Müjde Ar Küçükçekmeceli Bayanlarla Buluştu

amerikali

Yeni Üye
ANNESİ AYSEL GÜREL’İ ANLATTI

Küçükçekmece Belediyesi’nin “Çekmecem’de Kitap Var” söyleşilerine konuk olan periyodunun güzide isimlerinden oyuncu Müjde Ar, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde Küçükçekmecelilerle bir ortaya geldi. Söyleşide annesi Aysel Gürel’in vefatının akabinde onun anısına armağan edilen “ Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam” şiir kitabını ve onunla ilgili anılarını anlatan Müjde Ar, iştirakçilere kâh duygusal kâh eğlenceli anlar yaşattı.

Kadın yazarlarla Küçükçekmeceli bayan okurları buluşturan “Çekmecemde Kitap Var” söyleşisini Müjde Ar’ın eşi eski Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ercan Karakaş ve Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi de izledi. Moderatörlüğünü Elif Akkaya’nın yaptığı söyleşide, Aysel Gürel’in 60 yıl boyunca biriktirdiği şiirlerinden toparlanan ve Tekin Yayınevi’nden çıkan “Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam” isimli kitap iştirakçilere ikram edildi.

Müjde Ar: “Çekmecemde Kitap Var!” kusursuz bir slogan, kusursuz bir proje

“Çekmecemde Kitap Var” projesini hayli pahalı bulduğunu söyleyen Müjde Ar, annesi Aysel Gürel’in kitaplara olan bağlılığını anlatarak, “Harika bir sloganla mükemmel bir proje ortaya çıkaran Küçükçekmece Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Bu proje için elimden geleni yapmaya hazırım. Gönül borcu hissettim. Biz fazlaca parasızlık çektik. Çocukken 6 ay mercimek yediğimizi hatırlıyorum. bu biçimde bir hayat varken, annem Cağaloğlu’na gidip bize cilt cilt kitaplar alırdı. Dede korkut masalları. 10 yaşındayken sokak kapısının demirine beni bağladı. 10 yaşındaydım. Karamazov kardeşleri her gün 30 sayfa okuyacaksın dedi. Meczup Aysel diyorlardı etraftan. Fakat ne kadar akıllı olduğunu daha sonradan farkettik. Bizim konutumuz kitap doluydu. Onun hayatı kitaptı. Hiç ilgilenmediği konulardan oluşan kitaplar bile vardı. Sorduğumda benim merakım sonsuz diye söz ederdi” dedi.

“Deli Aysel diyorlardı, lakin o bir dehaydı”

Annesi Aysel Gürel’in özgürlüğünü doyasıya yaşayan bir bayan olduğunu söyleyen Müjde Ar, “ Annem hayallerinin hepsini hayatına geçiren bir bayandı, beklemek denen şey onun hayatında yoktu. Tabuları yıkarak, ataerkil sistemin dayattığı her şeyi yıkarak kendine bir yol çizerdi. Harikulade bir kültür birikimi vardı, öngörülüydü ve bugünleri gördü. Meczup Aysel diyorlardı fakat o bir dehaydı” diye konuştu.

“Annem en çok bayanlar için yazdı”

Müjde Ar, annesi Aysel Gürel’in yazdığı ‘Ünzile’ müziğinin öyküsünü de şu sözlerle anlattı:

“ Annemle turnedeydik. Turnede otobüsün lastiği patladı. Bizi sürücü indirdi. Şurda bir köy var, oraya gidelim dediler. O sırada köy düğünü oluyordu. Ben ‘Ünzile’yi gördüm. O düğüne şahit oldum. Annemin de bir fotoğraf makinesi vardı. Her yerde bizim fotoğrafımızı çekiyordu. Annem düğün kalabalığının ortasına karıştı. Orda hanımın biri ona Abbas’ın kızı bu. Bunu 7 koyuna verdiler dedi anneme. Kız hoş yoksa iki koyuna gidiyor burada kızlar, dedi. Annem otobüse döndükten daha sonra orda otobüste yazdı Ünzile’yi. O ağıttır aslında. 50 sene geçti. Hala bayanlar alınıp satılıyor. Annem üzere bayan hakları için ölünceye kadar uğraş edeceğim kim ne derse desin dinlemiyorum. Annem ölmedilk evvel bacağı titrerken bile yazdı. Ben de 85 tane sinema yaptım bu sinemaları bayanlar için yaptım. Ölmedilk evvel değeri bilinmiyor lakin annemi kaybettikten daha sonra farkettim ki annemi toplum bilhassa bayanlar anlamış. Zira annem birçok şeyi onlar için yazdı.”

Başkan Kemal Çebi: Küçükçekmece’nin kültür-sanatla anılacak, hafızalarda iz bırakacak

Müjde Ar’ı Küçükçekmece’de ağırlamaktan memnunluk duyduklarını söz eden Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, “nazaranve geldikten daha sonra bir tezimiz vardı. Her yer muhakkak özellikleriyle anılır. Hayalim; Küçükçekmece’nin kültür- sanat ve sporla anılmasıydı. Projelerimizi de bu hayalim gerçekleşmesi için hazırlıyor, hayata geçiriyoruz. Bu çalışmaları yaparken de yol arkadaşlarımın teklifleri ve ürettikleri ile yürüyoruz. Kültür ve Toplumsal İşler Müdürümüz Güney Özkılınç’a Küçükçekmece’de kültür sanata sağlamış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Onun emeği ve katkısı büyüktür. ‘Çekmecem’de Kitap Var’ projesi kapsamında iki ayda bir bayan muharrirleri, bayan okurlarla ve kitapla buluşturmaya devam edeceğiz” diyerek, sanatkara teşekkür etti ve çiçek takdim etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı