmek ve son 40 yılın en yüksek enflasyonunu dizginlemek maksadıyla faizleri yükseltmeyi desteklerken daha şahin bir hareket planına karşı görüş birliğinin de sinyallerini verdi.

Fed zirve yöneticilerinden Lael Brainard ve New York Fed Lideri John Williams’ın Cuma günü yaptığı açıklamaların yanı sıra Chicago Fed Lideri Charles Evans da mevzuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde yetkililerin sıkılaştırmayı başlatmaya istekli olduğun ancak bunu çok büyük bir faiz artırımı olmadan yapmak istediklerini gösterdi.

“gayet güçlü bilgiler gördüğümüze nazaran, önümüzdeki görüşmede bir faiz artırımı serisine başlamanın uygun olacağını öngörüyorum” diyen Brainard, “Bugün geçtiğimiz periyoda göre epey daha kuvvetli ve süratli bir toparlanma yaşıyoruz. ötürüsıyla gelecek birkaç görüşmede ikinci safhayı başlatmanın uygun olacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Brainard’ın açıklamalarından bağımsız olarak Fed’in 50 baz puan fazi artırabileceği savlarıyla ilgili konuşan Williams ise Mart ayında yapılacak görüşmede faizleri artırmanın “uygun” olacağını ancak “başlangıç olarak büyük bir adım” atmayı gerektirecek bir niye nazaranmediğini söylemiş oldu.

“Ben faiz oranlarını istikrarlı bir biçimde yükseltip daha sonrasında bir daha bir kıymetlendirme yapabileceğimizi düşünüyorum” diyen Williams bilanço küçültülmesi için de faiz artırımına kıyasla epeyce daha yakın tarihte ve süratli gerçekleşebileceğini söylemiş oldu.

ABD Lideri Joe Biden tarafınca Fed Lider Yardımcılığı için aday gösterilen Williams ve Brainard, Fed Lideri Jerome Powell’in zirve takımının kilit üyeleri. İkilinin açıklamaları daha evvel Fed’in 50 baz puanlık artış yapması gerekebileceğini belirten St. Louis Fed Lideri James Bullard’ın açıklamalarıyla çelişmesi açısından kıymet taşıyor.