Kızının eforuyla 69 yıl daha sonra şehitlik unvanı aldı

mudhaber

Aktif Üye
Amasya’nın Merzifon ilçesinde vatani misyonu sırasında silah kazası sebebiyle 1953 yılında ömrünü kaybeden Şakir Ekizceli, kızının teşebbüsleri ile 69 yıl daha sonra şehitlik unvanını aldı. Şakir Ekizceli’nin kızı Gülbahar Dede’nin tek isteği ise ölmedilk evvel babasının mezarını bulabilmek.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde 1953 yılında vatani vazifesi sırasında hayatını kaybeden Er Şakir Ekizceli, 73 yaşındaki kızı Gülbahar Dede’nin teşebbüsleri ile 69 yıl daha sonra şehitlik unvanını aldı.

Şehit düştüğü periyotta Merzifon’da defnedildiği öğrenilen Ekizceli’nin kızı Gülbahar Dede, babasının şehitlik unvanını alabilmesi ve ölmeden mezarını gorebilmek için kayıp ve unutulmuş şehitlerin bulunması için çalışmalar yürüten Terörle Çaba ve Görev Kahramanları Derneği Çankırı Şubesi’nden yardım istedi.

Derneğin teşebbüsleri ile Şakir Ekizceli’ye şehitlik unvanı verilirken, Ekizceli’nin kızı Gülbahar Dede ölmedilk evvel babasının mezarını bulabilmek için gayretini sürdürüyor.

“BAZI ŞEHİTLERİMİZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK”

Terörle Uğraş ve Görev Kahramanları Derneği Çankırı Şubesi Lider Yardımcısı Okan Sütçüoğlu, daha evvel de kayıp şehitleri bulduklarını söz ederek,

“Türkiye genelinde kayıp ve unutulmuş şehitlerimizi bulabilmek için yürüttüğünüz faaliyetlerimiz çerçevesinde birtakım şehitlerimizi gün yüzüne çıkardık. Bu şehitlerimizden birisi de Bayramören ilçemiz İncekaya köyü nüfusuna kayıtlı şehidimiz Bahattin Kara’ydı. Kendisinin 50 yıl daha sonra Muğla Eskimenteş mezarlığında kabrini bulduk, ailesi ile görüştüreceğiz” dedi.

“ŞEHİDİMİZİN NEREDE OLDUĞUNU BULMAK İSTİYORUZ”

Faaliyetlerini bakılırsan Şakir Ekizceli’nin yakınlarının kendilerine ulaştığını söyleyen Sütçüoğlu,

“Biz bu faaliyetlerimizi yaparken İstanbul vilayetinden bir şehit yakınımız ulaştı, kendisi Çankırı ili Kızılırmak ilçesi Tepealagöz köyü nüfusuna kayıtlı bir şehidimiz. Şehidimiz Şakir Ekizceli,1953 yılında Merzifon’da vatani nazaranvini yaparken doldur boşalt istasyonunda geçirmiş olduğu bir silah kazası sebebiyle şehit olmuş ve oraya defnedilmiştir.

bu biçimde Gülbahar isminde bir tane çocuğu varmış. Gülbahar ve torunu Yasemin Hanım bizlere ulaştılar ve bu husus hakkında yardım istediler. Şakir amcamız vefat ettiği sene şehit olarak defnedilmemişti. Bizler birinci olarak şahadet dokümanını ve şehitliğini alabilmek için aile ile bir arada prosedürleri takip ettik.

Birfazlaca kurum ve kuruluşlara yönlendirme yaparak şehidimizin şehitliğini almış bulunmaktayız. Fakat bizim için şehitliğinden değerli olan şehidimizin nerede yattığını bulabilmekti. Merzifon’da şube liderimiz Ziya Kutlu’ya durumu bildirdik.

O da Merzifon Belediye Başkanlığını ve Amasya Valiliğini de harekete geçirdi ve şehidimizin bulunabilmesi ismine ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Şu anda evvelden bir defin olduğu için bir mezar ismi yahut rastgele bir yazım yapılmamış, aldığımız bilgilere nazaran de devrin belediye kayıtlarında bir yangın sırasında yandığı söyleniyor.

Bu yüzden bulunması biraz güç. Maalesef şu an şehidimizin nerede yattığını bilemiyoruz. Kızı Gülbahar Hanım ölmedilk evvel babasının mezarını görmek ismine bir isteği var. Bizi şehit aileleri ve gazi temsilcileri olarak derinden etkiliyor, kendi ailemizin bir kesimi üzere görüyoruz.

İnşallah çalışmalarımız Liderimiz Şenol Bayram öncülüğünde devam edecektir. Biz Çankırı şubesi olarak da Amasya ve Merzifon’a da gideceğiz. Ailenin son bir talebi daha olacak, şayet kabir bulunursa Şakir amcamızı inşallah Kızılırmak ilçesine defnetme niyetleri var. Şakir amcamızın akrabası 15 Temmuz şehididir hem de, bunun gayretini vermek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

“ÇANKIRI’YA YAKIŞIR FORMDA DEFNEDECEĞİZ”

Terörle Uğraş ve Görev Kahramanları Derneği Çankırı Şubesi Lideri Şenol Bayram ise Şakir Ekizceli’nin mezarını bulabilmek için teşebbüslerini ağır bir biçimde sürdürdüklerini söz ederek,

“Bizler Terörle Gayret ve Görev Kahramanları Derneği Çankırı Şubesi olarak bütün şehit ve gazilerimizin yanındayız, ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Bütün şehit ve gazi yakınlarımızın yanındayız ve bütün ıstırap ve problemlerini yakından takip ediyoruz.

En son yaptığımız araştırmalarımızın Şakir amcamızın şehit mezarı yok, sağ olsun yardımcımız Okan Sütçüoğlu bütün teşebbüsleri yaptı. İnşallah en kısa vakitte şehidimizi bulup Çankırı’ya yakışır bir biçimde defnedeceğiz ve ailesini sevindireceğiz” diye konuştu.

“ÖLMEDEN BABAMIN MEZARINI BULMAK İSTİYORUM”

Babasının mezarını görmek istediğini söyleyen Gülbahar Dede ise,

“1953 yılında babam vatani vazifesine gidiyor. Orada vuruluyor, şehit oluyor. Biz bu biçimdeın koşullarında oraya ulaşamamışız. Annem de bilgisiz. İlgilenilmemiş, babamın künyesi de geç teslim edilmiş.

daha sonra babamın durumuna bakılmadı. Amcamlar, babaannem büyüttü. 12 yaşındayken de annem vefat etti. daha sonra ben evlendikten daha sonra bu durum içimde ukde kaldı. Babamı görmek istedim. Merzifon’a gittim, bulamadık.

Terörle Gayret ve Görev Kahramanları Derneği Çankırı Şubesi’ne başvurduk. İki yıldır arama yapıyoruz. Çalışmalarımızla babam şehitlik mertebesine ulaştırıldı fakat mezarına ulaşamadık. Ölmeden babamın mezarını bulmak istiyorum” diye konuştu. (İHA)