Müteahhitlerin çimentoculardan şikayetleri sürüyor

BOTR

Yeni Üye
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Lideri Tahir Tellioğlu inşaat kesiminde yaşanan sakinliğe dikkat çekerek, çimento bölümünden fiyat oynaklıklarıyla alakalı savunma talep edilmesi gerektiğini söz etti.

Bloomberg HT yayınına katılan Tellioğlu betonun hammaddelerini oluşturan kum ve çakıl (veya kırma taş) karışımı olan agrega eksikliğine dair sorulan sorulan soruya “Tek başına agrega eksikliğinden dolayı inşaatların durduğunu söyleyemeyiz; ama bu sebeplerden biri olabilir. Şu an agrega ile ilgili gerek maliyet artışları gerekse Etraf ve Şehircilik Bakanlığı yahut öbür bağlı bakanlıkların etrafa hassaslığından dolayı oluşturduğu kontrol baskısının tesiri var. Bu kısa vakitte rayına girer diye düşünüyorum” halinde yanıt verdi.

Burada daha büyük sorunun çimento üretimi ve beton üretimi tarafında olduğuna dikkat çeken Tellioğlu “Temel inşaat gereçlerinin önemli manada denetim altına alınıp izlenmesi gerekli. Sahiden maliyet artışları var ise buna yapabilecek bir şey yok, bunu sürdürülebilir açıdan yansıtmak durumunda; fakat öteki taraftan bilhassa çimento ve beton kesiminde maliyet artışları bu oranda olmamasına karşın son bir buçuk yılda 150 TL’den 1200 TL’yi geçen sayılara gelinmiş olması kelam konusu. Bu düşüşü yansıtmayıp yeniden üzerine artırım yapıyorlar. Geçen sene 430 dolara çıkan kömürün tonu şu anda yaklaşık 200 dolara kadar geriledi yani yüzde yüz civarında bir düşüş kelam konusu. Demir-çelikte sacın tonu 1400 dolardan 650 dolara kadar gerilemiş. Ham demir 900 dolardan yaklaşık 630 dolara kadar gerilemiş. Bunlar inşaat temel girdilerinde değerli rakamlar” diye konuştu.

Tellioğlu “Çimento dalından fiyat oynaklıklarıyla alakalı savunma talep edilmeli. Kimi kalemlerde adil hakkaniyetli ve hür piyasa şartları ile ilerleyen bir müddetç olduğuna ben inanmıyorum. Hükümetimizi bu mevzuda müdahaleye çağırıyoruz” dedi.